stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

STA
STA
1 21.03.2024 23:00:27

Znani finalisti dodatnih kvalifikacij za nastop na EP v Nemčiji, Ukrajinci osupnili BiH

Profimedia
Reprezentance Walesa, Poljske, Ukrajine, Islandije, Gruzije in Grčije so korak bližje nastopu na evropskem prvenstvu v Nemčiji prek dodatnih kvalifikacij iz lige narodov. Zadnji trije predstavniki prvenstva stare celine bodo znani po finalnih tekmah 26. marca. Te so Wales - Poljska, Ukrajina - Islandija ter Gruzija - Grčija.

Po poti lige A sta si nastop v finalu zagotovili Poljska in Wales. Poljaki so doma proti Estoniji prepričljivo slavili s 5:1. Przemyslaw Frankowski je zadel v 22. minuti, domačim pa je delo olajšal tudi rdeč karton Maksima Paskotšija v 27. minuti. V drugem delu je hitro zadel Piotr Zielinski (51.) in razrešil vse dvome o zmagovalcu. Do konca dvoboja sta bila natančna še Jakub Piotrowski (70.) in Sebastian Szymanski (77.), Karol Mets pa je vmes v 74. minuti zabil avtogol. Tolažilni zadetek za Estonce je v 78. minuti dosegel Kristo Hussar.

Prednost domačega igrišča bodo imeli v finalu dodatnih kvalifikacije lige A nogometaši Walesa. Ti so doma s 3:1 premagali Finsko. Mrežo teh je že v tretji minuti načel David Brooks, vodstvo pa je v 38. minuti povišal Neco Williams. Teemu Pukki je še pred polčasom znižal, a je Brennan Johnson že po dobri minuti drugega dela vnovič vzpostavil prednost dveh golov. Končni izid je v 86. minuti postavil Daniel James.

V finalu turnirja lige B dodatnih kvalifikacij bosta po preobratih igrali reprezentanci Ukrajine ter Islandije. Ukrajinci so zmagali po zaslugi poznih zadetkov Romana Jaremčuka in Artema Dovbika v 85. oziroma 88. minuti. Pred tem so Bosanci povedli po avtogolu Mikole Matvijenka v 57. minuti.


V torek bodo Ukrajinci na nevtralnem terenu v poljskem Vroclavu igrali proti Islandiji, ki je v Budimpešti prav tako po preobratu ugnala Izrael s 4:1. Za slednje je v 31. minuti z bele pike zadel Eran Zahavi, še pred polčasom pa sta izid obrnila Albert Gudmundsson (39.) in Arnor Traustason (42.).

Z igralcem manj v polju je po rdečem kartonu Roya Reviva v 74. minuti enajstmetrovko zastreljal Zahavi v 80. minuti. Kazen je sledila tri minute kasneje, ko je za 3:1 še drugič na tekmi zadel Gudmundsson. Isti igralec je do "hat-tricka" prišel v 87. minuti za končnih 4:1.

Po poti lige C sta korak bližje nastopu na evropskem prvenstvu Gruzija in Grčija. Prva je z 2:0 po golih Buduja Zivzivadzeja (40., 63.) slavila proti Luksemburgu. Ta je od 58. minute igral z nogometašem manj v polju, potem ko je rdeč karton zaradi grobosti prejel Maxime Chanot.

Finalno tekmo bodo Gruzijci odigrali doma proti Grčiji. Ta je bila prepričljiva proti Kazahstanu. Že v prvem polčasu je zabila štiri gole prek Anastasiosa Bakasetasa (9./11-m), Dimitrosa Pelkasa (15.), Fotisa Ioanidisa (37.) in Dimitriosa Kurbelisa (40.). V drugem delu je za popoln polom Kazahstancev lastno mrežo zadel še Erkin Tapalov (87.).

Značke: nogomet, kvalifikacije, ep

Članki iz rubrike