evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

rb
rb
1 26.03.2021 09:41:32

ZLATKO ZAHOVIĆ o slovenski reprezentanci: Tudi GENIJ čuti, da je pot PRAVA!

Jurij Kodrun
Najboljši strelec slovenske reprezentance navdušen nad rezultatom ter izvedbo Matjaža Keka in njegovih izbrancev proti južnim sosedom. Optimist je tudi pred spopadom z Rusijo v Sočiju.

Zlatko Zahović je užival v podobi slovenske izbrane vrste. In sladki zmagi, ki si jo je drznil napovedati. Na glas! V uglednem hrvaškem časniku. Povrhu s predvidenim scenarijem poteka dogodkov, ki se je v največji meri prav tako uresničil. Novinar pogovora z začetka tedna ni pozabil in po obračunu v Stožicah je Mariborčana presenetilo SMS-sporočilo iz Zagreba. "Vsa čast za analizo tekme. Pred tekmo!"

Fantastično

"Fantastično! To je to," pa je bil prvi odziv najboljšega strelca izbrane vrste po spopadu v Ljubljani. To je torej Slovenija, kakršno želite gledati. "Le takšna Slovenija je lahko uspešna. Zakaj? Ker igramo s svojimi kvalitetami. Ker vemo, v čem je naša moč. Le na tak način smo lahko konkurenčni. Ko se zavedamo, kaj so naše sposobnosti. Drugače ne gre," je dejal Zlatko Zahović, ki se noče in ne more strinjati s tistimi, ki govorijo, da so se izbranci Matjaža Keka postavili v klasični 'bunker'. "Ne, ne, nikakor ne. To je bunker le za tiste, ki o nogometu nimajo pojma."

Po Poljski sem dejal, da je to slovenski ideal


Kakopak nas zanima dodatno pojasnilo. "To je tako nizko branjenje, v tako imenovani tretji coni, z obilo podvajanja. Lahko bi našteli kar nekaj slabosti, ki jih imamo, oziroma česa vse nimamo, imamo pa to, kar smo predstavili proti Hrvatom. In ob domači zmagi proti Poljski v zadnjih kvalifikacijah za EP ter na mnogih velikih preizkušnjah. Takšna je bila tudi podoba naše generacije in generacije Matjaža Keka, ki je leta 2010 igrala na SP. To je naša kakovost, ki jo izražamo," je povedal Zlatko Zahović in nadaljeval: "Morda se boste spomnili, da sem govoril, da je omenjeni dvoboj s Poljsko slovenski ideal, prav tako sem rekel: 'Ne pol koraka nazaj, kaj šele korak naprej. Prepovedano.' Kdor je razumel, je razumel. Če hočeš biti konkurenčen, če se hočeš uvrščati na velika tekmovanja, če hočeš biti opazen, druge poti ni. Nekdo zato, da bi bil opazen, igra 'visoki presing'. Denimo Atalanta, kar je prav, vendar se od nje ne pričakujejo velike stvari, od Slovenije pa se, da gre na veliko tekmovanje. Vsaki ekipi je težko igrati proti takšni Sloveniji. Tudi Hrvatom, čeprav premorejo izjemno individualno kakovost, toda naša reprezentanca je s svojim načinom igranja, s podvajanji, uničila vse njihove dobre stvari. Slovenija ima tako majhno bazo, da ne more razmišljati o hitrosti, o številnih igralcih, ki so močni 'ena na ena', o vseh lepotah nogometa, všečnosti ... Seveda tudi o tem, toda na koncu je pač tako, da je temelj vsega obramba. Taktična disciplina. Prej bomo to sprejeli, več uspeha bomo imeli. V preteklosti smo ga že imeli. Na reprezentančni in klubski ravni. Sredina izvedba je bila res top. Ko sedeš, gledaš tekmo in gre od prve do zadnje minute vse v našo smer. Ali od desete ... Uživaš in si želiš, da sodnik ne bi označil konca, ker bi bil rezultat še danes isti."

To smo mi, to potrebujemo

O uvodnih desetih minutah je veliko govora. Če bi gostje povedli ... "Hrvaška je dobro vstopila v tekmo, mi smo potrebovali nekaj časa, da smo se 'polovili' in sestavili na želeni način. Ampak to smo mi. Potrebujemo vrhunsko obrambo, vratnico ... Potrebujemo ta kanček sreče, ki smo jo izzvali z izjemnim pristopom in s tem, kar smo pokazali v največjem delu dvoboja. Bravo, Slovenija! Oprijemajmo se strokovnosti, ne populizma," je z navdušenjem v glasu pripovedoval ZZ in pristavil: "Saj bomo tudi drugačni, o tem ni dvoma. Proti reprezentancam, proti katerim bomo favoriti, bomo stali višje in selektor bo v takšnih dvobojih pustil fante ter spregledal kakšno obrambno nalogo. To je pragmatičnost, treba se je znati prilagoditi."

Rusko razmišljanje: Ah, saj ne bo ...

Josipa Iličića smo spoznali v novi luči, pokazal je dodatno razsežnost. Toliko časa na svoji polovici igrišča v dozdajšnji karieri bržčas še ni preživel. Garal je v obrambi, podredil se je kolektivu, se razdajal za ekipo. "To govori veliko. Ogromno. Jojo je za Slovenijo in tudi širše genij. In tudi on čuti, da so vsi na pravi poti, ter to izraža na igrišču. Čuti, da gredo zadeve v pravo smer, in ve, da se izplača potruditi. Čuti selektor, čutijo soigralci, čuti javnost," je nadvse zanimivo razmišljanje navrgel Zlatko Zahović, ki verjame, da je lahko izbrana vrsta uspešna tudi na prihajajočem izzivu proti Rusiji v Sočiju. "Idealna tekma za Slovenijo. Vzhodnjaki nas podcenjujejo. Njihovo razmišljanje med tekmo je, saj ne bo ... Češ, lahko ga pustim, saj ne bo dosegel gola s 30 metrov. Bo, bo, zabil ga bo. Na njihove napake, na njihovo miselnost igramo že od leta 1991. Rusi na igrišču svojega dela ne opravljajo tako, kot ga narekuje profesionalizem. A to ni le problem reprezentance, to je problem družbe."

Članki iz rubrike