Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
02.06.2016 17:16:33
Deli članek:

Nemški šport z ogromnimi stroški zaradi poškodb v športu

vszi

Približno 80 odstotkov profesionalnih športnikov v štirih glavnih športnih panogah v Nemčiji je po podatkih iz najnovejše študije o obveznem nezgodnem zavarovanju športnikov vsaj enkrat na sezono poškodovanih.

V sezoni 2013/14 je to predstavljalo zdravstvene stroške ter obseg plačila premij v višini deset milijonov evrov.

Avtorji študije so se osredotočili na glavne profesionalne nemške lige, nogometno, rokometno, košarkarsko in hokejsko. Kar 60 odstotkov poškodb so, kot navaja Süddeutsche Zeitung, športniki dobili na treningih, kar je po mnenju stroke posledica povsem neustreznih treningov, ko športniki trenirajo neogreti ali so prisiljeni trenirati brez ustrezne telesne pripravljenosti.

"Sliši se kot nekaj povsem absurdnega, ampak opažamo, da se tudi najbogatejši klubi srečujejo z velikim primanjkljajem na področju treningov," je dejal strokovnjak za športno medicino Martin Halle z univerze v Münchnu.

Kar 21 odstotkov poškodb v nogometu je poškodb stegenske mišice oziroma dimelj, poškodbe gležnja predstavlja 20 odstotkov vseh poškodb v košarki, poškodbe glave predstavljajo 18 odstotkov vseh poškodb v hokeju, poškodbe kolena pa 15 odstotkov vseh poškodb v rokometu.