Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Iztok Lukner
Iztok Lukner
16.01.2015 21:40:17
Deli članek:

Nazadnje ga je videl pred več kot tremi leti

Reuters

David Alaba je bil pred dobrimi 22 leti in pol rojen na Dunaju.

Po njegovih žilah pa se pretaka filipinsko-nigerijska kri. Mati Gina je namreč Filipinka, ki je domovino zapustila in odšla v Avstrijo, kjer dela kot medicinska sestra. Oče George pa je Nigerijec, ki je prišel v Avstrijo na študij. Sicer pa je pri naših severnih sosedih zelo znan glasbenik, oziroma DJ.

David je od julija 2008 član münchenskega Bayerna. Bavarski velikan ga je pri šestnajstih za 150 tisoč evrov kupil od dunajske Austrie. Že v domovini je postavil kar nekaj mejnikov, tako je na primer pri štirinajstih igral za Austriino ekipo do 19. leta starosti. Pri petnajstih je bil že v članski ekipi Austrie, pri sedemnajstih pa je debitiral v avstrijski izbrani vrsti (doslej je zanjo na 33 nastopih zabil devet golov). Štiri mesece pozneje, pri starosti 17 let in 232 je postal najmlajši igralec, ki je debitiral v prvi ekipi Bayerna.

O fantovi kakovosti veliko povesta tudi dejstvi, da je kljub svoji mladosti že štirikrat zapored osvojil (2011-2014) naslov avstrijskega nogometaša leta. Za nameček pa je v zadnjih dveh letih prejel še naziv športnika leta v svoji državi, čeprav je jasno, da so pri naših severnih sosedih veliko bolj priljubljeni zimski športi.

Alaba bo v prihodnosti prav gotovo poskrbel še za kakšen rekord. Na tem mestu pa lahko izpostavimo dobesedno nor podatek. Fant v bundesligi letos igra že šesto sezono zapored in je v tem času v najmočnejšem nemškem tekmovanju odigral natanko 113 tekem.

Če smo še bolj natančni, je na igrišču preživel 8544 minut, prejel pa je vsega štiri rumene kartone. Izjemna številka za branilca. Zdaj pa pozor - sodniki so ga z rumenim kartonom nazadnje opozorili (daljnega) 27. avgusta 2011! Od takrat je torej minilo natanko 1238 dni, ali drugače: tri leta, štiri mesece in 20 dni. Res neverjetno! Se David sploh še spomni, kako je videti rumeni karton?