Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jure Bohorič
Jure Bohorič
05.08.2016 18:34:32
Deli članek:

Šporar še vedno poškodovan: Ko je minuta vredna 165 tisoč evrov

Profimedia

Pri švicarskem velikanu Baslu so zaradi zapletov ob prestopu Andraža Šporarja spremenili celoten ustroj zdravniških pregledov za bodoče novince!

Basel je na začetku sezone 2016/17 v odlični formi. Švicarski velikan je v uvodnih dveh krogih zabeležil dve visoki zmagi, na računu ima šest točk, ob tem pa se lahko pohvali z razliko v golih 8:1. Pa Andraž Šporar? Koliko je prispeval k temu? Ne veliko. Pravzaprav – nič!

Nekdanji zvezdnik Olimpije še vedno ni nared za največje napore. Potem ko je šel pred meseci pod nož zaradi težav z gležnjem, so bili na stadionu St. Jakob-Park prepričani, da bo napadalec trenerju Ursu Fischerju na voljo že pred začetkom nove sezone. Toda težko bi se bolj ušteli. Čeprav se je Šporar junija vrnil na trening, so se bolečine pravzaprav nemudoma spet pojavile. V uvodnih obračunih s Sionom (3:0) in Vaduzom (5:1) ga tako ni bilo niti v kadru Basla, športni direktor slednjega Georg Heitz pa je iskreno priznal, da se mu še ne svita, kdaj bodo Šporarjeve težave postale preteklost, čeravno je prepričan, da bo Ljubljančan navijačem "prinesel še veliko veselja".

NISO VEDELI ZA KAKRŠNEKOLI TEŽAVE
V luči zapisanega ne preseneča, da so se švicarski mediji že začeli spraševati, ali niso pri Baslu pozimi morda kupili mačka v žaklju. Vse glasneje namigujejo, da je imel Šporar resne težave z gležnjem že pred prestopom, hkrati pa se sprašujejo, kako je možno, da pri Baslu med zdravniškim pregledom tega niso opazili. "V tistem trenutku nam ni bilo znano, da bi imel kakršnekoli težave," je zatrdil Heitz, medtem ko so pri časniku Basellandschaftliche Zeitung brez dlake na jeziku zapisali, da naj bi bile težave Olimpiji precej bolj znane, zato je ob zaključku pogovorov o prestopu tudi padla odločitev, da Šporar ne bo več igral.

Spomnimo, še preden je bil 2,5 milijona evrov vreden posel zapečaten, napadalca že ni bilo več v ekipi, ki jo je tedaj vodil še Marijan Pušnik. To naj bi prispevalo k temu, da Švicarji nato med zdravniškim pregledom niso opazili načetih vezi v gležnju, težave so se vrnile šele, ko je bil Šporar že tam in ko je spet začel trenirati "na polno". Pri Baslu so se tedaj odločili, da bodo poskušali z alternativnim zdravljenjem, in bili so prepričani, da bo to zadostovalo. Toda še kako so se ušteli. Šporar je odigral le 20 minut na tekmi z Grasshopperjem, nakar so vezi v gležnju tik pred evropskim obračunom s Saint-Etiennom dokončno odpovedale.

Napadalec je moral na operacijo, in čeprav je od tedaj minilo že pol leta, je še vedno na stranskem tiru. Basel je kljub temu postal švicarski prvak; četudi Šporar k temu ni prispeval praktično ničesar, je znesek, ki so ga pri tem švicarskem velikanu morali nakazati Olimpiji, narasel že na 3,3 milijona evrov. Osnovna odškodnina je znašala 2,8 milijona evrov, zaradi osvojenega naslova prvaka je Ljubljančanom že pripadlo 500 tisoč evrov, enak znesek bodo dobili, če bo Basel najboljši tudi v letu 2017. Če se torej malce pošalimo, potem je Basel za vsako minuto, ko jo je Šporar odigral v njegovem dresu, plačal kar 165 tisoč evrov!

ZARADI POŠKODBE ZASLUŽILI VEČ
Da je torej kar nekaj takšnih, ki so že prepričani, da je bila to ena slabših prestopnih operacij v zgodovini Basla, ne preseneča. No, je pa Šporar vseeno poskrbel za nekaj dobrega, čeravno nehote. Pri Baslu so namreč po zapletu, ki je sledil njegovemu prestopu iz Olimpije, povečali intenziteto zdravniškega pregleda, ki ga mora prestati nogometaš, če želi prestopiti k temu klubu.

"Vsakega novinca zdaj pregledamo bolj intenzivno, vsak mora opraviti triurni pregled z magnetno resonanco, vse to pa opravimo, še preden se z nogometaševim klubom sploh dogovorimo za prestop," je dodal Georg Heitz, ki je zatem razkril še eno pozitivno stvar, povezano s Šporarjevo poškodbo. Ko je namreč postalo jasno, da slednji v pretekli sezoni ne bo več igral, so se pri Baslu odločili zavrniti ponudbo Wolfsburga za Breela Embola. Nemci so ponudili kar 23 milijonov evrov, toda Švicarji niso želeli tvegati. Embolo je tako ostal, osvojil naslov prvaka, in ko je dejansko odšel, je klubu prinesel še več. Schalke je namreč pred kratkim za 19-letnika odštel kar 27,5 milijona evrov.

Profimedia