Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
06.07.2024 23:10:47
Deli članek:

Nizozemci končali turško evforijo

Profimedia

Nizozemska je v tekmi četrtfinala na evropskem prvenstvu v Berlinu z 2:1 (0:1) premagala Turčijo. Nizozemci se bodo v sredo v polfinalu merili z Angleži, ki so v Düsseldorfu po streljanju enajstmetrovk ugnali Švicarje.

Nizozemci so po zmagi nad Poljaki, remijem proti Franciji in porazom proti Avstriji v izločilne boje napredovali šele kot najboljša tretjeuvrščena ekipa. So pa oranžni kakovost pokazali proti Romuniji v osmini finala in slavili s 3:0.

Turki so se v osmino finala prebili z drugim mestom v skupini. V razburljivi tekmi so ugnali Gruzijo, nato so jih nadigrali Portugalci, za konec je sledila zmaga proti Češki. V napetem obračunu osmine finala so izločili Avstrijce z 2:1.

Turke je v vodstvo popeljal Samet Akaydin v 35. minuti. Nizozemci so v drugem polčasu krenili po izenačenje, dočakali so ga 70. minuti z golom Stefan De Vrija. Za nizozemski preobrat je bil v 76. minuti z avtogolom krivec Mert Müldür.

Nizozemci so danes takoj zapretili, v lepi priložnosti se je znašel Memphis Depay, a mu je žoga nekoliko odskočila pred strelom in poslal jo je čez prečko. So pa oranžni prevzeli pobudo v uvodu srečanja. Kasneje je tudi Xavi Simons žogo poslal nad turški gol.

Turki so uvodoma čakali na protinapade, po enem izmed teh je Salih Özcan meril mimo. V nadaljevanju so Turki vzpostavili ravnotežje, tempo pa se je nekoliko umirili. V tem času so Turki začeli nizati priložnosti, poskusi Abdulkerima Bardakcija, Arde Gülerja in Kenana Yildiza so zleteli mimo vrat Barta Verbruggena.

So pa Turki vse te polpriložnosti kronali z zadetkom. Po predložku Gülerja z desne strani je najvišje skočil Akaydin in z glavo Turčijo popeljal v vodstvo. Pred odmorom je na drugi strani z razdalje meril še Steven Bergwijn, a žogo poslal na tribune berlinskega stadiona.

Drugi del so Nizozemci začeli napadalneje, iskali izenačenje, kar nekaj visokih žog so poslali v kazenski prostor na visokoraslega napadalca Wouta Weghorsta, ki je prišel v igro ob odmoru.

Toda prvo lepo priložnost nadaljevanja so imeli Turki, Güler je iz prostega strela stresel vratnico. Na drugi strani je tik zatem Mert Günok zaustavil strel Depaya. Nizozemci so nato nadzorovali posest, a ključa do turških vrat še niso našli. Je imel pa zato Verbruggen ogromno dela ob strelu Yildiza.

V 70. minuti bi lahko Weghorst bržkone bolje reagiral, a je iztržil obrambo Günoka in kot. Iz tega pa so Nizozemci le prišli do izenačenja. Po kratki kombinaciji je predložek poslal Depay, povsem sam je bil De Vrij, ki je preskočil turško obrambo in poravnal izid.

Nizozemci so stisnili Turke pred svoj gol in zrežirali preobrat. Denzel Dumfries je žogo po tleh poslal čez kazenski prostor Turčije, za hrbet Günoka pa se je odkotalila od soigralca Müldürja.

Pet minut pred koncem je bilo zelo vroče pred nizozemskimi vrati, a žoga ni našla poti v nizozemsko mrežo, ključno je pred praznimi vrati strel Zekija Celika blokiral Micky Van de Ven. Zmago bi lahko potrdil Gakpo, a je bil Günok iz oči v oči uspešnejši.

Turki so v zadnjih minutah povsem pritisnili, Kerem Aktürkoglu je meril mimo, še lepšo priložnost pa je imel Semih Kilicsoy, a je Nizozemce še enkrat več rešil Verbruggen in poskrbel, da se je vsaj en četrtfinalni obračun na tem prvenstvu končal brez podaljškov.

Nizozemska - Turčija   2:1 (0:1)

Olimpijski stadion - 70.091 gledalcev. Sodniki: Turpin, Danos, Pages (vsi Francija).
Strelci: 0:1 Akaydin (35.), 1:1 De Vrij (70.), 2:1 Müldür (76./ag.),
Nizozemska: Verbruggen, Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Ake (od 73. van de Ven), Schouten, Simons (od 87. Zirkzee), Reijnders (od 73. Veerman), Bergwijn (od 46. Weghorst), Depay (od 87. Frimpong), Gakpo.
Turčija: Günok, Müldür (od 82. Celik), Ayhan (od 89. Kilicsoy), Akaydin (od 82. Tosun), Bardakci, Kadioglu, Yilmaz, Özcan (od 77. Yokuslu), Calhanoglu, Yildiz (od 77. Aktürkoglu), Güler.
Rumeni kartoni: Simons, Ake, Van Dijk, Weghorst; Tosun, Montella (selektor).
Rdeči karton: Yildrim (90.+6/na klopi).