Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ro
ro
15.10.2024 20:30:27
Deli članek:

Uradno: Mlada slovenska reprezentanca na EP. Kot prva v skupini …

Drago Wernig - Taka

Zaključni turnir bo prihodnje leto od 12. do 29. junija na Slovaškem.

Mladi slovenski reprezentanti so se uvrstitve na evropsko prvenstvo prešerno veselili že po petkovem remiju z Avstrijo v Dunajskem Novem mestu. Bili so prepričani, da je bila osvojena točka dovolj, da bodo v vsakem primeru vsaj med tremi najboljšimi drugouvrščenimi reprezentancami, ki prav tako kot zmagovalci skupin imajo zagotovljen nastop na zaključnem turnirju, ki bo prihodnje leto od 12. do 29. junija na Slovaškem. Toda pozneje se je izkazalo, da vendarle obstaja teorija, po kateri neodločen izid s severnimi sosedi morda vendarle ne bo dovolj. Ampak res zgolj teorija, ki pa je medtem postala nepomembna.

Zdaj je namreč tudi uradno, da bodo Mile Ačimović in njegovi izbranci prihodnje leto igrali na Euru v družbi 16 najboljših zasedb stare celine. In to jim ni uspelo kot eni od treh najboljših drugouvrščenih reprezentanc, temveč kot zmagovalcem skupine H. Avstrijci so namreč v zadnjem krogu v Nancyju z 2:1 premagali Francijo in Slovenijo zadržali na vrhu lestvice s točko prednosti pred galskimi petelini. Slovenski upi so petkrat zmagali, dvakrat igrali neodločeno ter vsega enkrat izgubili in so se več kot zasluženo v velikem slogu uvrstili na evropsko prvenstvo.

"Iskrene čestitke fantom, ki so si s svojim odnosom in trudom popolnoma zaslužili ta uspeh. Garali so od prve do zadnje minute kvalifikacij, ob tem pa vsem pokazali, kako se je potrebno boriti v dresu z državnim grbom. Fantje so dozoreli na slovenskih zelenicah in verjamem, da bodo predstavljali navdih tudi prihodnjim generacijam. Iz svojih izkušenj vem, da uvrstitev na veliko tekmovanje ostane v tebi za celotno življenje," se je ob velikem uspehu odzval Mile Aćimović, ki je v igralski karieri igral na Euru 2000 in SP 2002.

Slovenski selektor se je ob tem zahvalil tudi članom strokovnega vodstva: "Vsem bi se zahvalil za odlično opravljeno delo, kljub temu, da ni bilo vedno enostavno. Za uspeh so zaslužni tudi moji sodelavcu v strokovnem štabu, ki so močno pripomogli s svojim znanjem in izkušnjami. Prepričan sem, da bo Slovenija na Euru še boljša in močnejša."

Žreb skupin bo 3. decembra v Bratislavi.

Skupina H

Izidi: Bosna in Hercegovina – Slovenija 1:2, Ciper – Avstrija 1:1, Slovenija – Francija 0:4, Avstrija – Bosna in Hercegovina 2:0, Ciper – Slovenija 0:3, Bosna in Hercegovina – Francija 1:2, Slovenija – Avstrija 1:0, Francija – Ciper 9:0, Ciper – Bosna in Hercegovina 1:2, Avstrija – Francija 2:0, Slovenija – Bosna in Hercegovina 3:0, Avstrija – Ciper 2:2, Bosna in Hercegovina – Avstrija 0:2, Francija – Slovenija 1:1, Slovenija – Ciper 2:0, Francija – Bosna in Hercegovina 2:0, Avstrija – Slovenija 1:1, Ciper – Francija 0:3, Bosna in Hercegovina – Ciper 1:3m Francija – Avstrija 1:2