callinectes-sapidus, sinja-plavajoča-rakovica Svet24.si

Severnemu Jadranu preti katastrofa: Te »morilke ...

ufo-cesta-vozilo Svet24.si

Foto: Na avtocesti so ustavili leteči krožnik

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Največji slovenski tajkun v kazenskem postopku. ...

damir crncec pl Reporter.si

Kdo bo novi minister za obrambo: Črnčec, Premk ...

matjaz kek Ekipa24.si

Kaj je želel povedati Matjaž Kek? Selektor z ...

Mnogi si upajo trditi, da so to nezemljani Odkrito.si

Nenavadna svetloba nad južno Italijo

nogometasi slovenija portugalska mm Ekipa24.si

Pozor! Sprememba ure sprejema za slovenske ...

sta
sta
0 25.06.2024 20:15:30

Francozi proti odpisanim Poljakom zapravili prvo mesto v skupini

Profimedia
Francoska in poljska nogometna reprezentanca sta se v tekmi tretjega, zadnjega dela predtekmovanja v skupini D na evropskem prvenstvu v Dortmundu razšli z neodločenim izidom 1:1 (0:0). Francozi so z drugim remijem končali na drugem mestu v skupini in napredovali v izločilne boje.

* BVB Arena, gledalcev 59.728, sodniki: Guida, Meli, Peretti (vsi Italija).
* Strelca: 1:0 Mbappe (56./11-m), 1:1 Lewandowski (79./11-m).
* Francija: Maignan, Kounde, Upamecano, Saliba, Hernandez, Tchouameni (od 81. Fofana), Kante (od 61. Griezmann), Rabiot (od 61. Camavinga), Dembele (od 86. Kolo Muani), Mbappe, Barcola (od 61. Giroud).
* Poljska: Skorupski, Bednarek, Dawidowicz, Kiwior, Frankowski, Moder, Zielinski, Zalewski (od 68. Skoras), Syzmanski, (od 68. Swiderski) Urbanski, Lewandowski.
* Rumeni kartoni: Rabiot; Zalewski, Probierz, Dawidowicz, Swiderski.
* Rdeči karton: /.

Francozi so si še pred zadnjim krogom skupinskega dela po zmagi nad Avstrijo (1:0) in remijem proti Nizozemski (0:0) zagotovili osmino finala. Vprašanje je bilo le na katerem mestu bodo končali, po današnjem remiju in zmagi Avstrije nad Nizozemsko v Berlinu pa je odgovor na drugem.

Poljaki so izgubili proti Nizozemski (1:2) in Avstriji (1:3), z današnjo prvo osvojeno točko so vseeno končali na zadnjem mestu v skupini. Na vrhu so končali Avstrijci, tretji so Nizozemci.

Za Francijo je v 56. minuti z enajstmetrovke zadel Kylian Mbappe, izenačil je v 79. prav tako z bele pike Robert Lewandowski.


Ker Francozi zmage niso nujno potrebovali, niso brezglavo napadali. Poljakom je medtem v minimalnih možnostih za napredovanje še igrala zmaga. Prvi je francoskega vratarja Mika Maignana od daleč preizkusil Piotr Zielinski.

Francozi so prvič zapretili nekaj minut kasneje, ko je podajo Ousmana Dembeleja na drugi strani kazenskega prostora zaključil Theo Hernandez, a je bil na mestu Lukasz Skorupski. Maignan je nato ujel tudi strel Kacperja Urbanskega, poskus Jakuba Moderja je zletel čez prečko.

Lepo priložnost je imel v 19. minuti Dembele, ki je prišel z oči v oči s Skorupskim, a je bil slednji uspešnejši. Po predložku je nenatančno meril tudi Robert Lewandowski.

Zadnje minute polčasa so pripadle Francozom, blokiran strel Aureliena Tchouamenija je končal v kotu, zvit poskus Mbappeja pa je zaustavil Skorupski. Ta je bil boljši tudi v naslednjem medsebojnem dvoboju iz oči v oči.

Drugi polčas se je nadaljeval v slogu francoskih napadov. Skorupski je ubranil nov strel Mbappeja, takoj zatem je prvi zvezdnik Francije streljal mimo vrat. So pa les bleus v 55. minuti dočakali enajstmetrovko, Dembele je prodrl v kazenski prostor, zrušil ga je Jakub Kiwior, končno pa je zadel Mbappe.

Skorupski je nato zaustavil poskus Bradleyja Barcolaja, po dolgem času so bili Poljaki nevarni prek Lewandowskega, ki je meril mimo, poljski vratar pa je bil še enkrat več na mestu ob strelu Mbappeja.

Nato pa so 11-metrovko po ogledu Vara dobili še Poljaki, Dayot Upamecano je na nepravilen način zaustavil Karola Swiderskega. Lewandowski je sicer v prvo zgrešil, a je Maignan, ki je strel ubranil, prehitro zapustil golovo črto, v drugo pa je bil poljski napadalec zanesljiv. Do konca se izid ni več spreminjal, tudi pravi priložnosti ni bilo več.

Skupina D:
- 1. krog:
- nedelja, 16. junij:
Hamburg: Poljska - Nizozemska           1:2 (1:1)
- ponedeljek, 17. junij:
Düsseldorf: Avstrija - Francija         0:1 (0:1)

- 2. krog:
- petek, 21. junij:
Berlin: Poljska - Avstrija              1:3 (1:1)
Leipzig: Nizozemska - Francija          0:0

- 3. krog:
- torek, 25. junij:
Berlin: Nizozemska - Avstrija           2:3 (0:1)
Dortmund: Francija - Poljska            1:1 (0:0)

- lestvica:
1. Avstrija       3   2  0  1  6:4  6
2. Francija       3   1  2  0  2:1  5
3. Nizozemska     3   1  1  1  4:4  4
4. Poljska        3   0  1  2  3:6  1

Članki iz rubrike