Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Balantič
Robert Balantič
12.03.2016 11:55:06
Deli članek:

RUDAR - MARIBOR: Stvari takoj vzeti v svoje roke

Drago Wernig TAKA

Po prvem spomladanskem krogu so bili ranjeni oboji, zdaj so le še Mariborčani, ki v nasprotju z Velenjčani še vedno čakajo na prvo spomladansko zmago. Ta je v lovu na Olimpijo kakopak nujno zlo, vijoličasti si spodrsljaja ne smejo privoščiti, a tudi knapi v boju za obstanek med elito potrebujejo točke.

Velenjčani so drugi del prvenstva začeli z domačim porazom s Krškim, toda izgubljeno so nadoknadili že na naslednji preizkušnji na Bonifiki, kjer so osvojili ves izkupiček in poglobili koprsko krizo. Uspeh na Obali je bil za knape vreden suhega zlata. "Vsekakor je zelo pomemben. Lepo je, da smo po dolgem času zmagali in spet začeli nabirati točke. Seveda smo bili s takšnim razpletom zadovoljni, prav tako sem vesel, da so fantje spoznali, da znajo in zmorejo ter so sposobni zmagovati," se je na zadnje gostovanje ozrl Jernej Javornik.

POTREBUJEJO JIH ONI, POTREBUJEMO JIH MI
Toda to je preteklost, velenjske misli so zdaj usmerjene zgolj v današnji obračun s trinajstkratnimi prvaki. "Maribor potrebuje točke v boju za naslov prvaka, mi za obstanek v ligi. Gostje so nedvomno favoriti," razmišlja trener Rudarja, vendar v isti sapi poudarja: "Nedvomno bomo storili vse, kar je v naših močeh, da bi odigrali dobro tekmo in da bi točke ostale doma. Verjamem, da nas bo v teh težkih trenutkih prišlo spodbujat čim več gledalcev, z njihovo pomočjo nam bo gotovo lažje."

Mariborčani so pomlad začeli veliko slabše od pričakovanj, uvodni poraz s Celjani je bil usoden za Krunoslava Jurčića, ki ga je nasledil Darko Milanič. Remi na večnem derbiju je strasti le malce ohladil, kar pa ne spreminja dejstva o tem, da na stadion Ob jezeru prihaja ranjeni lev. "O tem res ne razmišljamo. Ukvarjamo se le sami s seboj, imamo dovolj svojih težav. Vsekakor preveč, da bi se ubadali z drugimi. Osredotočeni smo nase in na to, da svoje naloge opravimo čim bolje," pravi Javornik.


NAPADALNA MISELNOST
Zasedba iz Ljudskega vrta kakopak živi v pričakovanju prve spomladanske zmage, toda v Velenju nikoli ni bilo ravno lahko. "Drži, da je Rudar vedno neugoden nasprotnik. Še zlasti na domačem igrišču gre za dobro, zelo dobro ekipo, temu primerno se na ta dvoboj tudi pripravljamo, o njem smo začeli razmišljati takoj po derbiju," je pred včerajšnjim popoldanskim treningom povedal Darko Milanič, ki ima s sestavo ekipe kar nekaj preglavic. "Težav je dovolj, toda kljub temu je najpomembnejše spoznanje, da se pripravljamo zelo zavzeto, prav tako preglavice s poškodbami ne spreminjajo našega načrta. Ta je zelo jasen. Hočemo odigrati zelo dobro tekmo in zmagati. Na psihološki ravni moramo ohraniti napetost z obračuna proti Olimpiji. Seveda mora prevladovati napadalna miselnost," je pristavil primorski strokovnjak.

KAKOVOST POKAZATI NA IGRIŠČU
Razmere na stadionu Ob jezeru so precej specifične, igralna površina že nekaj časa ni v najboljšem stanju. "Nemudoma se bo treba prilagoditi na pogoje, drugega nam ne preostane. Čeprav je Rudar prvo domačo spomladansko preizkušnjo izgubil, jo je odigral zelo napadalno, tekmece so napadli zelo visoko, kar bodo bržčas počeli tudi proti nam. Moštvo je sestavljeno tako, da se ne bo potegnilo na svojo polovico, toda mi želimo od prve minute stvari prevzeti v svoje roke. Želimo narekovati ritem, biti moramo dinamični. Kot ekipa se moramo zavedati, da imamo dovolj kakovosti, vendar jo moramo z moštvenim duhom in odrekanji kakopak pokazati tudi na igrišču," pravi nekdanji kapetan slovenske izbrane vrste, za katerim je prvi teden, v katerem se je lahko v miru posvetil delu z ekipo. Kakšni so vtisi? "Ravno vsega ne bom povedal, sem pa na treningih videl veliko dobrih stvari. Presenetljivo dobrih. Po tej plati sem zelo zadovoljen, v moštvu imamo veliko talenta," je prepričan Darko Milanič.

O TEM ODLOČA TRENER
Vijoličasti še vedno čakajo na prvi spomladanski gol, kar pred današnjo tekmo ni ravno obetavna popotnica. "Zmanjkalo nam je tudi nekaj sreče, da bi dosegli zadetek, ki bi bil zelo pomemben. Vendar si ne nalagamo pritiska; ko bomo zadeli, bomo zmagali," je povedal Jean-Philippe Mendy, ki se je znova vrnil v kader, tekmo z Olimpijo je izpustil zaradi bolezni. "Dva dneva pred derbijem sem imel visoko vročino, 39 stopinj. Seveda sem bil razočaran, ampak tak je nogomet," je dodal francoski napadalec in na ta način zavrnil namigovanja, da ga v moštvu ni bilo zato, ker naj ne bi želel sedeti na klopi za rezervne igralce.

Danes bo morda zaigral od prve minute. "Tega ne vem. Zaradi bolezni sem krajši čas počival, a zdaj sem se vrnil in dobro treniral. O tem, kdo igra, odloča trener," je dejal napadalec, ki se je v dozdajšnjem delu prvenstva med strelce vpisal že desetkrat. Pred dvobojem z Rudarjem je optimist: "Z Velenjčani je vedno težko igrati, a smo se dobro pripravili in verjamem, da bomo nalogo temu primerno tudi opravili." Za 29-letnega Francoza bo v konici napada pomembno dobro sodelovanje z Milivojem Novakovićem. Kako sta se znašla? "Je izjemno dober igralec. Do zdaj nisva veliko govorila, a je vsekakor zelo kakovosten nogometaš."