Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
dm
dm
06.07.2024 13:20:03
Deli članek:

Darko Milanič nekoliko drugače o Matjažu Keku in njegovih izbrancih na Euru ter o besedi, ki v Sloveniji ni (bila?) ravno priljubljena

Nekdanji reprezentančni kapetan je užival v predstavah Jana Oblaka in soigralcev.

Leta 2000 je s kapetanskim trakom na svoji levici vodil Slovenijo na prvem velikem tekmovanju v zgodovini države. Potem je kot trener pisal zgodovino slovenskega nogometa, a klubskega, predvsem na klopi Maribora. Štiriindvajset let po evropskem prvenstvu v Belgiji in na Nizozemskem je Darko Milanič prvenstvo stare celine v Nemčiji spremljal kot navijač. Pozorno, energično. Kot je priznal, mu je ta slovenska reprezentanca zlezla pod kožo, zato je bil ob vseh slovenskih tekmah izjemno čustven. In kakopak jih je Matjaža Keka in njegove fante ocenil pozitivno. "Ah, kaj naj sploh rečem. Zaslužijo si vse pohvale. Res težko je povedati kaj novega. Toliko pohval je bilo že izrečenih, vse so bile več kot upravičene. Bili so super, odigrali so s tako pozitivno energijo, da jih je bilo res lepo gledati. Jaz govorim zase, toda verjetno so tudi drugi čutili podobno – že dolgo nisem bil, razen jasno na svojih tekmah, tako čustveno vpet v vse obračune. Res so mi bili zelo zelo všeč," je v pogovoru ta Ekipo SN povedal strokovnjak iz Izole.


Po tekmi s Portugalsko, ko je na novinarski konferenci naredil rezime doseženega na evropskem prvenstvu, je selektor uporabil besedo, ki je bila v času, ko je Darko Milanič deloval v Mariboru, v hodnikih Ljudskega vrta in na samem igrišču tako zelo priljubljena, na tribunah in izven stadiona pa nezaželena. Besedo, ob kateri so mnogi slovenski ljubitelji nogometa in tudi kakšen strokovnjak namrščili obrvi – pragmatičnost. Da je to edini način, da Slovenija naredi rezultat, da je lahko konkurenčna. "(smeh) Pa saj drugače ne gre. Drugače ne gre. Zdaj je samo pomembno, kakšna je percepcija, kakšno je videnje tega. Enkrat je za aplavz, drugič pa ni. (smeh) Oziroma tisti drugi potem aplavdirajo čez nekaj let, ko dojamejo. (smeh) To je tako. Ni debate. Gotovo. Amen. Pa če je to nekomu všeč ali ne. To je edina pot. Nekateri morda potrebujejo nekaj let, da to dojamejo, a nič ni narobe s tem. Tako pač je v življenju. Smo različno 'popredalčkani', toda na koncu se nekako vsi razumemo. (smeh) Dobro je, da je selektor že zdavnaj dojel, na kakšen način lahko doseže rezultat. In še bolje je, da se ta način podpira. Ker če imaš podporo, je to veliko lažje," se je na zanimiv način odzval Darko Milanič.

CELOTEN POGOVOR SI LAHKO PREVERETE V DANAŠNJI TISKANI IZDAJI EKIPE SN, KI JE NA VOLJO TUDI NA TRAFIKA24.SI.