Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
27.06.2021 19:55:29
Deli članek:

ŠOK na Euru! Čehi so SENZACIONALNO domov poslali enega od favoritov za naslov prvaka!

Profimedia

V tretji tekmi osmine finala smo videli prvo večje presenečenje.

Tekmovanje so že v tej fazi tekmovanja zapustili Nizozemci, ki so jih pred turnirjem mnogi uvrščali v krog kandidatov za končno zmago. Oranje so skupinski del odigrali zelo dobro in vknjižili tri zmage, v osmini finala pa so bili za njih usodni Čehi, ki so slavili z 2:0.

Delo je Češki olajšal tudi Matthijs de Ligt, ki je v 55. minuti prejel rdeči karton in moral predčasno pod prho. Razpoloženi Čehi, ki so v skupinskem delu zmagali zgolj enkrat, so to znali izkoristiti. Trinajst minut po izključitvi so prek Tomaša Holeša zadeli za vodstvo, v 80. minuti pa je zabil še Patrik Schick. Nizozemcem do konca srečanja ni uispelo doseči niti častnega zadetka in so potrti zapustili igrišče. Medtem pa so Čehi z mislimi že pri naslednji tekmi, v soboto jih v četrtfinalu čaka obračun z Danci, ki so bili v soboto s 4:0 boljši od Valižanov.

Čehi so bili sicer ves čas enakovreden tekmec favoriziranim Nizozemcem, po rdečem kartonu Matthijsa de Ligta v drugem polčasu pa so po zaslugi Tomaša Holeša in Patrika Schicka številčno prednost na zelenici pretvorili v četrtfinalno vstopnico.

Tam bodo igrali prvič po letu 2012 na Poljskem in v Ukrajini, sicer pa so leta 1996 Čehi izgubili v finalu proti Nemčiji na EP v Angliji. Pred letom 1993 je sicer Češkoslovaška slavila na EP leta 1976 v Jugoslaviji.

Nizozemska, sicer ena od treh reprezentanc s popolnim izkupičkom v skupinskem delu, pa se je presenetljivo poslovila že na začetku izločilnih bojev. Tekme v skupinskem delu je igrala na domačem stadionu v Amsterdamu.

V prvem polčasu sta imeli obe izbrani vrsti nekaj lepih priložnosti, da spremenita začetni izid. Nizozemski branilec Matthijs de Ligt je v osmi minuti že preskočil vratarja, a v zahtevnem položaju žoge z glavo ni mogel preusmeriti v mrežo.

Pet minut kasneje je Denzel Dumfries po dolgi podaji z glavo preigral vratarja, nato pa sprožil iz zahtevnega položaja, a je nogo podstavil Tomaš Kalas in žogo preusmeril v kot. V 22. minuti so bili po desni strani nevarni Čehi. Petr Ševčik je v sredino poslal nevarno žogo, Tomaš Souček pa je s petih metrov preslabo zadel žogo z glavo. V 28. minuti se je moral izkazati tudi Maarten Stekelenburg, a mu nekoliko odbit strel Schicka ni povzročil preglavic.

Nato so vajeti igre prevzeli Nizozemci, najlepšo priložnost pa so si vseeno priigrali Čehi. V 38. minuti je do strela okoli 7 metrov od vrat nekoliko z desne prišel Antonin Barak, a je sijajno v zadnjem hipu posredoval de Ligt. Dve minuti kasneje je Dumfries znova odlično prodrl, tokrat po levi strani, podajo v sredino pa je s srečno odbil Tomaš Vaclik v čeških vratih.

V drugem polčasu je v 51. minuti sijajno priložnost ena na ena z vratarjem Vaclikom lahkomiselno s preigravanjem zapravil Donyell Malen. Le minuto kasneje je nespametno na drugi strani z roko posredoval de Ligt, ko je ustavljal Schicka. Po drugem pregledu posnetka ruskega sodnika Sergeja Karasjova pa je prejel rdeči karton, saj je žogo in češkega napadalca ustavil na poti do izrazite priložnosti.

V 64. minuti je Dumfries rešil Nizozemsko, potem ko je po odbiti žogi po predložku mladi bočni branilec podstavil nogo ob strelu Pavla Kaderabeka. Čehi so z igralcem več še naprej pritiskali in v 68. minuti le prišli do vodstva. Po nespametnem prekršku Patrika van Anholta je podajo s strani Schicka nazaj v sredino poslal Kalas, Holeš pa je z glavo našel luknjo mimo treh Nizozemcev na golovi črti.

Varovanci Franka de Boerja so nato sicer pritisnili proti češkim vratom, a to ni obrodilo sadov. Na drugi strani pa so po lepi akciji Holeša in piki na i Schicka povišali vodstvo in razrešili vse dvome o zmagovalcu obračuna v madžarski prestolnici.

Nizozemska - Češka 0:2 (0:0)
Budimpešta - Puskas Arena. 52.834 gledalcev. Sodniki: Karasjov, Demeško, Gavrilin (vsi Rusija).
Strelca: 0:1 Holeš (68), 0:2 Schick (80).
NIZOZEMSKA: Stekelenburg, Dumfries, de Vrij, de Ligt, Blind (od 81. Timber), van Aanholt (od 81. Berghuis), de Roon (od 73. Weghorst), Wijnaldum, de Jong, Depay, Malen (od 57. Promes). Selektor: Frank de Boer.
ČEŠKA: Vaclik, Coufal, Čelustka, Kalas, Kaderabek, Holeš (od 85. Kral), Souček, Masopust (od 79. Jankto), Barak (od 90+2. Sadlek), Ševčik (od 85. Hložek), Schick (od 90+2. Krmenčik). Selektor: Jaroslav Šilhavy.
Rumeni kartoni (2-1): Dumfries (46), de Jong (84); Coufal (56).
Rdeči karton (1-0): Matthijs de Ligt (55).