Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

rb
rb
4 16.03.2020 14:53:10

Zmajevali so z glavo, zdaj je postal HIT: Ne boste verjeli, kaj Hrvati pravijo o SIMONU ROŽMANU!

Rečani so po odhodu Matjaža Keka zadeli z izbiro Igorja Bišćana in nato tudi z njegovim naslednikom.

Ko je Igor Bišćan septembra dvignil sidro iz Kvarnerskega zaliva, je nad Rujevico še vedno lebdel duh Matjaža Keka … In potem je prišel še en Slovenec, ob sklenitvi sodelovanja s Simonom Rožmanom so mnogi zmajevali z glavami. Danes so zgodbe o Kekovem priporočilu zanj smešne, najtrofejnejšega trenerja Rijeke vseh časov po slovesu z Damirjem Miškovićem niti enkrat ni bilo na Rujevico. Saj veste, kako pravijo; vsaka ljubezen je večna, dokler traja, so zapisali v Sportskih novostih in nadaljevali, da je ambiciozni strokovnjak iz Štor na začetku ostal sam v džungli kritik. Še zlasti po treh zaporednih porazih (Gorica, Osijek, Dinamo) jih zares ni manjkalo, toda sledile so štiri zaporedne zmage in uspešno obdobje, v katerem je Simon Rožman vrnil Rijeko tja, kjer ji je mesto v zadnjih osmih letih, odkar je predsednik Damir Mišković. Na drugo mesto na lestvici za Dinamom, izjema je bil naslov prvaka pred tremi leti.

Prav tako kot rezultati predsednika navdušuje podoba ekipe. Taktična disciplina, agresivnost, veliko teka, fanatičen pristop, zmagovalna miselnost ... Rožmanov rokopis, vsaka ekipa je ogledalo svojega trenerja.



»Rijeka je hrvaški Atletico Madrid,« je po nedavni zmagi s 4:0 na Poljudu dejal Damir Mišković. »Ekipa, v kateri so igralci pripravljeni umreti drug za drugega,« je še pristavil predsednik, ki zasluge pripisuje slovenskemu strokovnjaku. Ni denarja za »tiki-taka« igralce, zato je alfa in omaga Rujevice še toliko bolj navdušen nad trenerjem, ki je sestavil moštvo z repom in glavo, s karakterjem in zmagovalno miselnostjo. V njem je dobil svojega Diega Simeoneja, piše hrvaški športni časnik in ocenjuje, da so po 21 tekmah pod Rožmanovim vodstvom na Reki lahko zadovoljni. Z utemeljitvijo, da imajo trenerja, ki je sposoben ustvarjati rezultat in igralce. To pa je najtežje.

Toda pot do današnjega statusa ni bila lahka, hkrati je prisilila Simona Rožmana, da je nekoliko spremenil svojo nogometno filozofijo, ki je bila usmerjena v »totalni napad«. Priznal je, da na začetku ni poznal lastnosti igralcev, zato pa je v uvodu drugega dela sezone pokazal taktično bogastvo ob igri, ki jo je z osnovno postavitvijo 3-5-2 prilagodil kadru, ki ga ima na voljo. »Pomembno je, kaj želimo početi na igrišču. Vedeti moramo, kakšen je naš model, glede sistema bomo videli. Nisem trener, ki bi govoril le o taktičnih postavitvah, zanima me zgolj vsebina,« je večkrat poudaril Simon Rožman. Številni priznavajo, da je moč Rijeke tudi v tem, da igralci verjamejo trenerju, a seveda je prav tako pomembno, da sam verjame v svoje delo. In kot pravi Simon Rožman, »moramo si upati živeti svoje sanje ...«

Značke: rožman, rijeka

Članki iz rubrike