Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jure Bohorič
Jure Bohorič
17.01.2015 07:58:23
Deli članek:

Priložnost kariere

Arsen Perić

Olimpija gre spet po poti, ki navijačem ne diši. A niso tisti, ki odločajo. Če bi, bi bržčas poskušali zadržati Nika Omladiča. Toda ta se je odločil, da bo odšel. Trenutek je bil že pravi. Ljubljano je prerasel.

Vsi tisti nadarjeni fantje, ki so se zmajem priključili ob začetku (spodletelega?) projekta velike Olimpije in ostali do zdaj, so s tem resno ogrozili svoje kariere. Zato ker jih je kaosu podobno okolje skorajda uničilo. Ker niso imeli ustreznih pogojev, da bi dejansko razvijali in negovali svoj talent.

"Veseli nas, da smo dobili hitrega in vsestranskega igralca vezne vrste, ki je nevaren za nasprotni gol."

Športni direktor Marc Arnold

Trpeli so, ker niso bili primerno cenjeni. Še več, bili so ponižani v trenutku, ko niso želeli več zgolj kimati. In Boban Jović in Nik Omladič sta morala na tribuno, ko sta se odločila, da ne bosta podaljšala svojih pogodb.

In epilog? Omladič je odšel pol leta pred iztekom pogodbe, Jović bo poleti pomahal v slovo kot prost nogometaš. Z igralcema, ki bi lahko v blagajno Olimpije skupaj prinesla več sto tisoč evrov, so Ljubljančani zaslužili drobiž. Govori se celo, da je del odškodnine za prestop v Eintracht iz Braunschweiga poravnal kar Omladič sam. Tako zelo si je želel na tuje …

vszi

Ker je star (že) 25 let, je verjetno ujel zadnji vlak za skok na mednarodni oder. Druga nemška liga morda ni to, o čemer je sanjal pred leti, ko se je še zdelo, da ima projekt Olimpije glavo in rep, a glede na dan položaj je vendarle dobil skorajda idealno priložnost. Eintracht, kjer je nekoč blestel Danilo Popivoda, je urejen nemški klub, ki je še lani igral med elito.

Zdaj je drugoligaš, a se bori za vrnitev v prvo ligo. Njegovi veljaki pravijo, da so Omladiča pripeljali po tem, ko so si ga dodobra ogledali. In se prepričali, da je pravi tip nogometaša za njihovo igro. Po uvodnih treningih ga hvalijo, češ da so res dobili to, kar so želeli. In da bo s svojim nespornim tehničnim znanjem dvignil kvaliteto v igri in hkrati ponudil nekaj, česar do zdaj niso imeli.

"Na vsak način sem želel v tujino. Moja želja je bila, da bi zaigral v Nemčiji, Eintracht je bila najboljša možnost. Lepo je biti v Braunschweigu."

 Nik Omladič

Ko prideš v okolje, kjer nate ne gledajo kot zgolj na še enega nogometaša, ampak si za njih okrepitev v prvem pomenu besede, je vsekakor lažje. Drži, pričakovanja so večja, a vsaj veš, da boš dobil priložnost. Kar šteje, je seveda to, da jo izkoristiš. Če ne … Potem te takšno okolje, v katerem je konkurenca neprimerno večja in bolj neizprosna kot v Sloveniji, brez pretiranega pojasnjevanja izpljuni.

Ker je dal Srečko Katanec ob koncu lanskega leta jasno in glasno vedeti, da bo reprezentanca v naslednjih dvanajstih mesecih deležna precejšnjih sprememb, predvsem v smislu pomlajevanja, je to za nogometaše, kakršen je Omladič, jasno še dodatna vzpodbuda.

Arsen Perić

V zadnjih nekaj sezonah so bili številni prepričani, da bi si nekdanji član Rudarja iz Velenja, ki je v 1. SNL skupno odigral 168 tekem oziroma 13.021 minut in zabil 28 golov, zaslužil priložnost v reprezentančnem dresu, toda dobil je ni.

"Prvi vtis je res dober. Je prijazen fant, ki se je takoj vključil v novo okolje. Prišel nam bo še kako prav."

 Soigralec Ken Reichel

Niti na prijateljski tekmi s Kolumbijo, ko so igrali številni novi obrazi. Očitno Katanca, ki se je velikokrat ustavil v Stožicah, (še) ni prepričal. Ga bo z igranjem v Nemčiji? Morda. Dejstvo je, da premore zavidljiv talent. In prav zaradi tega bi bila precejšnja škoda, če ga ne bi izkoristil in unovčil.

Je pa vsekakor dobro zanj, da je zapustil Olimpijo. Štiri leta in pol v tem klubu je bilo dovolj. Tisti bolj pikri bi bržčas lahko pristavili: čudno, da je sploh zdržal toliko časa. In da je preživel. Vsi niso imeli te sreče … Ampak kot pravijo; kar te ne ubije, te okrepi. Če je tudi Omladiča, potem mu bo v novem okolju zagotovo lažje uspelo.