Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Dejan Mitrović
Dejan Mitrović
12.03.2016 23:04:35
Deli članek:

Oblak še devet tekem do nesmrtnosti

Reuters
Jan Oblak

Da bo nagrada Zamora, ki jo vsako leto podeljuje združenje španske nogometne zveze najboljšemu vratarju oziroma čuvaju mreže, ki je bil najboljši po koeficientu prejetih golov, romala v roke Janu Oblaku, je bolj ali manj jasno, Slovenec pa naskakuje celo najboljši dosežek v zgodovini la lige.

O neverjetni statistiki slovenskega vratarja smo pisali že večkrat, toda njegovi dosežki so zares hvalevredni in prav je, da jih omenimo še večkrat. Še posebej ko se o njih razgovorijo tudi vratar, katerega fenomenalen dosežek Oblak lovi, čuvaj mreže, ki velja za najboljšega vseh časov pri Atleticu in še ena vratarska legenda rdeče-belih iz Madrida. Pa tudi zato ker je do konca la lige ostalo samo še devet krogov, slovenski vratar pa je povsem blizu tega, da se vpiše med nesmrtne in se podpiše pod najboljšo vratarsko sezono v zgodovini španskega prvenstva.

Seveda obstajajo zlobni jeziki, ki ne dajo veliko na Oblakove dosežke. Vsi po vrsti poudarjajo, da ima Slovenec pred seboj tako granitno obrambo, da mu v večini tekem sploh ni treba posredovati. In težko bi nasprotovali njihovim argumentom, še posebej če pogledamo nekatere statistične podatke, po katerih je Slovenec vratar z najmanj obrambami med vsemi, ki redno branijo gol svoje ekipe. Oblak je pred sobotnim obračunom z Deportivom, ko je mrežo še enkrat več ohranil nedotaknjeno, na 28 tekmah zbral zgolj 53 obramb, vratar Valencie Jaume Domenech, ki je nastopil na samo 16 tekmah, jih ima recimo 59, čuvaj mreže Barcelone Claudio Bravo, ki je v golu stal na 24 tekmah, jih ima 67, vratar mestnega tekmeca rdeče-belih Keylor Navas pa jih je recimo na 26 tekmah zbral 67.

Največ, kar 91, jih je na 27 tekmah zbral vratar Betisa Antonio Adan, sledi mu Vicente Guaita, ki brani mrežo Getafeja (85), pa Las Palmasov Javi Varas (80) in tako naprej. Vseeno pa ostaja dejstvo, da bo nagrada Zamora podeljena čuvaju mreže, ki je prejel najmanj zadetkov oziroma ki je imel najboljši koeficient prejetih golov, in da bo to skoraj zagotovo uspelo Oblaku, ki je moral na 29 tekmah zgolj 12-krat po žogo v svojo mrežo, kar zadostuje za koeficient 0,41.

DOZDAJŠNJI REKORDER: MISLIM, DA ME BO OBLAK PREMAGAL
V tem trenutku je slovenski vratar torej v ritmu, ki mu bo, če ga bo seveda uspel zadržati do konca, prinesel naziv čuvaja mreže z najboljšo sezono gledano na povprečje med prejetimi zadetki in odigranimi tekmami v la ligi. Zdajšnji rekorder je sicer nekdanji čuvaj mreže Deportiva Francisco Liano, ki je v sezoni 1993/94 na 38 tekmah prejel 18 zadetkov in je tako imel koeficient 0,47. Oblak mora na naslednjih devetih tekmah, če želi premagati Liana, prejeti pet zadetkov ali manj, če se želi z 51-letnim vratarjem izenačiti, pa lahko prejme šest golov.

Težko delo, a glede na razpored Atletica do konca letošnje sezone nikakor ne nemogoče. Rdeče-beli se namreč v zadnjih devetih krogih ne bodo pomerili ne z Realom ne z Barcelono, niti z Villarrealom, Sevillo ali Valencio. Pravzaprav Atletico čaka sedem tekem s tekmeci, ki zasedajo spodnji del lestvice, Betisom, ki je na desetem mestu, in Athleticom iz Bilbaa, ki je šesti, ter Celto, ki je sedma. Če se bodo ponovili scenariji iz prvih tekem letošnje sezone, potem bo rekord Oblakov, kajti vseh devet tekmecev je Atleticu skupaj v prvem delu sezone zabilo tri gole (po enega Deportivo, Athletic in Malaga). To pomeni, da bi slovenski reprezentant sezono končal s 15 zadetki na 38 tekmah oziroma s skorajda neverjetnim koeficientom 0,39.

"Glede na njegovo dozdajšnje povprečje in glede na preostale nasprotnike je moj rekord v veliki nevarnosti. Ne verjamem, da bo Oblak prejel šest golov. Mislim celo, da me bo prehitel," je možnosti slovenskega vratarja ocenil dozdajšnji rekorder Liano, na to temo pa sta se oglasila tudi dva legendarna vratarja Atletica. "Ima vse možnosti, da mu uspe. Brani v odličnem ritmu, vemo pa, kako težko Atletico prejme zadetek," se je oglasil nekdanji dolgoletni čuvaj mreže rdeče-belih Abel Resino, ki je med drugim v svoji bogati trenerski karieri vodil Madridčane tudi s klopi, podobno pa razmišlja še en Oblakov predhodnik v golu colchonerosov Jose Francisco Molina: "Seveda je mogoče. Glede na to, kako malo golov so prejeli do zdaj …"

Oba legendarna vratarja Atletica pa sta pohvalila tudi Oblaka. "Je tehnično dovršen vratar, ki je tudi zelo prizadeven, s svojo pojavo pa daje mirnost obrambi Atletica. Sicer je res, da mu ni treba posredovati velikokrat, toda ko mora, to stori odlično in prinaša točke ekipi," ga kar ni mogel prehvaliti Molina, svoje pa je dodal tudi Resino: "Atletico ima fenomenalen obrambni sistem, Oblak pa je že ničkolikokrat dokazal, da zna odgovoriti na vse zahteve, ko je najpomembnejše."