oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

erika znidarsic sr Reporter.si

Erika Žnidaršič izgubila živce: kako je ...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

kmetijaa11 Njena.si

Kmetija: Novi tekmovalci vas bodo prikovali pred ...

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

nu
nu
13 24.10.2022 13:17:54

Noro! Kultni Ronaldinho v slovenskem projektu! Ne boste verjeli, to je velika uspešnica

Profimedia
Nekdanji mladi nogometni reprezentant ni bil zadovoljen s ščitniki, zato se je odločil, da jih naredi sam. Postaja igralec na globalnem trgu.

Nogometaši in nogometašice dobro vedo, kako pomembni so ščitniki, verjetno pa ni toliko znano, da jih izdeluje tudi nekdanji mladi reprezentant Slovenije Martin Šušteršič. Pa ne le zase in prijatelje, ampak za ves svet. 4kickerz je slovensko podjetje, ki se ukvarja s proizvodnjo ščitnikov, ki so v nogometu postali obvezni leta 1990, ko jih je Fifo razglasila za nepogrešljivo nogometno opremo. Nikjer pa ni določena dejanska velikost ščitnikov – igralec ima za ščitnik lahko samo kos blaga in je to dovolj. Ravno to pa je v nogometu pogost pojav – nogometaši so nezadovoljni z že uveljavljenimi ščitniki, saj so ti pretrdi in posledično neudobni, ne stojijo na mestu, morajo jih oblepiti, za kar porabijo dodaten čas in energijo.

Zato se kot nadomestilo za ščitnike, večkrat zatečejo h kosom blaga, h kartonu, k peni, ki jo izrežejo iz podloge za ležanje ali pa samo izrežejo koščke ščitnikov in uporabijo to, saj je manjše in udobnejše nadomestilo. Podobno izkušnjo je imel tudi Martin. »S tistimi, ki sem jih nosil, nisem bil nikoli res zadovoljen. Bili so debeli, okorni, težki, med igro so me ovirali, nikakor niso ostali na mestu. Že pri štirinajstih letih sem si začel izdelovati improvizirane. Preizkusil sem vse mogoče materiale in oblike in z leti so ščitniki postajali vse boljši. Tako se je začelo,« pove 26-letni igralec, ki je sprva igral v kranjskem Triglavu, zdaj brca v tretji avstrijski ligi.

»Že od nekdaj me je zanimalo, kako stvari delujejo, zato sem že kot otrok razstavljal in sestavljal elektronske aparate in druge stvari, ki so ležale doma, mislim, da sem tukaj pridobil prve ročne spretnosti. Naši ščitniki so izdelani ročno, zato sta pri izdelavi potrebna izjemna natančnost in predvsem potrpljenje. Za razvoj izdelka sem porabil dobri dve leti, medtem sem preizkusil nešteto različnih materialov in norih idej in se ogromno naučil. Pri njihovem razvoju mi je pomagalo podjetje iz Tržiča, ki izdeluje čevlje, vložke in druge stvari po meri kupcev,« razkrije.

»4kickerz nogometni ščitniki so izdelani ročno. Izdelava personaliziranih ščitnikov je zelo specifična. Največ časa (več kot polovico) porabimo za izdelavo dizajna (grafik). Odvisno od zahtevnosti dizajna, ki si ga zaželi stranka, je za izdelavo enega para ščitnikov potrebno od ure in pol do dveh ur in pol,« še poudari. Družina, simboli, živali. Igralke in igralci imajo različne želje, kaj bi radi imeli na njih, ko gre za omenjeno personalizacijo. Veliko jih da na njih sliko svoje družine in prijateljev, za popestritev dizajna uporabljajo najrazličnejše simbole, živali, motivacijske reke, številke, datume.

Kakšna pa je razlika med njimi in konkurenco? »V nasprotju z običajnimi ščitniki, ki so trdi in togi, so naši izdelani iz pametne pene, imenovane poron XRD. Njena posebnost je, da se molekule pri udarcu v peno stisnejo skupaj in pena iz mehkega in fleksibilnega stanja v hipu postane trda in absorbira silo udarca. Ker so ščitniki v normalnem stanju fleksibilni, se popolnoma prilagodijo nogi nogometaša, zato ima ta občutek, da jih sploh ne nosi, in mislim da je to ključno, zakaj si mojih želi vedno več igralcev iz najboljših nogometnih klubov in lig,« pravi Martin o tem, zakaj so njegovi nekaj posebnega. In kateri so nogometaši, o katerih govori? Sead Kolašinac, Leonardo Bittencourt, Žan Majer, Adam Gnezda Čerin, Jan Mlakar, Lovro Bizjak, Blaž Kramer, Marko Rog, Aljaž Ivačič, Rudi Požeg Vancaš, Blaž Vrhovec, Slobodan Vuk, Gregor Sikošek, Žan Benedičič, Luka Bobičanec, Klemen Šturm je nekaj imen, ki je že zelo zgodaj začelo uporabljati Martinove ščitnike.

Zdaj pa so med njimi tudi Luka Jović, Xherdan Shaqiri, Curtis Jones, Mesut Özil, Radja Nainggolan in drugi. Tako je bilo samo vprašanje časa, kdaj jih bo opazila legenda, kakršna je Ronaldinho. Zgodilo pa se je veliko več kot samo to – Ronaldinho je postal 4kickerz ambasador in solastnik podjetja. Le kdo bi si lahko želel boljšega in bolj primernega, kot je dolga leta najboljši nogometaš sveta in osvajalec vsega, kar je v nogometu osvojiti mogoče. Kako preprosto je do takih ščitnikov priti in kaj vse ponujajo, pa si lahko ogledate na tej povezavi. 

Galerija

Članki iz rubrike