Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
03.06.2016 09:05:46
Deli članek:

Platinija med EP ne bo na stadionih

Reuters

Suspendirani nekdanji predsednik Evropske nogometne zveze Michel Platini si med evropskim prvenstvom v Franciji v živo ne bo ogledal nobene od tekem, je sporočil Jean-Christophe Alquier, ki Francozu svetuje na področju medijev. Platini se bo tako izognil možnemu novemu sporu z etično komisijo Fife, ki mu očita preveliko delovanje v nogometu.

Ne glede na suspenz pa so pri francoski nogometni zvezi najavili, da bodo Platinija, ki je bil v svoji generaciji eden nosilnih stebrov reprezentance, dolga leta pa tudi predsednik Uefe, povabili na prav vse tekme.

Kaj bi ogled tekme pomenil v praksi, niti ni jasno. Platini je suspendiran, a sam ogled tekme in navijanje je nekakšno sivo področje, so nazadnje ocenili pri Fifi, saj se etična komisija doslej s podobnim primerom še ni ukvarjala. Obisk tekme je tudi težko vrednotiti kot delovanje v nogometu, česar Platini ne sme. Francoz prav tako ne sme dajati intervjujev in se javno opredeljevati do nogometnih tematik.

Platini je bil del razvpite afere okrog nekdanjega predsednika Fife Josepha Blatterja, ki je Francozu za svetovanje izplačal dva milijona švicarskih frankov. Sprva je bil kaznovan z osemletnim suspenzom, Mednarodno športno razsodišče v Lozani pa mu je kazen nato prepolovilo. Francoz je nato odstopil kot predsednik Uefe, obenem pa napovedal, da bo izčrpal vsa pravna sredstva, da dokaže, da je bil obsojen po krivem in da je bilo izplačilo del uradnega dogovora z Blatterjem.