Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
18.09.2024 11:23:53
Deli članek:

Žalostna novica iz Italije, mnogo prezgodaj se je poslovil junak mundiala 1990

Profimedia

Žalostna novica iz Italije, umrl je legendarni nogometaš, junak munidala 1990.

Iz Italije prihaja žalostna novica, za vedno se je poslovil Salvatore Toto Schillaci. Schillaci se je dolgo boril z rakom, po hudi pljučnici in priklopu na ventilator pa se je vedelo, da mu ni več preostalo veliko časa.

Italija žaluje za nekdanjim nogometašem, ki je na svetovnem prvenstvu leta 1990 presenetljivo postal nacionalni junak in svetovna zvezda. Ime si je sicer ustvaril v dresu Messine, do reprezentance prišel kot član Juventusa, a še na začetku SP 1990 ni bil v prvem planu. Bil je v senci zvezd kot so Vialli, Mancini in Roberto Baggio, toda najprej se je uveljavil kot joker s klopi, da bi potem postal najboljši strelec in tudi najboljši igralec mundiala pred Lotharjem Matthäusom in Diegom Maradono. V glasovanju za Ballon d'Or je v tistem letu zaostal le za Matthäusom.

Zanimivo, poleg tega je za Italijo dosegel le še en gol. Leta 1992 se je preselil k Interju, a v črno-modrem dresu iger, kot so tiste s svetovnega prvenstva leta 1990, ni več ponovil. Njegova epizoda na San siru je spominjala na tisto Darka Pančeva. Kariero je sklenil na Daljnem vzhodu v dresu japonskega kluba Jubilo Iwata.

Bil je one hit wonder, njegova zvezda ni dolgo žarela. Pojavil se je tako rekoč od nikoder, kot meteor zablestel na največji sceni in potem prav tako hitro poniknil. A vedno mu je in bo ostalo dolgo vroče poletje 1990, ko je postal junak italijanskih ljudskih src.