Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
liz
liz
01.02.2016 11:22:30
Deli članek:

Slovenski strokovnjak odslej v Alavesu

facebook

Slovenska kolonija v Španiji se je povečala še za eno ime. Poleg petih igralcev, ki se dokazujejo v tej nogometno zelo razviti državi, bo odslej tam deloval tudi trener.

Gre za mladega strokovnjaka Sašo Kolmana, ki je podpisal enoinpolletno pogodbo z Alavesom. Po dobri polovici sezone so belo-modri vodilna ekipa drugoligaškega tekmovanja in se jim nasmiha vrnitev med elito, v kateri so nazadnje igrali pred desetimi leti.

Takrat je šla Alavesova zgodba navzdol in trem zelo slabim drugoligaškim sezonam so sledile štiri tretjeligaške. Po vrnitvi med drugoligaše je finalist pokala Uefa iz leta 2001 (poraz z Liverpoolom 4:5) pred dvema sezonama osvojil 18. in lani 13. mesto. Zdaj pa si spet želi priboriti napredovanje v primero division, kjer je v svoji 95-letni zgodovini skupno igral 11 let, najboljša uvrstitev pa je šesto mesto iz leta 2000.

Enaintridesetletni Kolman je na slovenski prvoligaški sceni odigral osem tekem, šest za Nafto in dve za Primorje. To ne bo njegovo prvo srečanje s Španijo, saj je tam pred skoraj šestimi leti nosil dres takratnega tretjeligaša Raya Cantabrie.

Zelo zgodaj se je posvetil tudi trenerskemu delu. Tako je pred tremi leti in pol na Ferskih otokih v prvoligašu Suduroyju poleg igranja opravljal še delo trenerja. V zadnjih dveh letih pa je deloval v Avstraliji, kjer je pri tamkajšnjem štirikratnem prvaku South Melbournu vodil ekipo do dvajset let in bil pomočnik članskega trenerja.

"To je bila res dobra izkušnja. Gre za enega največjih moštev v Avstraliji in tam sem se veliko naučil tako kot trener kot vodja mladincev," je za spletno stran Alavesa povedal Kolman, in dodal, da se veseli novega izziva: "Španija je ena izmed nogometno najbolj razvitih držav. Da se bom imel priložnost tu učiti in izmenjevati zamisli, je velik korak. Poleg tega je Alaves dobro organiziran klub z izjemnim potencialom. Zelo sem vesel, da sem tu."

Kolman bo v baskovskem klubu, za katerega je nekoč igral tudi Dalibor Stevanović, opravljal nalogo pomočnika trenerja mlade ekipe, ki nastopa v četrti ligi (skupina 4), z delom pa je začel danes.