Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jure Bohorič
Jure Bohorič
28.10.2015 18:54:48
Deli članek:

17 dni do dodatnih bojev: Nevarna Ukrajina? V Lvov povsem brez skrbi!

Grega Wernig

Le še do 2. novembra si lahko slovenski navijači zagotovijo vstopnice za prvo tekmo dodatnih kvalifikacij za Euro 2016.

Le še dobra dva tedna ločita slovensko nogometno reprezentanco od prve tekme v dodatnih kvalifikacijah za Euro 2016. Kmalu lahko pričakujemo seznam selektorja Srečka Katanca, še prej bo morala Nogometna zveza Slovenije ukrajinskim kolegom dostaviti tudi imena slovenskih navijačev, ki si bodo uvodni obračun ogledali v živo.

Kako glasna bo podpora, ki jo bodo Boštjan Cesar, Samir Handanović, Milivoje Novaković in ostali deležni v Lvovu, bomo kakopak šele videli, gotovo pa na tamkajšnjem stadionu ne bo več kot 1396 slovenskih navijačev. Toliko vstopnic je ukrajinska zveza namenila slovenski, ta jih je že začela prodajati pred dnevi, zaključila pa bo 2. novembra. Časa torej ni več veliko, le še pet dni. Glede na to, da so vstopnice naprodaj le za deset evrov in da so nekatere turistične agencije že pripravile več različnih programov gostovanja, lahko optimistično pričakujemo, da bo skupaj z reprezentanti v Lvov odpotovala tudi precej zajetna skupina navijačev.

OPOZORILO, A NE ZA LVOV
Ob omembi gostovanja v Ukrajini seveda ne moremo mimo dejstva, da bo Slovenija prvo tekmo dodatnih kvalifikacij odigrala v precej nemirni državi. V Ukrajini so se decembra 2013 protivladne demonstracije sprevrgle v vojaško obračunavanje s proruskimi uporniki. Kar je sledilo, je nagnalo strah v kosti marsikomu, ne nazadnje je od aprila lani življenje izgubilo več kot 8000 ljudi, od tega več kot 300 tujih državljanov. Čeprav zdaj med sprtima stranema vsaj uradno oziroma zgolj na papirju vlada premirje, to ne spremeni dejstva, da so ukrajinska tla še vedno precej nemirna.

Nikola Miljković

Zato niti ne preseneča, da Ministrstvo za zunanje zadeve vsem Slovencem, ki načrtujejo obisk Ukrajine, sporoča naslednje: "Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanje v posamezne dele države. Nekatera območja bi lahko bila nevarna, zato v te predele države odsvetuje vsa potovanja. Svetujemo dodatno previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov." Mar to torej pomeni, da bi bilo za vse navijače slovenske nogometne reprezentance bolje, če bi ostali kar doma in si prvo tekmo dodatnih kvalifikacij raje ogledali zgolj na televizijskem ekranu? Ne, seveda ne.

BREZ PRETIRANIH PRETRESOV
Čeprav zgoraj zapisano drži, pa je hkrati dejstvo, da bo obračun med Ukrajinci in Slovenci odigran v Lvovu. Ali povedano z drugimi besedami: daleč stran od nemirnega območja. Lvov je recimo od Donecka, kjer so na območju pravzaprav povsem uničenega letališča včeraj spet odmevali streli, predvčerajšnjim pa so proruski uporniki tudi smrtno ranili ukrajinskega vojaka, oddaljen več kot 1200 kilometrov. Oziroma zajetnih 15 ur, če bi na pot odšli z avtomobilom. Ko je torej na Hrvaškem divjala vojna, so bile tekme v Sloveniji precej bolj tvegane, kot bo prihajajoča v Lvovu … Tudi če bi bila uvodna tekma dodatnih bojev za nastop na evropskem prvenstvu v Franciji odigrana v Kijevu, bi bili Slovenci tudi tam povsem varni. Nemirno je pač na skrajnem severovzhodu države, v osrednjem in zahodnem delu države življenje teče brez pretiranih pretresov.

Da je tako, kakopak priča dejstvo, da je ukrajinska nogometna reprezentanca v kvalifikacijah za Euro 2016 vse svoje domače tekme odigrala ali v Kijevu ali v Lvovu. Če bi bila varnost vprašljiva, Evropska nogometna zveza (Uefa) tega seveda ne bi dovolila niti po naključju. In prav zaradi tega, ker so v Lvovu z nemirnim območjem povezani le zaradi tega, ker gre pač za isto državo, Uefa dovoljuje, da Šahtar, ki sicer prihaja iz vojnega Donecka, na stadionu Arena Lvov igra svoje domače tekme skupinskega dela lige prvakov.

LVOV JE TUDI MESTO PIVA
Strah, da bi slovenski navijači ob obisku Ukrajine lahko imeli težave, je torej odveč oziroma jih bodo imeli le toliko, kolikor bi jih ob neprimernem obnašanju lahko imeli kjerkoli drugje. Toda bojazen, da bi morali v Lvovu bežati na varno zaradi takšnih ali drugačnih vojaških akcij, je povsem zanemarljiva. Še več, v Lvovu, ki je le nekaj deset kilometrov oddaljen od poljske meje in posledično tudi Evropske unije, bi lahko preživljali res čudovite trenutke. Ne samo, da Lvov turiste navdušuje s svojo izjemno arhitekturo (center mesta je recimo del Unescove svetovne dediščine), ima tudi to, kar nogometne navijače po navadi najbolj navdušuje – veliko piva.

"Kdor pije lvovsko pivo, bo živel sto let," se prebivalci Lvova radi pohvalijo s tam izjemno priljubljenim in na pravzaprav vsakem koraku dosegljivim hmeljevim napitkom. V Lvovu pivo varijo že vse od 15. stoletja naprej, zdaj mu že nekaj časa vsako leto znova posvetijo tudi prav poseben festival, ki v mesto privabi številne z vsega sveta, mogoč je tudi obisk pivskega muzeja. In kar je še najbolje: v povprečju lahko v Lvovu pivo spijete že za okoli 45 centov! Torej za manj kot pol evra oziroma za precej manj kot pri nas …

Skratka, Ukrajina v luči gostovanja slovenske nogometne reprezentance v Lvovu, mestu z okoli 730 tisoč prebivalci, zagotovo ni nevarna država – navijači lahko na pot odidete povsem brez strahu. Zato tudi opozorilo: vstopnice za tekmo v Areni Lvov so prek NZS na voljo le še do 2. novembra!

Profimedia