Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
16.07.2024 18:00:46
Deli članek:

Znani scenaristki otvoritvene slovesnosti OI v Parizu

Pri pripravi scenarija otvoritvene slovesnosti letošnjih olimpijskih iger bosta sodelovali scenaristki Fanny Herrero in pisateljica Leila Slimani. Herrero je najbolj znana po scenariju za serijo Pokliči mojega agenta!, ki jo predvaja Netflix, medtem ko je Slimani avtorica številnih knjižnih uspešnic.

Obe je k sodelovanju povabil režiser otvoritvene slovesnosti na reki Seni Thomas Jolly. Herrero je ob privolitvi v sodelovanje obljubila, da bo otvoritvena slovesnost slavospev Franciji, njeni zgodovini in zavezanosti človekovim pravicam, vendar brez pokroviteljskega deljenja moralnih naukov preostalemu svetu.

Slimani pa je dejala, da bo slovesnost precej živahna z veliko gibanja, plesa, veselja in sproščenosti. Dodala je še, da je zelo počaščena, da sodeluje pri tako odmevni prireditvi, saj je v Francijo prišla šele pri 18 letih.

Član ekipe, ki pripravlja scenarij za omenjeni dogodek, je tudi francoski zgodovinar in pisatelj Patrick Boucheron, ki pravi, da slovesnost zagotovo ne bo podobna tisti iz Pekinga leta 2008. "Želeli smo se izogniti dajanju zgodovinskih lekcij svetu iz države gostiteljice, ki zvenijo kot slavljenje njene veličine in prikaz moči," je za časnik Le Monde dejal Boucheron.

Po zagotovilih organizatorjev naj bi prireditev tako bila neke vrste dialog med Francijo in svetom in ne prikaz herojske zgodbe. Dogajanje naj bi potekalo na reki in ob njej ter tudi na nebu. "Morda bomo uporabili tudi podmornico," je v šali dejal Boucheron.

Na slovesnosti bo sodelovalo med 6000 in 7000 športnikov, ki se bodo po reki spustili s čolni. Seznam nastopajočih še ni znan, vendar so v javnost prišli namigi, da naj bi na njej nastopilo okrog 3000 plesalcev.