Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
17.07.2024 13:03:37
Deli članek:

Tudi županja Pariza skočila v Seno

Profimedia

Čistost reke Sene in tekmovanja v njej sta še naprej pereči vprašanji olimpijskih iger v Parizu. Da je to možno, bosta s skokom v reko skušala dokazati pariška županja Anne Hidalgo in vodja organizacijskega komiteja iger Tony Estanguet.

Hidalgo in Estanguet, pridružil se jima bo tudi prefekt regija Ile de France Marc Guillaume, bosta daljinskim plavalcem in triatloncem skušala dokazati, da so skrbi pred olimpijskim nastopom odveč. Za politike pa je pomembno tudi vprašanje porabe javnih sredstev, saj so v Parizu v čiščenje onesnažene reke vložili kar 1,4 milijarde evrov.

Pri svojem podvigu Hidalgo in Estanguet ne bosta prva. Šov jima je že v soboto ukradla ministrica za šport Amelie Oudea-Castera, ki je v neoprenu naredila krog v reki v bližini mostu Alexandre III, kjer bodo tekmovanja. To je ministrica storila kljub zadržkom iz laboratorijev, ki nadzorujejo kakovost reke, a prav v zadnjem obdobju je večina analiz dobrih.

Gre tudi za prestiž, saj pogled v reko s pariških mostov ni vabljiv. Po drugi strani pa gre za neverjetno promocijo francoske metropole, če bodo televizijske kamere ponesle sliko o plavalcih v "čisti reki" širom po svetu, ocenjujejo pri agenciji dpa.

Čiščenje reke, gradnja kanalizacijskih sistemov in čistilnih naprav sta državo stali ogromne vsote. Največja težava s čistostjo reke pa se pojavi ob obilnih padavinah, a tudi na tem področju so bili v Parizu v večji meri uspešni. Slabše rezultate v laboratorijih pa v mestu vsaj zaenkrat razlagajo z nizkimi temperaturami in neobičajno veliko količino padavin v zadnjih mesecih.

Suho vreme v zadnjem času pa je razlog za optimizem. "Ne dvomimo v to, da bomo na Seni izpeljali tekmovanja," pravi namestnik županje Pierre Rabadan, ki je v mestu odgovoren za projekt iger.

Bolj kritični so številni trenerji. "Seveda smo zdaj skoncentrirani na plavanje v reki. Sama odločitev, da bo tekma v Seni, pa je vse od začetka veliko tveganje. Nikakor na prav, da bodo stvari med olimpijskimi igrami odvisne od sreče," pravi selektor nemških plavalcev Bernd Berkhahn in dodaja, da bi se Francozi lahko izognili vsem težavam, če bi tekme izpeljali na reki Marni, kjer bodo tekmovali veslači.

Športnike na Seni skrbi tudi rečni tok, saj tekma poteka v krogih in plavati bo treba tudi proti toku. Ob večji količini padavin se tok močno okrepi in sama izvedba tekme zaradi tega ni možna, so pokazale različne meritve. Tudi trenutno je reka trikrat bolj vodnata, kot sicer v poletnih mesecih.