blagajna, denar, kraja Svet24.si

V centru Ljubljane sta otroka učila tatinske ...

melone Svet24.si

Dišeča melona za hidracijo telesa in zaščito ...

grad-poženik Necenzurirano

Bi kupili grad? Prodaja se tudi zaradi bivšega ...

tina gaber robert golob pl Reporter.si

Redek prizor: Robert in Tina, Janez in Urška so ...

nogomet slovenija - srbija Ekipa24.si

Dan D za Slovence! V Kölnu obračun z Anglijo za ...

Foto 1 Njena.si

Žena slovenskega pevca zaradi raka umrla stara 33...

slovenija navijaci Ekipa24.si

Vroče kalkulacije! Kaj se mora zgoditi, da ...

STA
STA
0 20.06.2023 15:47:12

Po junijskem ciklu Kek zadovoljen z igro, ne s točkami

Martin Metelko
Slovenska nogometna reprezentanca je junijski cikel kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 končala s točko po gostovanju na Finskem in domačem obračunu s prvim favoritom skupine H Dansko. Skupaj ima po zmagah v Kazahstanu in doma proti San Marinu sedem točk. S tem ostaja v igri za EP, je pa selektor Matjaž Kek poudaril, da je v zaostanku.

Stanje v skupini H je, da so se štiri ekipe oddaljile od zadnjih dveh. Vodita Finska in Kazahstan s po devetimi točkami, Slovenija in Danska jih imata po sedem, Severna Irska je pri treh, San Marino pa še nima točke.

Selektor Kek je po tekmi z Danci dejal, da so si njegovi varovanci zaslužili aplavz polnih Stožic. "Da pa bi bili lahko nekaj srečni, evforični - daleč od tega. Imamo le sedem točk in smo po mojem izračunu v zaostanku," je opozoril Kek.

V igri slovenske vrste so se tako kot proti Fincem tudi proti Dancem pojavile določene napake, posebej na desni strani, kjer sta, kot je dejal Kek, zamujala Žan Karničnik (tudi on je imel, kot še nekaj igralcev, težave z virozo) in Petar Stojanović.

Toda strokovni štab je zadovoljen z "voljnim momentom" oziroma z veliko željo reprezentantov, ob tem pa tudi s tem, da lahko nadoknadijo potencialen primanjkljaj katerega od posameznikov.

"Ni pomemben posameznik, pomemben je odnos do reprezentance, do soigralcev, spoštovanje tekmeca. To je bilo na vrhunski ravni. Tudi v kakovosti igre smo po mojem naredili korak naprej, ima pa ekipa še ogromno potenciala na račun mladosti in kakovosti. To je namreč za evropske razmere res mlada ekipa," je poudaril Kek.


V tem ciklu ni mogel računati na poškodovana Jasmina Kurtića in kapetana Jana Oblaka. Predvsem pri vratarjih se je "dogajalo". Vid Belec ob nekaj soigralcih ni imel svojega dne na Finskem, zato ga je proti Danski zamenjal debitant Matevž Vidovšek. Pred tekmo z Dansko je izbrano vrsto zapustil Aljaž Ivačič, ki se je vrnil v Portland, kar je bila igralčeva odločitev.

Kek je dejal, da to odločitev spoštuje, da mu želi vse dobro v karieri, da mu ne zapira vrat, ampak da si mora pač igralec želeti biti v reprezentanci - ali je to na igrišču ali na tribuni. "Nikomur nisem obljubljal, da bo igral," je dejal Kek.

"Kot sem dejal, posameznik ne dela reprezentance Slovenije in je nikoli ne bo. Zelo sem vesel, da je Oblak našel čas, bil s fanti in jim bil v oporo v slačilnici, da je Kurtić po poškodbi s solznimi očmi tri dni hodil okrog. Mogoče to niti niso stvari za v javnost, ampak to dela fante močne. Proti Danski so na tako pomembni tekmi v izvrstnem vzdušju igrali nekateri, ki še pred dvema mesecema niso niti sanjali o tem," je tudi o odnosu do slovenskega dresa spregovoril Kek.

Tudi Karničnik je poudaril, da Slovenija lahko le kot ekipa dosega velike stvari, Vidovšek pa je dodal, da je tekma proti Danski pokazala, kakšna mora biti igra Slovenije. "Agresivna, odločna tudi proti na papirju boljšim ekipam," je povedal Vidovšek, ki ga mnogi selijo v tujino, a sam pravi, da je za zdaj ob nekaj ponudbah še vedno član Olimpije.

"Na to točko moramo gledati pozitivno. Skupina se bo odločala na koncu. Prepričan sem, da bo tako. Imamo še nekaj tekem in še nekaj za pokazati. Moramo gledati nase in na svojo igro ter nabirati točke. Videli pa bomo, kam nas bo to pripeljalo. Upam, da čim dlje," je dodal mladi vratar.

Karničnik je izpostavil izenačenost v skupini. "Vidimo, da je skupina zelo zanimiva, da vsak lahko premaga vsakega. Štiri ekipe smo v dveh točkah. Mislim, da se bo odločalo na zadnjih tekmah. Če bomo pravi, se lahko nadejamo uvrstitve na EP," je povedal Karničnik in dodal, da misli, da niti septembrski termin še ne bo odločilen. "Vemo, da bomo septembra proti Severni Irski in San Marinu iskali šest točk in potem bomo videli, kako dalje."

Članki iz rubrike