Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
(bp)
(bp)
14.02.2022 12:14:31
Deli članek:

Ljubljanski projekt Evropa z novim predsednikom

NATAŠA & IGOR KUPLJENIK

Za zeleno-bele je neverjeten teden, saj so v klub pripeljali veliko ime nogometa Milana Mandarića. Gospoda z veliko začetnico, svetovljana in zaljubljenca v nogomet.

Prihod Mandarića je bil do zadnjega trenutka velika skrivnost, saj so ga do zdaj povezovali izključno z moškim nogometom, v katerem kot lastnik ali predsednik deluje že 47 let, tako v Ameriki kot v evropskih klubih.

Povsod, kjer je bil, je pustil svoj pečat in ustvarjal odlične rezultate. Presenečenje, da se je pridružil zmajčicam, je še toliko večje, ker je imel na mizi veliko ponudb nogometnih klubov, tako iz Evrope kot z Balkana. Očitno pa je njegovo poznanstvo Borisu Snedcu ter zaupanje v njegovo delo in delo njegovih sodelavcev pretehtalo v korist zmajčic, ki so v samem vrhu ženskega nogometa že od svoje ustanovitve leta 2015 in imajo smelo začrtane cilje v prihodnosti. To je ekipa, ki si želi več, ki je usmerjena v Evropo, ekipa, ki jo zanimajo zmage.

Po izredni sredini skupščini članov kluba, ki jo je sklical predsednik kluba Boris Snedec, je bilo soglasno sprejeto in potrjeno sodelovanje kluba z uglednim poslovnežem Milanom Mandarićem, ki se je že predstavil igralkam in strokovnemu vodstvu članske ekipe zmajčic.

Prihod Mandarića v klub je prinesel veliko nove energije in optimizma, kar se je pokazalo že na prvem srečanju z zmajčicami v sredo v Stožicah, kjer se je spoznal z ekipo in strokovnim vodstvom.

Zadovoljen je bil tudi Miloš Milović, podpredsednik kluba in član upravnega odbora: "Nadvse sem vesel, da smo v svojo sredino dobili in prisrčno sprejeli gospoda Mandarića, tako člani kluba kot igralke in strokovno vodstvo. Pred tem Mandarića nisem poznal osebno; predstavil mi ga je predsednik kluba Boris Snedec, ki je Mandarićev dober prijatelj in nekdanji sodelavec. Vsi trije smo hitro našli skupen jezik in si začrtali agendo, po kateri smo izvedli organizacijske in statutarne spremembe kluba. Že med pogovorom se je Mandarić izkazal za velikega privrženca in poznavalca nogometa, še posebej pa je izrazil ljubezen do Ljubljane in športne znamke Olimpija. Verjamem, da nam bo z njim uspel preboj v Evropo in da bomo spisali lepo zgodbo."

V četrtek je bila novinarska konferenca, na kateri so predstavniki kluba in novi predsednik Mandarić predstavili vlogo Mandarića in njegov pogled na ta pomemben trenutek za ŽNK Olimpija in seveda tudi slovenski ženski nogomet širše. Ni se namreč še zgodilo, da bi vanj vstopil tako pomemben poslovnež. Mandarić se je za novo vlogo odločil, ker zanj prestavlja nov izziv, v katerega verjame. Temelji so dobri, zdaj pa je čas, da ŽNK Olimpija naredi korak več, je dejal in priznal, da brez nogometa tudi pri 83 letih preprosto ne more. "V klub vstopam, da mu dodam še nekaj, da osvojimo prvenstvo, da vidimo, kje se je treba okrepiti, in da se uvrstimo v Evropo," je cilje povzel Mandarić. Pri tem je pohvalil delo pod obstoječim predsednikom kluba Borisom Snedcem, ki ostaja v vlogi podpredsednika z vsemi pooblastili zakonitega zastopnika kluba, ki z moškim klubom nima poslovne povezave.

O finančnem vložku v projekt ni želel govoriti, poudaril je le, da bo to odvisno od potreb kluba, pomembno vlogo pri opredelitvi potreb pa bo imel glavni trener Milomir Kondić, ki mu popolnoma zaupa. Mandarić si je sicer z moškim klubom Olimpija ob vlogi lastnika, ki je klub dvignil na novo raven ter pripeljal dva naslova državnih prvakov in tri pokalne naslove, v javnosti prislužil tudi sloves lastnika, ki redno menja trenerje. Tokrat obljublja, da bo drugače.

Kot je še pojasnil, želi ženskemu nogometu v Sloveniji ponuditi pogoje za napredek. "Nogometašice v Olimpiji živijo predvsem od navdušenja, ne od denarja, jaz pa bom poskusil pomagati, kjer bom lahko," je povedal. Pri tem srbski poslovnež opozarja na velik potencial ženskega nogometa. Nogomet je velika industrija, njegov ženski del pa predstavlja ogromen potencial za rast, je ocenil. ŽNK Olimpija je od ustanovitve leta 2015 dvakrat osvojila naslov državnega prvaka, 2016/17 in 2017/18, v zadnjih letih pa je tako kot v tej sezoni v tesnem dvoboju z Beltinci za vrh. Poleg tega ima klub evropske ambicije.

"To je naš projekt Evrope. Povprečnost nas ne zanima. Imamo devet članic slovenske reprezentance, osvojili smo dva naslova," je izpostavil Snedec. Kot je dodal, si ŽNK Olimpija želi še večjih uspehov, zato pa potrebujejo človeka, kot je Mandarić, ki je v svetu in Evropi priznan kot nogometni strokovnjak.

Medtem je Mandarić izpostavil, da bo tako lahko v svojem slogu še vedno krepil blagovno znamko Olimpije in bo še naprej povezan z Ljubljano.