vili resnik Odkrito.si

Vili Resnik v skrbeh zaradi hčere

harry meghan 1 Svet24.si

Kdo bodo botri prvemu otroku Meghan in Harryja?

girl-1666678_1280 Petisvet.si

Zdaj lahko rešimo marsikaj, tudi finance, če ...

Brenton Tarrant_sodišče_nova zelandija Svet24.si

Napadalec iz Christchurcha je bil v Sloveniji

51214628_2298256230419385_4899901198984806400_o Svet24.si

Zaskrbljena družina: Šabanova žena noče iz ...

bff vichy friends Njena.si

Slovenke v najboljših prijateljicah iščejo ...

alenka kosir Njena.si

Alenka Košir odkrito razkrila, koliko kilogramov ...

nu
nu
0 20.10.2018 07:51:11

IZPOVED 'vijoličastega' LJUBLJANČANA: Navijači Olimpije so me dvakrat FIZIČNO NAPADLI, pa še ...

Martin Metelko
Gregor Židan je kot novopečeni poslanec spregovoril v ekskluzivnem intervjuju na straneh Ekipe SN. Tudi o igranju tako za Olimpijo kot za Maribor.

Pomemben del igralske kariere ste preživeli v Mariboru. Ste tam še vedno najbolj priljubljen Ljubljančan?

Ne vem, saj se je vmes v Mariboru zvrstilo kar nekaj Ljubljančanov. Na to rivalstvo gledam drugače, saj imam oba kluba enako rad.

Se zavedate, da je to nekaj zelo posebnega?

Da, zavedam se. To je zame enako, kot da bi imel dva otroka z dvema različnima ženskama. Seveda bi imel oba otroka enako rad. Ko me vprašajo, kako mi je bilo v Mariboru, rečem, da je bilo super. Tega ne morem zanikati, čeprav bi nekateri radi slišali ravno to. Če bi me nekdo pred 30 leti, ko sem bil mladinec Olimpije, vprašal, ali bi prestopil k Mariboru, bi mu verjetno rekel, da ni normalen – toda zgodilo se je. Ne želim pogrevati vprašanj, zakaj se iz zagrebškega Dinama nisem vrnil k Olimpiji, pa sem si želel. Napaka ni bila le na moji, ampak tudi na Olimpijini strani. Takrat sem moral iti naprej, prišla je ponudba Maribora, jaz pa sem želel le igrati. Nič drugega.

zidan
Martin Metelko

Kako potemtakem spremljate večne derbije? Ali se niti za milimeter ne nagibate na eno ali drugo stran?

Ne. Derbije sicer gledam zelo težko, saj se ne morem odločiti, za koga bi navijal. Ko pa, denimo, Maribor igra v evropskih pokalih, navijam zanj. V Mariboru sem namreč preživel toliko časa, da imam tam še vedno dobre prijatelje. Tudi avto še vedno peljem na popravilo v Maribor. Da se ne bomo narobe razumeli: Olimpija mi je veliko dala in tudi sam se dal veliko temu klubu. Ne le v Mariboru, tudi v Olimpiji mi je bilo in mi je še vedno zelo lepo.

Toda vašega odhoda k večnemu tekmecu nekateri navijači Olimpije niso sprejeli najbolje.

Res je, incidente, ker sem igral v obeh klubih, sem doživel le v Ljubljani, ne pa tudi v Mariboru. Navijači Olimpije so me dvakrat napadli.

Vam je bilo zaradi tega hudo?

Da, bilo mi je. Ti fantje se namreč ne zavedajo, kaj se je v resnici zgodilo, zakaj sem v resnici šel v Maribor, niti jih ne želim s tem obremenjevati. Ko sem igral za Olimpijo, sem zanjo igral z vsem srcem. Klub je zame dobil 400.000 nemških mark odškodnine. A to gre hitro v pozabo. Ni pa šlo le za fizična napada, bili so tudi drugačni pritiski, češ da moram zapustiti klub. Zahvaljujem se vodilnim ljudem kluba, ki so mi verjeli in me podprli, a so morali zaradi tega tudi marsikaj požreti.

Kateri klub pa bolje skrbi za svoje nekdanje igralce, Olimpija ali Maribor?

Rekel bom, da nobeden od njiju. Ker ... 

CELOTEN INTERVJU Z GREGORJEM ŽIDANOM O SPOMINIH, ODHODU V POLITIKO, SEDANJI KLUBSKI IN REPREZENTANČNI SCENI, STAVNI AFERI IN ŠE MARSIČEM SI LAHKO PREBERETE V SOBOTNI TISKANI ŠTEVILKI EKIPE SN. NAJDETE JO TUDI NA TEJ POVEZAVI.  

Članki iz rubrike