krokar Svet24.si

Morilski krokarji jima koljejo gosi in teleta, ...

annie-charlotte Svet24.si

25-letnica v razmerju z dvema moškima: "Ne varam,...

1680173506-fgrsghes-45-1680173482221 Necenzurirano

Nova afera na UKC: to je podjetje, ki naj bi mu ...

damjanic setinc pasek Reporter.si

Strokovni sodelavci poslanke Mojce Šetinc Pašek:...

nika prevc Ekipa24.si

Poglejte to! Kako se je kalil veliki kristalni ...

marko stanković Njena.si

Talent Marko kaznovan zaradi nasilnega videa

doncic Ekipa24.si

Kaaaaaj?! Dončić se je držal za glavo in smejal...

nu
nu
118 08.04.2020 10:59:56

LEGENDARNI IVO njemu, ki BLATI ČEFERINA: Kar je preveč, je preveč! NIKOLI ne boš spoštovan, ker ...

Ivo Milovanović je za Ekipo SN spisal kolumno, s katero se je odzval na delovanje novinarskega kolega na družbenih omrežjih.

Zapis najbolj legendarnega športnega novinarja na Slovenskem spodaj objavljamo v celoti. Razlagajte si ga sami in o njem presodite. 

Živimo v času, ki ga nismo vajeni. V glavnem smo doma, malce skočimo v najbližjo trgovino, v lekarno ali pa na bankomat. Kdor ima šoloobvezne otroke ali vnuke (tako je v mojem primeru), opravlja najrazličnejše razrede (v mojem primeru 3. in 7. razred). Priznam, nikdar se nisem toliko časa učil zase ali pa izdeloval vseh mogočih plakatov, izdelkov in še česa. Nekaj malega postorimo na vrtu, se igramo s kužkom, naredili pa smo si tudi mini tenis in uživamo v medsebojnih dvobojih. Skratka, kar veliko časa porabimo za različne aktivnosti, vendar vsaj meni ostane še dovolj časa, da prebiram spletne strani, gledam televizijo (zelo selektivno) in poslušam radio.

Zdaj prebiram tudi tisto, česar po navadi ne. Tako kot vi, spoštovani bralke in bralci, se z marsičim strinjam, z marsičim ne. Šele zdaj lahko spoznam tudi nekatere novinarske kolege in kolegice, ki zelo marljivo spremljajo, kar se dogaja doma in po svetu – in seveda, hote ali nehote, spoznavam (nekaj izkušenj in znanj le imam), kdo je »pravi« za ta poklic. Na eni strani so novice, in te so v veliki večini zelo korektne, na drugi pa najrazličnejša razmišljanja. Tu pa se pogostokrat zatakne. Všeč so mi argumentirana strokovna mnenja najrazličnejših avtoric in avtorjev. Ta so v večini, so pa seveda taka, ki so neumna, spodbujajo sovraštvo in, če hočete, nestrpnost. Najpogosteje so avtorji »napol novinarji«, trobila strank, predvsem pa iščejo senzacionalizme ali hočejo nekoga načrtno oblatiti.

V to skupino spada besedilo Luke Svetine na Twitterju 7. 4. 2020, ki obtožuje in blati predsednika Uefe Aleksandra Čeferina. Poenostavljeno: Čeferin – da je on kriv za epidemijo v Italiji in Angliji, ker je dovolil tekmi v Milanu in Liverpoolu!

Svetino poznam kot komentatorja športnih prenosov na slovenskem SportKlubu in ob eni od priložnosti pogovora z njim sem mu svetoval, naj se odloči, ali bo spremljal šport ali se ukvarjal s političnim novinarstvom. Očitno je zdaj čas, da sem posredno dobil odgovor. Torej politika! Okej, vsak ima pravico izbire. Nihče, in tudi ne Svetina, pa nima pravice pisati neumnosti in obtoževati ljudi za nekaj, za kar niso krivi. Kdor vsaj malo pozna organizacijo in delovanje Uefe ter njenega predsednika, dobro ve, da pomembne odločitve niso le v domeni ene osebe, pa četudi gre za predsednika.

V tem primeru sem prepričan, da je o tem odločala tekmovalna komisija pri Uefi in da sta zagotovo svoje mnenje dala tudi predstavnika Nogometne zveze Italije in Nogometne zveze Anglije. Sicer pa, kolikor je meni znano, o dogodku da ali ne odločajo lokalne oziroma državne oblasti. Zeleno ali rdečo luč torej prižgejo oblasti države, kjer je dogodek. Tudi če bi Uefa dovolila tekmi, bi ju Italija in Anglija lahko prepovedali. Luka Svetina, s podporo nepoučenih »svetovalcev« iz strankarskih vrst očitno pišeš in obtožuješ z bistveno premalo znanja. No, če boš priden, ga z učenjem lahko še pridobiš.

Težko pa je iz svojega strankarskega prepričanja postati dober, pošten in z znanjem podkovan novinar. V tvojem primeru so pravila jasna: tako, kot reče predsednik ali tvoj nadrejeni! Nič ni narobe, če si pripadnik stranke, narobe pa je, da si njeno novinarsko trobilo! No, vsaj spoštovan novinar ne moreš nikoli biti! Vsakdo, ki se je kdaj ukvarjal z novinarskim delom, je bil kdaj v samostojni Sloveniji povabljen v to ali ono stranko. Tudi jaz. Pa sem odklonil. Da, zaradi svojega poklica. Nikdar pa se nisem odrekel svojemu mnenju in poskušal vedno s strokovno novinarskega stališča opravljati svoje novinarsko delo. Zagotovo mi ni vedno uspelo! Sem pa vedno imel čisto vest in nikdar nisem dovolil, da mi kdo predpisuje ali ukazuje, kakšno naj bo moje novinarsko mnenje. Ne v Jugoslaviji ne v samostojni Sloveniji.

Na koncu še o Aleksandru Čeferinu. Vsakdo ima seveda svoje mnenje. Tudi jaz ga imam. V nasprotju z nekaterimi, ki se morda bojijo, da bo vstopil v domačo politiko, ga zelo spoštujem. Je izobražen, razgledan, delaven, odločen in, če hočete ali ne, trenutno opravlja funkcijo, ki je zagotovo odgovorna in vplivna. Nalašč ne bom pisal o vplivu predsednika Uefe. In kar je najbolj pomembno, je uspešen in spoštovan. Nihče od Slovencev doslej ni imel takega vpliva, kot ga ima danes Aleksander Čeferin. Tudi v času virusa je to dokazal in marsikateremu najbolj odgovornemu politiku doma, ki morda podpira pisanje Svetine, dal konkretne odgovore s pridobivanjem pomoči iz tujine, ko država in njeni voditelji tega še niso zmogli.

Je ponosen Slovenec in razmišljujoč človek. Seveda ni vesoljec ali vsemogočen, seveda dela tudi napake, je pa zagotovo nekdo, ki si ne zasluži blatenja in neargumentiranega obtoževanja. Tudi v Italiji so nekateri brez dokazov zaradi lastne nesposobnosti in svojih koristi iskali krivca v predsedniku Uefe, vendar so kmalu utihnili. Preprosto niso imeli ustreznih argumentov! Za konec: prav vsi, ki imajo kakršnokoli priložnost dostopa do javnosti, praktično vsak dan pozivajo k strpnosti, miru in medsebojnemu spoštovanju. Tudi jaz sem prepričan, da se bomo kmalu rešili tega prekletega virusa. Spoštujmo ukrepe vlade, tudi če nam niso všeč, kajti prepričan sem, da vse, kar počnejo naši vodilni ter požrtvovalna medicinska in druga stroka, počnejo v želji, da se čim prej vrnemo k »normalnemu« življenju.

Taka pisanja Luke Svetine in njegovih podpornikov (kdorkoli so) vsekakor ne spadajo ne v ta ne v prihodnji čas! Prepričan pa sem, da je zdaj tudi čas, ko spoznavamo, kdo je kdo in kakšne interese ima. Čutim, težko je skočiti iz svoje kože – vendar kar je preveč, je pač preveč!

Brez morebitnega polemiziranja: lep domač pozdrav!

Članki iz rubrike