Bobnar Golob Svet24.si

Jambrek je imel sicer krajšega, a Bobnarjeva ...

vladimir putin Svet24.si

Putin s kozarčkom v rokah našel krivca za ...

bostjan lindav sta2 Necenzurirano

Je policija "Janševa" ali ne? #analiza

Boštjan Bandelj Reporter.si

Bivši študent Roberta Goloba je eden ...

rodriguez ronaldo Ekipa24.si

Uh, kako je udarila: Oglasila se je tudi Ronaldova...

Lara Mlaker3 Njena.si

Sanjski moški: Ko so kamere ugasnile, je bila v ...

cristiano ronaldo pm Ekipa24.si

Cristiano Ronaldo grozil selektorju?! Noro ...

sta
sta
0 24.11.2022 18:59:35

Prve ocene gledanosti SP kažejo napredek v primerjavi z Rusijo 2018

Profimedia
Krovna nogometna zveza (Fifa) je po nekaj uvodnih tekmah letošnjega svetovnega prvenstva v Katarju posredovala prve podatke o gledanosti tekem. Ti kažejo, da je ta boljša kot za tekme pred štirimi leti v Rusiji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Fifa je sporočila, da je prvih nekaj tekem na SP nakazalo precejšen porast zanimanja gledalcev. Za primer so navedli Ekvador, ki je igral uvodno tekmo mundiala z gostitelji. Tekmo si je po podatkih Fife ogledalo 3,3 milijona gledalcev v tej južnoameriški državi, kar je 109-odstotno povečanje ogleda v primerjavi z Rusijo 2018. A velja omeniti, da Ekvador na prejšnjem prvenstvu ni igral.

V Braziliji si je to tekmo ogledalo 50 odstotkov gledalcev, ki so v tistem času spremljali televizijski program. Po podatkih krovne zveze pa si je več gledalcev kot pred štirimi leti uvodno tekmo ogledalo tudi v Evropi, na primer v Veliki Britaniji, Italiji in Franciji.

Za Nemčijo pa to ne velja. Tam je namreč pred SP nastala zelo odmevna akcija bojkotiranja ogleda tekem, povezana s številnimi dejavniki, predvsem kršenjem človekovih pravic v državi gostiteljici.Kot povzema dpa, je podjetje za raziskavo javnega mnenja AGF Videoforschung ugotovilo, da si je v tej državi uvodno tekmo SP ogledalo le 6,2 milijona gledalcev, tisto v Rusiji pa deset milijonov.

Prav tako skromne pa so bile številke na prvi nemški tekmi: polom elfa v boju z Japonsko (1:2) je spremljalo le 9,2 milijona televizijskih gledalcev, medtem ko je bilo pred televizijskimi sprejemniki ob prvi nemški tekmi leta 2018 kar 25,9 milijona gledalcev. A so pri agenciji dodali, da je bila takrat tekma v nedeljo, Nemci pa so bili štiri leta pred tem svetovni prvaki.

Fifa je še sporočila, da je bila povprečna gledanost uvodnih tekem na SP 2018 in 2022 na televizijskih postajah, ki so oziroma še prenašajo obe tekmovanji, letos večja za šest odstotkov.

Značke: nogomet, sp, stadion

Članki iz rubrike