Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ro
ro
18.09.2024 06:15:08
Deli članek:

Družina Junčaj tudi uradno prevzela Muro, črno-beli so dobili lastnico

nsmura.si

Črno-beli so obrnili nov list v klubski zgodovini.

Kot poroča Vestnik, je družina Junčaj je tudi uradno postala večinski lastnica Nogometnega managementa Mure, povezane družbe, preko katere sta doslej s soboškim prvoligašem upravljala Robert Kuzmič in Denis Rajbar. Slednji se je sicer kot športni direktor umaknil že konec lanskega leta, ravno tako je direktorsko funkcijo v Nogometnem managementu prepustil Aleš Keglju, a kljub temu je vse do zdaj ostal 22,5-odstotni lastnik v družbi.

Kot je razvidno s spremembe v sodnem registru, je nova lastniška struktura sledeča: Lula Junčaj, žena Georga Juncaja, si lasti 60-odstotkov družbe, 10 odstotkov je ostalo Kuzmiču, štiri odstotni delež ima generalni direktor kluba in Junčajeva desna roka Agron Šalja, ki je postal tudi direktor v družbi, 26-odstotni poslovni delež, ki je minimalno zahtevan po pravilih NZS, pa pripada Društvu nogometna šola Mura. Sorazmerno glede na poslovne deleže je porazdeljen tudi osnovni kapital družbe, ki znaša 7500 evrov.

V skladu z napovedmi je torej solastnik Mure, resda z zanemarljivim deležem, postal tudi Agron Šalja, suvereno večinsko moč pa ne bo imel neposredno Geoerge Junčaj, ki se v javnosti vselej predstavlja kot Murin strateški investitor, ampak njegova žena.

Ob tem spletna stran Vestnika piše še o zanimivi izhodni strategiji, s katero se je zavaroval Kuzmič, sicer še vedno predsednik kluba. V spremenjeni družbeni pogodbi je namreč navedena tako imenovana "tag along pravica", ki pomeni, da ima v primeru, da bi Lula večinski delež želela prodati, pravico od nje zahtevati, da zagotovi tudi prodajo njegovega deleža po isti ceni istemu kupcu. "Če Lula Juncaj tega ne zagotovi, se tudi njen delež v družbi ne sme prenesti na izbranega kupca," je navedeno v družbeni pogodbi. Del nje pa je še prodajna opcija, s katero ima Kuzmič pravico od Lule zahtevati, da odkupi tudi njegov delež. Kuzmič je tako strateškega investitorja sprejel z odprtimi rokami, a vseeno zavaroval svoje lastniške interese, kar je glede na njegove managerske izkušnje in kompetence, povsem razumljivo.