IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

STA
STA
0 31.05.2021 18:49:38

BREZ DLAKE! SLOVENSKI HAALAND o tem, kaj mu je dejal KEK in o primerjavi z Norvežanom: Poskušal bom ...

Martin Metelko
Slovenska nogometna reprezentanca bo v torek ob 18. uri v Skopju igrala prijateljsko tekmo s Severno Makedonijo. Ta bo ob petkovi tekmi v Kopru proti Gibraltarju služila kot priprava na jesensko nadaljevanje kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2022. V slovenskem taboru proti Makedoncem pričakujejo pravo tekmo.

"Še enkrat najprej čestitke Severni Makedoniji za preboj na evropsko prvenstvo. Želim ji uspešne nastope," je na novinarski konferenci v Skopju uvodoma dejal selektor Slovenije Matjaž Kek. "V tej pripravljalni tekmi tako mi kot oni upamo, da bomo našli, kar si želimo. Mi iščemo predvsem neke nove rešitve s precej novimi igralci. Toda pričakujemo dobro, pravo tekmo," je dodal Kek.

Med tistimi imeni, ki ne bodo nova, bo Josip Iličić. "Gremo tako kot na vsako drugo tekmo. To je dober preizkus, igramo proti ekipi, ki se je uvrstila na EP, tako da pričakujem dobro tekmo. Pokazati moramo pravi obraz. Videli smo, da ima Severna Makedonija kakovostno ekipo, tako da motivacije ne bo manjkalo," je povedal Iličić.

Torkova in petkova tekma bosta namenjeni tudi preverjanju določenih novih in novejših imen v reprezentanci, tudi napadalca Benjamina Šeška, ki danes praznuje 18 let. Prav on je eden tistih, ki je na tokratnem seznamu selektorja Matjaža Keka vzbudil največ zanimanja, nase je opozoril z igrami in zadetki v drugi avstrijski ligi v dresu Lieferinga, nekakšne podružnice Salzburga. Na zadnjih sedmih tekmah se je trinajstkrat vpisal med strelce.

Kot je ob zboru ekipe dejal Kek, bodo med drugim na teh tekmah iskali rešitve tudi v napadalnem delu, saj v njem v uvodu kvalifikacij niso blesteli. "Rekel mi je, da sem zanj dober igralec, da sem pokazal veliko stvari, ki jih potrebuje v ekipi. Rekel mi je še, da mi ni treba pokazati česa posebnega, samo naj igram nogomet," se je Kekovih besed ob prvem vpoklicu v člansko vrsto spomnil Šeško.

Kot pravi, so ga soigralci dobro sprejeli, da pa si ni postavil posebnega cilja za to akcijo, želi si le pokazati, da je vesel in ponosen, da je zraven. Igralec zaradi višine in hitrosti žanje primerjave z norveškim čudežnim dečkom Erlingom Haalandom, kar Šešku daje dodatno motivacijo. "To mi da še več energije. Poskušal bom pokazati, da sem še boljši kot on. Največ pa primerjajo hitrost in strele. Meni večina govori, da sem boljši od njega," je še povedal Šeško.

Tega je pohvalil tudi precej izkušenejši bočni branilec slovenske vrste Nejc Skubic, ki je dejal, da se je že ob prvem stiku z žogo na treningu videlo, da ima 192 centimetrov visoki napadalec v sebi nekaj posebnega.

Del repertoarja bo lahko pokazal že v torek proti udeleženki evropskega prvenstva Severni Makedoniji, še več pa bržčas v petek proti Gibraltarju, šele 195. na lestvici Mednarodne nogometne zveze, v Kopru. Na Bonifiki si bodo tekmo, ki se bo začela ob 20.45, lahko ogledali tudi gledalci ob izpolnjevanju pogojev PCT, ki veljajo v koronskih časih.

Ta tekma bo 259. obračun Slovenije. Gibraltar je bil sicer šele leta 2013 sprejet kot polnopravni član v Evropsko nogometno zvezo, tri leta pozneje pa še v mednarodno.

Torkov obračun z Makedonci, ki so se prek lige narodov prebili na letošnje evropsko prvenstvo, bo 258., sicer pa so se Slovenci z njimi v preteklosti pomerili že šestkrat. Zadnja tekma med Severno Makedonijo in Slovenijo je bila v sklopu kvalifikacij za EP 2020, Makedonci, ki bodo na EP igrali z Avstrijo, Nizozemsko in Ukrajino, pa so v Skopju slavili z 2:1.

EURO U-21

Največji športni dogodek v Sloveniji, UEFA Evropsko prvenstvo v nogometu do 21 let, se približuje vrhuncu. Zadnji dan maja in v začetku junija so pred nami še izločilni boji. Le še osem najboljših mladih reprezentanc je ostalo v boju za naslov prvaka stare celine. Bodoči nogometni zvezdniki evropskih velikanov s svojimi nastopi v elitnih ligah že krepko opozarjajo nase, vi pa imate izjemno priložnost, da si jih ogledate v živo v dresu njihovih reprezentanc.

Vstopnice si lahko zagotovite s spletnim nakupom preko Eventima ali na prodajnih mestih Petrola, v trgovini NZS na Mestnem trgu v Ljubljani in štiri ure pred tekmo na blagajni stadiona. Vstop na stadion je mogoč ob upoštevanju PCT pravil in ob upoštevanju ostalih ukrepov za zajezitev epidemije.

Na dan tekme bo tako v Ljubljani kot Mariboru pred stadionom možnost brezplačnega hitrega testiranja. Izkoristite edinstveno priložnost in doživite nogometni spektakel za najboljšega v Evropi v živo!

EURO U21

Članki iz rubrike