callinectes-sapidus, sinja-plavajoča-rakovica Svet24.si

Severnemu Jadranu preti katastrofa: Te »morilke ...

ufo-cesta-vozilo Svet24.si

Foto: Na avtocesti so ustavili leteči krožnik

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Največji slovenski tajkun v kazenskem postopku. ...

damir crncec pl Reporter.si

Kdo bo novi minister za obrambo: Črnčec, Premk ...

jan oblak Ekipa24.si

Jan Oblak po koncu tekme na robu solz! Kapetan ...

jožef m Njena.si

Ljubezen na vasi: To so kandidatke Jožefa ...

nogometasi slovenija portugalska mm Ekipa24.si

Pozor! Sprememba ure sprejema za slovenske ...

ue
ue
0 25.06.2024 17:42:47

Kako do uspeha proti super močni Angliji? Tole so morda tri ključne stvari!

Martin Metelko
Četa Matjaža Keka je pred izjemno težko nalogo, da se prebije v osmino finala.

Proti Angliji potrebuje pozitiven izid, zmaga bi jo gotovo popeljala med najboljših 16, tudi remi bi bil velik korak v tej smeri, v primeru poraza bi bilo to že veliko težje. Angleži so ena najboljših reprezentanc sveta, za uspeh bodo Slovenci morali odigrati najboljše, kar zmorejo. In imeti najbrž še nekaj sreče. Tule ponujamo tri točke, ki bodo morda ključne v dvoboju z Otočani:

1. Omejiti svobodo in vpliv Bellinghama
Napadalni orkester treh levov kipi od nogometnega talenta, a zdi se, da je ob nekoliko skromnejši podobi kapetana Harryja Kana jasno, komu pripada mesto prve violine. Jude Bellingham je po izjemni debitantski sezoni v dresu Reala vložil resno kandidaturo za osvojitev najprestižnejših individualnih lovorik, a za to potrebuje tudi spodobno pot Anglije na Euru. Proti Srbiji je poskrbel za zgodnji zadetek, ki je na koncu prinesel tudi zmago, na drugi ni navdušil, Angleži pa so bili večji del tekme nenevarni za danska vrata. Zdi se, da ustavljeni Bellingham v tem trenutku v veliki meri pomeni tudi zaustavljeno Anglijo. Če je imel Eriksen na prvi slovenski tekmi kar nekaj svobode, sta Elšnik in Gnezda Čerin na drugi blestela v zapiranju teh prostorov.

2. Hladnokrvno zaključiti, kar se bo ponudilo
"Vratnica proti Danski, vratnica proti Srbiji, prejeti zadetek v zadnji sekundi, podobno je bilo v Južni Afriki, ko je Slovenija izpadla v zadnji sekundi – enkrat se bo vse to obrnilo in morda se obrne proti Angliji, žoga v zadnjih sekundah konča v mreži za naš zadetek in zmagamo," je po bolečem remiju v Münchnu razlagal Timi Max Elšnik. Če je evropska nogometna javnost pričakovala pragmatično Slovenijo, ki bo osredotočena skoraj izključno na branjenje, je na prvih dveh tekmah spoznala svojo zmoto. Varovanci Matjaža Keka so si tako proti Danski kot proti Srbiji pripravili kar nekaj zrelih priložnosti, a ob zaključkih niso bili tako hladnokrvni, tako učinkoviti kot kdaj prej. Proti reprezentanci, kakršna je Anglija, bo to absolutno nujno.

3. Izkoristiti šibko točko angleške obrambe
Angleška nogometna javnost je na to opozarjala že pred začetkom evropskega prvenstva, a je Gareth Southgate vztrajal pri prvotni odločitvi. Na seznamu vpoklicanih nogometašev je kot edini 'naravni' levi bočni branilec ostal le Luke Shaw, ki pa je brez resnega nogometa že dobre štiri mesece. Sezono nogometaša Manchester Uniteda so zaznamovale poškodbe, na stranskem tiru pa ostaja tudi zdaj; pred tekmo s Slovenijo še vedno trenira po posebnem programu. Vrzel v obrambi je tako zapolnil desničar – in desni bočni – Kieran Trippier, ki pa je imel prav tako nekaj težav s poškodbo. Ob tako kakovostni reprezentanci je težko govoriti o šibkih točkah, a če kje, potem se zdi leva stran najbolj ranljiva. Naveza Stojanović-Karničnik to zagotovo ve.

Članki iz rubrike