profimedia-0740919013 Svet24.si

FOTO: Belo hišo krasi 77 božičnih drevesc in ...

Katja Jevsek Svet24.si

Znana vremenarka pri 43. letih sporočila, da je ...

predcasno glasovanje referendumi 2022 gospodarsko m24 Necenzurirano

SDS so mesta spet rekla "ne"

PER-DRNAC POZAR bojan-MEDIASPEED Reporter.si

Požar-izacija TV Slovenija: novinarka razkrila ...

Gabrielle Reece Ekipa24.si

Ena najbolj atraktivnih športnic, ki se je ...

diletta-leotta Odkrito.si

Can, kdo?!

kidd Ekipa24.si

Luka, ne bodi tako ... Uh, kaj je trener Dallasa ...

sta
sta
0 24.11.2022 18:20:59

Alphonso Davies od begunskega taborišča do mundiala

Profimedia
Posebno zgodbo je v življenju spisal kanadski nogometni reprezentant in nogometaš Bayerna Alphonso Davies. V življenju je prehodil trnovo pot iz begunskega taborišča pa vse do SP v Katarju.

Davies se je rodil v begunskem taborišču v Gani in se nato v Kanadi posvetil nogometu. Pri tem je zanimivo, da za osnovni nacionalni šport v Kanadi še vedno velja hokej na ledu, a Davies se je tako kot številni mladi raje odločil za nogomet.

Nogomet je po številu registriranih igralcev tudi že davno prehitel hokej. V državi je skoraj milijon registriranih nogometašev, hokejistov pa 606.000.

Davies je četrti od šestih otrok v družini. Starša Debeah in Victoria Davies sta doma iz Monrovie, glavnega mesta Liberije, ki sta ga med drugo državljansko vojno zapustila skupaj z več kot 450.000 ljudmi.

"To so bili težki časi. Poslušal sem vse te zgodbe in želel ustvariti boljše pogoje za družino," se zatočišča v Gani, kjer si je delil usodo z 12.000 begunci, spominja nogometaš.Leta 2005 se je ponudila priložnost za odhod v Kanado. Nastanili so se v Edmontonu, leta 2017 pa je Davies prejel tudi kanadsko državljanstvo. Še isti dan je zaigral na reprezentančni tekmi proti Curacau.

"Mulec, rojen v begunskem taborišču, ki mu ne bi smelo uspeti. Ampak vseeno gremo na svetovno prvenstvo. Na pustite nikomur, da vam reče, da so vaše sanje nerealne. Sanjajte naprej," pa je letos vsem navijačem sporočil nogometaš.

Z nogometno igro se je Davies seznanil v Edmontonu, pri 14 letih pa nato zaigral za Whitecaps FC Residency. S 16 leti je postal najmlajši nogometaš, ki je zaigral v severnoameriški ligi MLS, po dveh letih pa se je preselil k nemškemu velikanu Bayernu.

V svojo zbirko rekordov lahko doda tudi dejstvo, da je leta 2017 postal najmlajši nogometaš, ki je oblekel dres kanadske reprezentance A, zdaj pa je nosilec igre v izbrani vrsti.

Značke: nogomet, sp, kanada

Članki iz rubrike