Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
14.10.2015 15:37:10
Deli članek:

Slovenija prva želja, Oblak Bosanec in Zlatanova misel o EP brez njega

Reuters

Slovenija bo v nedeljo na žrebu dodatnih kvalifikacij za evropsko prvenstvo najbolj zaželen tekmec med štirimi nosilci.

Kdo bo med štirimi nosilci na žrebu dodatnih kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2016 najbolj zaželen nasprotnik, bržčas ni dvoma. Slovenija pač v tem trenutku ne uživa ravno največjega ugleda, zato ne preseneča, da jo in v Bosni in Hercegovini in v Ukrajini in na Madžarskem in na Švedskem številni uvrščajo na prvo mesto seznama želja ter pred Irsko, Dansko in Norveško.

To velja tudi za švedske reprezentante oziroma natančneje za Abdula Khalila, 23-letnega člana turškega kluba Mersin Idmanyurdu. Vezist je letos švedski izbrani vrsti do 21 let pomagal do naslova evropskega prvaka, za dobre igre pa bil nagrajen tudi z debijem v članski selekciji.  "Slovenija preprosto mora biti favorit, kar zadeva naše želje za žreb dodatnih kvalifikacij," pravi Khalili in dodaja: "Zabavno bi bilo tudi, če bi se pomerili z Danci, toda boljše bi bilo, če bi jih premagali na evropskem prvenstvu. Tako kot smo jih na prvenstvu do 21 let. Sicer pa je že tako, da je naš cilj zaključni turnir, in to ne glede na nasprotnika, ki ga bomo dobili. Vsi si močno želimo v Francijo; res smo bili razočarani, ko nam ni uspelo v rednem delu kvalifikacij. Toda v dodatnih kvalifikacijah nam zagotovo bo."

NI EURA BREZ IBRAHIMOVIĆA
Tudi pri časniku Dagens Nyheter so prepričani, da bi bila Slovenija najboljša možnost za švedske nogometaše. V tem primeru bi bile možnosti v odstotkih 65:35 za Švedsko, novinar omenjenega medija je glede slovenske reprezentance zapisal, da je v svoji skupini osvojila tretje mesto, a za seboj pustila zelo šibke nasprotnike – Estonijo, Litvo in San Marino.

Reuters

Švedski zvezdnik Zlatan Ibrahimović nima posebni želja, je pa v svojem slogu poudaril: "Nočem izpustiti evropskega prvenstva. Ne morem si zamisliti, da bi minilo brez mene. V dodatnih kvalifikacijah bo sicer težko ne glede na to, koga bomo dobili. To so tekme, na kateri se igra za vse ali nič, vsak da od sebe 200 odstotkov. Toda prepričan sem, da nam bo uspelo."

SLOVENCI TREPETAMO PRED BIH
V preostalih treh državah je mnenja javnosti podobno tistemu na Švedskem. "Od reprezentanc, ki bi jih lahko dobili za nasprotnike, je na papirju najslabša Slovenija, s katero imamo stoodstoten izkupiček. S Slovenci smo odigrali štiri tekme in vsakič slavili, nazadnje februarja 2013, ko smo na prijateljskem obračunu dobili s 3:0," piše Dnevni Avaz iz Bosne in Hercegovine, pri katerem so med drugim dodali, da je zanimivo, da sta najdražja nogometaša Slovenije vratarja. In da imata oba korenine v Bosni in Hercegovini – tako Samir Handanović kot po njihovem menda tudi Jan Oblak

Reuters

Pri Vijesti.ba so prepričani, da "Slovenci trepetamo pred BiH", Edin Džeko pa je najsrečnejši, ker med možnimi nasprotniki tokrat ni Portugalske. Slednja je namreč v preteklosti BiH kar dvakrat premagala v dodatnih kvalifikacijah.

NAJPREJ SLOVENCI, NATO PESIMIZEM
Na Madžarskem bodo še nekaj dni žalovali predvsem zaradi razpleta zadnjih tekem rednega dela kvalifikacij, ta je bil takšen, da so izgubili položaj najboljšega tretjeuvrščenega in posledično brez neposrednega nastopa na EP. Na spletni strani Nemzeti Sporta so kljub temu pripravili anketo, v kateri svoje bralce sprašujejo za mnenje o tem, proti kateremu nasprotniku bi imela njihova reprezentanca v dodatnih kvalifikacijah največ možnosti. Za zdaj je glasovalo skoraj 25.000 ljudi, več kot 10.000 se jih je odločilo za Slovenijo.

Reuters

Ob tem pa je zanimivo še nekaj: več kot devet tisoč sodelujočih je prepričani, da Madžarska nima možnosti ne glede na to, koga bo dobila za nasprotnika. So pa optimisti, ni kaj ...

UKRAJINSKI BOLEČI SPOMINI
Še najbolj previdni o Sloveniji zagotovo pišejo v Ukrajini. Logično – z nami imajo pač slabe izkušnje. "Zgodovinsko gledalo je Slovenija za nas prava nočna mora. Doslej je še nikdar nismo premagali, ena od tekem z njo pa je morda najbolj dramatična v naši zgodovini. Govorimo seveda o tisti iz Ljubljane leta 1999, ko sta Slovenija in Ukrajina odigrali prvo tekmo dodatnih kvalifikacij za Euro 2000. V drugem polčasu je bil rezultat 1:1, ko je vratar Aleksander Šovkovskij storil neoprostljivo napako, saj mu je Slovenec Aćimović gol zabil s 50 (!) metrov. Izgubili smo in ostali brez nastopa na velikem tekmovanju. Zato morda revanša?" pišejo pri Pravdi, a navijači na razno raznih forumih pravijo: ali Slovenija ali Madžarska. Nekateri strokovnjaki pa dodajajo: "Kdorkoli bo dobil Ukrajino, mu bo zelo težko." Logično: ukrajinski nogometaši so v skupini s Španijo in Slovaško na desetih tekmah prejeli le štiri gole, vsakič, ko so izgubili, pa so klonili le z 0:1.

Reuters