oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

nu
nu
0 24.10.2022 15:26:30

Ukrajinci šokirali svet s pozivom Fifi! 'Želimo zaigrati na SP in vi nam to lahko omogočite ...'

Profimedia
Manj kot mesec dni pred začetkom svetovnega prvenstva vse več kritik usmerjenih v iransko reprezentanco.

Iran je bil najboljši v azijskih kvalifikacijah, v finalnem delu je s 25 točkami osvojil prvo mesto v svoji skupini in se zanesljivo uvrstil v Katar. To bo peti nastop Irana na zadnjih sedmih svetovnih prvenstvih. Pred štirimi leti v Rusiji je s štirimi točkami dosegel svoj najboljši rezultat – premagal je Maroko, remiziral s Portugalsko in tesno izgubil s Španijo.

Vendar okoli Irana se dviga ogromno prahu. Iz dveh strani so vanj uperjene strupene puščice, cilj pa enoten – izločitev iz mundiala. Potem ko je to pri Mednarodni nogometni zvezi (Fifi) zahtevala skupina iranskih športnic in športnikov, kot razlog pa navedla brutalno ravnanje policije na protestih in zatiranje žensk v državi, je na vso moč na isti naslov z javnim pozivom krenil še direktor ukrajinskega Šahtara Sergej Palkin.


Zaradi vojnih razmer v Ukrajini in vse več informacij, po katerih Iran izdatno pomaga Rusiji pri agresiji na sosednjo državo, Palkin zahteva, da mesto Irana na svetovnem prvenstvu zasede kar njegova Ukrajina. "Ukrajince ubijajo z iranskimi droni in izstrelki. Več kot 250 dronov je že napadlo ukrajinska mesta. Vsakega od teh dronov je proizvedel Iran, tamkajšnja oblast pa jih je dala Rusiji. Iranski inštruktorji in vojska so usposabljali ruske vojake, ti so s temi droni napadali ukrajinske civilne objekte, muzeje, šole, športna igrišča, otroška igrišča ... Predvsem pa so ubijali Ukrajince in tudi ukrajinske otroke, ki so sanjali, da bi videli Ukrajino na svetovnem prvenstvu."

Palkin je Fifo pozval, naj Iran izloči, obenem pa povabi Ukrajino. "Šahtar poziva Fifo in celotno mednarodno javnost, da zaradi sodelovanja v terorističnih napadih na Ukrajino Iranu takoj prepove nastop na svetovnem prvenstvu. Takšna odločitev bi bila poštena. Izpraznjeno mesto bi morala zasesti Ukrajina, ki je dokazala, da si zasluži nastop na mundialu. Čeprav ni imela enakih pogojev, je v dodatnih kvalifikacijah igrala izjemno srčno. Pozivam vse, da se pridružijo pritisku na nogometno birokracijo. Dovolj je ponavljanja napak iz prvenstva v Rusiji leta 2018, dovolj je skrivanja za praznimi stališči o apolitičnosti športa. Omogočanje sodelovanja teroristov na svetovnem prvenstvu je politika. Čas je, da se takšna politika zaustavi."

Iran bo svojo prvo tekmo na mundialu igral 21. novembra proti Angliji, zatem bosta v skupini B njegova tekmeca še Wales in ZDA. No, če bi Fifa Irance prav zares izločila, bi njegovo mesto bržčas zavzela reprezentanca iz Azije - naslednja iz kvalifikacij. To so Združeni arabski emirati, ki so z Avstralijo izgubili dvoboj dodatnih kvalifikacij. Če so, denimo, nameni Ukrajincev plemeniti in pravični, bi bil nastop ukrajinske izbrane vrste vendarle privlečen za lase.

Članki iz rubrike