Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
06.07.2024 01:26:29
Deli članek:

Odločitev Uefe še dodatno razvnela Turke, tako so se pred spopadom z Nizozemci odzvale oblasti v Berlinu

Profimedia

Španski in francoski nogometaši so si po petkovih zmagah nad Nemci oziroma Portugalci že izborili polfinalni nastop na evropskem prvenstvu v Nemčiji. Danes bosta na sporedu še dva četrtfinalna obračuna: angleško-švicarski v Düsseldorfu se bo pričel ob 18., nizozemsko-turški v Berlinu pa ob 21. uri.

Nizozemci in Angleži so papirnati favoriti na današnjih tekmah, a Turki in Švicarji niso tega mnenja. Na današnjem prvem obračunu v Düsseldorfu bodo v Nemčiji izjemno trdoživi Švicarji, ki so v skupinskem delu premagali Madžare s 3:1 ter igrali neodločeno s Škoti in Nemci - obakrat je bilo 1:1 - skušali nadgraditi svojo predstavo iz osmine finala, ko so povsem zasenčili branilce evropskega naslova iz Italije ter zmagali z 2:0.

Švicarji so na vseh dosedanjih tekmah prikazali zelo kolektivno predstavo, kar pa ne velja za Angleže. Izbranci Garetha Southgata so v skupinskem delu premagali Srbe z 1:0, nato pa remizirali z Danci (1:1) in Slovenci (0:0). V četrtfinale so se prebili po hudem in napornem obračunu proti Slovakom, njihov odpor so zlomili šele v 30-minutnem podaljšku in zmagali z 2:1.

Medijsko bolj izpostavljena je druga tekma med Nizozemci in Turki. Nemško prestolnico, kjer živi kar 200.000 ljudi s turškimi koreninami, je zajela prava nogometna vročica. Temperatura je narasla tudi zaradi kazni odločitve Uefe, ki je turškega reprezentanta Meriha Demirala zaradi tako imenovanega volčjega pozdrava v osmine finala proti Avstriji kaznovala z dvema tekmama prepovedi nastopa. Oblasti v Berlinu so poostrili varnostne ukrepe, za red in mir bo skrbelo kar 3000 policistov.
Turki so v skupinskem delu premagali Gruzijce s 3:1 in Čehe z 2:1, proti Portugalcem izgubili z 0:3, v osmini finala pa so bili v Leipzigu boljši od Avstrijcev z 2:1. Nizozemci so skupinski del odprli z zmago nad Poljaki z 2:1, nato so se s Francozi razšli brez golov, v zadnji tekmi pa klonili proti Avstrijcem z 2:3. V četrtfinalu so Romune v Münchnu ugnali s 3:0.
Španija je na petkovi prvi četrtfinalni tekmi v Stuttgartu po podaljšku premagala Nemčijo z 2:1, Francija pa je bila v Hamburgu po izvajanju 11-metrovk boljša od Portugalske s 5:3.