Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
06.07.2024 20:58:51
Deli članek:

Neprepričljivi Angleži po loteriji enajstmetrovk v polfinale

Profimedia

Angleška reprezentanca je v tekmi četrtfinala na evropskem prvenstvu v Düsseldorfu po streljanju enajstmetrovk s 5:3 (0:0, 1:1) premagala Švico. V polfinalu se bodo Angleži v sredo pomerili z zmagovalcem dvoboja med Nizozemsko in Turčijo.

Angleži, finalisti minule izvedbe, doslej niso prikazali ravno blestečih predstav. A kljub zgolj eni zmagi v predtekmovanju so končali na vrhu svoje skupine, v osmini finala pa so v izdihljajih proti Slovaški izsilili podaljšek in nato napredovanje. Švicarji so po drugi strani eno lepših presenečenj tega turnirja, v skupini so ugnali Madžare in remizirali proti Škotski in Nemčiji, proti slednji so zelo dolgo vodili in bili na pragu zmage. V osmini finala so domov poslali branilce naslova Italijane.

Dvoboj, ki ni postregel s priložnostmi, se je razživel šele 15 minut pred koncem, ko je za švicarsko vodstvo zadel Breel Embolo (75.). Angleži so hitro izenačili po golu Bukaya Sake (80.). Podaljšek ni dal zmagovalca, odločilno enajstmetrovko pa je za Anglijo zadel Trent Alexander-Arnold.

Angleže v polfinalu čaka zmagovalec zadnjega četrtfinala med Nizozemsko in Turčijo, ki se bo v Berlinu začel ob 21. uri.

Gledalci v Düsseldorfu so v prvem polčasu zaman čakali na prvo resnejšo priložnost. Ekipi sta sicer prihajali do kazenskega prostora tekmeca, a je manjkal pravi zaključek. Več pozornosti sta ekipi posvečali obrambi kot napadu, posledično igra ni postregla z navdušenjem.

Med nekaj manjšimi priložnostmi so Švicarji blokirali poskuse Declana Ricea, Sake in dvakrat Kobbieja Mainooja, Harry Kane je z glavo meril precej mimo gola. Na drugi strani so Angleži blokirali strel Embola.

Drugi del se je začel z novim blokiranim strelom Saki. V 51. minuti je imel še najlepšo priložnost do tedaj Embolo, ta je iz bližine poskušal iz obrata, a je njegov šibak strel ujel Jordan Pickford.

A poleg tega je bil drugi polčas kar nekaj časa kopija prvega, zadržan in taktičen obračun ni ponudil nevarnih napadov. Nekaj minut zatem se je Embolo znova smukal pred vrati Pickforda, ki je tudi tokrat žogo ujel. V 66. minuti je po odbitku Michel Aebischer poskušal z voleja, toda meril čez prečko.

Minute Švicarjev so se nadaljevale, v 75. minuti pa so povedli. Vnovič so pletli okoli kazenskega prostora, nato pa je z desne strani žogo po tleh pred gol poslal Dam Ndoye, prišla je do Embola, ta pa jo je le potisnil v mrežo.

Vendar je bilo veselje Švicarjev kratkotrajno. Angleži so le pet minut zatem izenačili, Saka je po preigravanju z desne strani kazenskega prostora v svojem slogu zaključil v daljši vratarjev kot in s pomočjo vratnice ugnal Yanna Sommerja.

Angleži so zatem pritisnili, strel Kana je bil blokiran, Eberechi Eze je meril mimo vrat. Na drugi strani je Ndoye protinapad zaključil visoko čez gol, tudi v dodatku so Švicarji še imeli priložnost za zmago, a niso uspeli zaključiti akcije.

V prvem podaljšku so bili boljši Angleži, Sommer se je moral ob strelu Ricea z razdalje povsem raztegniti, švicarski vratar je ujel tudi strel Juda Bellinghama. V drugem so prednjačili Švicarji, najbližje golu je bil Xherdan Shaqiri, ki je neposredno iz kota stresel vratnico, Pickford pa je moral dobro posredovati še po strelu Zekija Amdounija. V izvajanju 11-metrovk je za Švico že v prvi seriji zgrešil Manuel Akanji, kar je bilo na koncu odločilno.

Anglija - Švica   5:3 (0:0, 1:1, 1:1)

Düsseldorf Arena - 46.907. Sodniki: Orsato, Carbone, Giallatini (vsi Italija).
Strelca: 0:1 Embolo (75.), 1:1 Saka (80.).
Anglija: Pickford, Walker, Stones, Konsa (od 78. Palmer), Trippier (od 78. Eze), Mainoo (od 78. Shaw), Rice, Saka, Bellingham, Foden (od 115. Alexander-Arnold), Kane (od 109. Toney).
Švica: Sommer, Schär, Akanji, Rodriguez, Rieder (od 64. Zuber), Freuler (od 118. Sierro), Xhaka, Aebischer (od 118. Amdouni), Ndoye (od 98. Zakaria), Embolo (od 109. Shaqiri), Vargas (od 64. Widmer).
Rumeni kartoni: Kane; Schär, Widmer.
Rdeči karton: /.