piran, električni avtobus, strunjan, odsluženo vozilo Svet24.si

Po sedmih letih le še za odpis, vseeno tudi v ...

formula-1 Svet24.si

Madžari vlagajo desetine milijonov v dirkališče

mulj, prevalje, poplave Necenzurirano

Eni smo bili solidarni, drugi so bogateli. In temu...

jernej vrtovec pl Reporter.si

Odkar so mu grozili, Jernej Vrtovec le redko še ...

pogacar mourinho Ekipa24.si

Mourinho izzval Pogačarja, zdaj pa je Portugalec ...

Milena Zupančič 1 Njena.si

Poklon Mileni Zupančič za hraber boj z boleznijo

luka doncic reklama Ekipa24.si

Vsi govorijo o Dončićevem izboru pesmi v kultni ...

Olimpijski komite Slovenija
Še 5 dni do
olimpijskih iger
v Parizu
Olimpijske igre Pariz 2024
STA
STA
0 09.07.2024 10:53:15

Ingebrigsten kljub družinskim težavam izjemno samozavesten pred OI

Profimedia
Izvrstni norveški tekač na srednje proge Jakob Ingebrigtsen se bo na olimpijske igre v Parizu, ki se bodo začele 26. julija, odpravil v vlogi favorita za zlato odličje tako na 1500 kot 5000 metrov. Kot običajno samozavestni in mejno arogantni Norvežan meni, da bi to "moral biti sprehod v parku".

Pri izpolnjevanju te svoje trditve, da bi moral z lahkoto opraviti posle v Parizu, bo moral opraviti še z družinskimi težavami, ki so jih pred leti zabeležili v televizijski dokumentarni seriji, v kateri je bila družina tesno povezana, jedla skupaj in vadila skupaj, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Jakobov oče Gjert, ki je pred leti treniral njega in njegova brata, je v preiskavi zaradi družinskega nasilja. Triindvajsetletni Jakob bo v Parizu branil naslov na 1500 m, meri pa na zlato tudi na 5000 m, v disciplini, kjer je dvakratni svetovni prvak.

"Če ne bo poškodb ali bolezni, potem bo to sprehod v parku," je za podkast Evropske atletike povedal Norvežan. Čeprav je ta doživel poraza na 1500 m na zadnjih dveh svetovnih prvenstvih, mu samozavesti ne manjka.

Junija je tretjič zapovrstjo na evropskih prvenstvih osvojil zlato tako na 1500 m kot 5000 m. "Nikoli ne grem na tekmo z mislijo o stvareh iz preteklosti. Zmagovanje je tisto, kar bom vedno lovil. Vedno je lepo prečkati ciljno črto prvi, posebej ob dobrih tekmecih."

Če gre rezultatsko vse po načrtih, pa je Norveško razburil omenjeni družinski spor. Jakob in njegova brata Henrik in Filip, oba evropska prvaka na 1500 m iz let 2012 in 2016, so prekinili stike z očetom leta 2022.


V trditvah, ki so šokirale Norveško, so bratje očeta obtožili nasilnega obnašanja. "Odraščali smo z zelo agresivnim in avtoritarnim očetom, ki je uporabljal fizično nasilje in grožnje kot del vzgoje," so bratje zapisali za časnik VG in nadaljevali: "Še vedno čutimo nelagodje in strah, ki smo ju čutili v otroštvu."

Policija je odprla preiskavo o obtožbah in tožilstvo se je odločilo obtožiti 58-letnega Gjerta za družinsko nasilje proti enemu od otrok. Neuradno naj bi bil to eden mlajših, ne eden od naštetih bratov.

Gjert naj bi med letoma 2018 in 2022 žalil, grozil in udarjal otroka v obraz z roko ali brisačo, piše AFP, to pa je vodilo h koncu "Ekipe Ingebrigtsen". Takšen je bil tudi naslov dokumentarne serije, ki je spremljala družino med letoma 2016 in 2020.

Ta je pokazala tudi to, da je Gjert sinove silil tudi k 170 kilometrov teka na teden, Filipu pa prepovedal odhod na dopust z izbranko. "Nočem biti jezni mož, hočem biti oče. Toda če potrebujemo jeznega moža za uresničitev njihovih sanj, potem sem pripravljen biti tudi to," je dejal Gjert, ki ga po vsem skupaj Jakob lani septembra ni povabil na poroko.

Po razhodu s svojimi sinovi je Gjert Ingebrigtsen presenetil norveško atletiko, ko je postal trener še enega tekača - Narveja Giljeja Nordasa.

Norveški olimpijski komite pa je že pojasnil, da Gjertu Ingebreigtsnu ne bodo odobrili akreditacije za OI v Parizu.

Članki iz rubrike