klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

medved Svet24.si

Srečanje z medvedom – kako ravnati?

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Ekipa SN
Ekipa SN
0 31.05.2021 14:13:24

V Ljubljani po poteh veliko bolj slavnega rojaka Cristiana Ronalda?!

Profimedia
Portugalci so se brez večjih težav sprehodili skozi skupinski del evropskega prvenstva, predvsem pa so navdušili z lepo in učinkovito igro, tako da veljajo za ene glavnih favoritov za končno zmago. Danes jih v Ljubljani ob 21. uri čaka obračun z Italijani, katerih časi prevlade v tej starostni kategoriji so mimo, toda naših zahodnih sosedov nikakor ne gre kar odpisati.

Pred nadaljevanjem evropskega prvenstva mlajših članov v Sloveniji in na Madžarskem so poznavalci dogajanja četrtfinaliste razdelili na dva dela. V prvi skupini je poker reprezentanc, med katerimi gre iskati končnega zmagovalca, v drugi so ekipe, ki naj bi jim pripadle zgolj drobtinice, saj imajo precej manj možnosti za končno slavje. Seveda pa nas zgodovina uči, da je v nogometu mogoče praktično vse, zato bodo morali favoriti svoj status najprej potrditi na igrišču; različne napovedi – ne glede na to, kakšne so – same po sebi namreč ne prinesejo ničesar. Nocoj se bosta v Stožicah udarili nogometni velesili Portugalska in Italija, pri čemer so naši zahodni sosedi v tej starostni kategoriji naslov evropskega prvaka osvojili že petkrat in so skupaj z aktualnimi prvaki Španci prepričljivo najuspešnejša država. Je pa res, da je tovrstna prevlada že zdavnaj mimo, od njihovega zadnjega naslova je minilo že 17 let. Na drugi strani Portugalci še vedno čakajo na prvo lovoriko, najbližje so ji bili v letih 1994 in 2015, ko so bili drugi, toda odločilnega koraka jim še ni uspelo narediti. Kljub vsemu pa je zanimivo, da imamo v tem spopadu »težkokategornikov« predstavnika obeh skupin, o katerih smo govorili v uvodu, saj Italijani spadajo v tisto, ki ima manj možnosti za končno slavje, medtem ko so Portugalci ob Špancih, Francozih in Nemcih glavni pretendenti za prestižno lovoriko. To so dokazali že v prvem delu turnirja, v družbi Angležev, Švicarjev in Hrvatov so trikrat (gladko) zmagali brez prejetega zadetka in navdušili z igro. Na drugi strani so se Italijani precej mučili, da so se uvrstili v izločilne boje, čeprav niso niti enkrat izgubili in so zbrali pet točk. Težava je, da so dobili tudi toliko rdečih kartonov, kar jim je dodatno otežilo delo. 
Pred nocojšnjim obračunom so se karte nekoliko premešale. Italijanski selektor Paolo Nicolato je sicer prepričan, da so Portugalci najboljša reprezentanca na stari celini, toda to ne pomeni, da se bodo Italijani kar predali. Niti pod razno, želijo iti do konca, toda pri tem ne bodo mogli računati na kapetana Sandra Tonalija, ki ga je selektor pustil doma. Razlog za to je, da je bil zaradi izključitve v prvem delu kaznovan s tremi tekmami neigranja, odslužil pa je dve. Glavni aduti azzurrinov so tako Patrick Cutrone, Gianluca Scamacca, Riccardo Sottil in Giacomo Raspadori. Z druge vrste težavami pa se spopada portugalski selektor Rui Jorge, pravzaprav gre za težave, ki so tako zelo značilne za obdobje, v katerem živimo. Seveda so povezane s koronavirusom, zaradi katerega je ostal brez dveh ključnih igralcev. Pogrešal bo prvega zvezdnika ekipe Francisca Trincaa, član Barcelone je v izolaciji, ker je bil v stiku z okuženim članom Valencie Thierryjem Correio, ki je posledično tudi izpadel iz moštva. Vseeno imajo Portugalci v svojih vrstah več igralcev, ki so se že uspeli uveljaviti v članski konkurenci; Diogo Dalot, Gedson Fernandes, Rafael Leao, Fabio Vieira in Vitinha so imena, ki bi morala nadomestiti izostanek dveh igralcev, tako da imajo Portugalci še vedno več možnosti za napredovanje od Italijanov.

EURO U-21

Največji športni dogodek v Sloveniji, UEFA Evropsko prvenstvo v nogometu do 21 let, se približuje vrhuncu. Zadnji dan maja in v začetku junija so pred nami še izločilni boji. Le še osem najboljših mladih reprezentanc je ostalo v boju za naslov prvaka stare celine. Bodoči nogometni zvezdniki evropskih velikanov s svojimi nastopi v elitnih ligah že krepko opozarjajo nase, vi pa imate izjemno priložnost, da si jih ogledate v živo v dresu njihovih reprezentanc.

Vstopnice si lahko zagotovite s spletnim nakupom preko Eventima ali na prodajnih mestih Petrola, v trgovini NZS na Mestnem trgu v Ljubljani in štiri ure pred tekmo na blagajni stadiona. Vstop na stadion je mogoč ob upoštevanju PCT pravil in ob upoštevanju ostalih ukrepov za zajezitev epidemije.

Na dan tekme bo tako v Ljubljani kot Mariboru pred stadionom možnost brezplačnega hitrega testiranja. Izkoristite edinstveno priložnost in doživite nogometni spektakel za najboljšega v Evropi v živo!

Značke: portugalska, italija

Članki iz rubrike