Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
07.07.2024 18:42:33
Deli članek:

Erdogan najprej v slačilnico, sledila je zaušnica Joseju Mourinhu

Profimedia

Turki so v »turškem« Berlinu, ki velja za turško prestolnico izven Turčije, končali svojo pot na Euru. S tribune jih je spremljal tudi kontroverzni avtokratski turški predsednik Recep Tayyip Erdogan.

Po tekmi, ki so jo Turki po vodstvu na koncu z 2:1 izgubili, v polfinale pa je napredovala Nizozemska, je Erdogan najprej fante obiskal v slačilnici in vsakemu posebej stisnil roko. Igralci so bili videti prestrašeni, a kot kaže ni bilo potrebe. Predsednik je njihov veliki navijač in zaveznik. 

Profimedia


Potem je imel predavanje o nogometu, še najbolj se je ukvarjal z mladim Ferdijem Kadioglujem. Štiriindvajstletnega branilca želijo številni bogati klubi, njegov trener v Fenerbahčeju Jose Mourinho pa je vsem jasno zabrusil, naj se ohladijo, saj fant ni naprodaj. Erdogan se z njim ne strinja, zato mu je javno sporočil, da mora Kadiogluja pustiti v tujino.

"Veliko se govori o Kadiogluju in o številkah, Mourinho pa pravi, da ne sme oditi. Ne sme se igrati z njegovo prihodnostjo," je dejal turški predsednik in poudaril, da fant mora v Evropo in zaslužiti denar.

Profimedia


Erdogan je še dejal, da je v turški ligi preveč tujcev, da bi bilo treba to kontrolirati, da bi moralo biti več domačih igralcev. "Moramo tlakovati pot za naše nogometaše. Ni v redu, da je toliko tujcev."

Fenerbahče ima pod vodstvom Mourinha 16 tujcev. Galatasaray jih ima 18. V obeh največjih turških klubih so tujci nosilci igre, tudi oba kapetana sta tujca – pri Fenerbahčeju Edin Džeko, pri Galatasarayu Urugvajec Fernando Muslera.

Vprašanje je, če se bo karkoli spremenilo, a če tako pravi Erdogan ... Kdo je junak v Turčiji, ki se mu upa postaviti po robu?