Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jure Bohorič
Jure Bohorič
15.06.2015 13:05:47
Deli članek:

Srečko Katanec: Sposobni smo početi pionirske napake

Nikola Miljković

Skorajda uro časa je imel, da je strnil svoje misli, Srečko Katanec je pred sedmo silo stopil šele petnajst minut pred 21. uro. Precej prekmalu, da bi pozabil na razočaranje, a dovolj pozno, da je znal s trezno glavo pojasniti, kaj se je zgodilo, da je njegova četa ostala praznih rok.

"Vsi smo vedeli, da nas čaka izredno težka tekma, tako je tudi bilo," je uvodoma poudaril Ljubljančan in nadaljeval: "Angleži so vnovič pokazali, da so kvalitetni tako in drugače. Vseeno pa mi je žal ..."
Kaj najbolj obžaluje, ni bilo težko ugotoviti. Slovenija je povedla, nato nekaj minut pred koncem tudi izenačila, a na koncu vseeno ostala praznih rok. "Žal mi je, seveda mi je žal. Da na takšni ravni tik pred koncem prideš do izenačenja, nato pa vseeno izgubiš ... To je razočaranje. Ampak ... Rad bi poudaril nekaj: ne glede na vse moram čestitati nogometašem. Dali so svoj maksimum, vsaj kar zadeva njihove sposobnosti. Po svoje je pa res tudi to, da če potegnem črto pod vseh devetdeset minut, potem preprosto moram priznati, da si je Anglija povsem zaslužila zmago. Ker je zabila tri gole in zgrešila še kup lepih priložnosti. Bo pa ostalo obžalovanje. Ko pet minut pred koncem zagrabiš točko za roge, si takšne napake preprosto ne smeš privoščiti. Niti med pionirji ne, kaj šele na takšni ravni. No, a mi smo očitno tega sposobni. Veste, vse to ima skupne imenovalce: znanje, kvaliteta, izkušnje. Nismo na ravni Angležev, ne v fizičnem smislu ne glede kvalitete in izkušenj," je razpredal izkušeni Ljubljančan, ki se je v kvalifikacijah za Euro 2016 podpisal pod tri poraze, po šestih tekmah pa je Slovenija še naprej brez remija. 

m24.si

ILIČIĆ ZMORE LE 60 MINUT 
Poraz z Anglijo ne more biti katastrofa, ne sme biti nekaj, zaradi česar bi padale glave. Boli pa; ne samo zaradi načina, morda še bolj zaradi dejstva, da so se vse akcije, ki so vodile do zadetkov gostov, začele s slovenskimi napakami posameznikov, ki bi preprosto morali biti bolj zbrani v takšnih trenutkih. Ker takšne napake ne vodijo zgolj do porazov s takšnimi nasprotniki, ampak tudi manjšajo slovenske možnosti za preboj na naslednje veliko tekmovanje.

Nikola Miljković

Malce je bil zaskrbljen, ampak vedel je, da jim bo uspelo

Nikola Miljković

Royu Hodgsonu je uspelo to, kar pred njim ni številnim vrhunskim strokovnjakom. Angleško reprezentanco je skozi celotno sezono 2014/15 popeljal brez poraza; to se ni zgodilo že polnih 24 let! Nič čudnega torej, da je sijal od zadovoljstva, ko je stopil pred novinarje. "Jaz vem, da jim bom čestital, to si zaslužijo. Jim boste tudi vi? Res bi se spodobilo," je nagovoril angleške predstavnike javnih občil, nato pa spregovoril tudi o tekmi, s katero so se Otočani povsem približali nastopu na evropskem prvenstvu v Franciji: "Od začetka do konca smo igrali na enak način. Bili smo napadalni, bili smo boljši, bili smo podjetnejši. Prevladovali smo v vseh pogledih, zato sem bil tudi zamorjen ob polčasu, ko smo v garderobo odšli z zaostankom. Ampak vedel sem, da se bo končalo drugače, čeprav sem bil malce zaskrbljen. K sreči imamo nogometaše, ki znajo zadeti, ki znajo izkoristiti vsako ponujeno priložnost. No, Wayne Rooney jih je zgrešil kar nekaj. (smeh) Toda na koncu je vnovič potrdil, da se lahko vedno zanesemo nanj. Vesel sem, ker so se mi posrečile nekatere taktične zamisli. Vsak trener si seveda želi, da bi na vsaki tekmi slavil brez prejetega gola. Toda tako to ne gre. Kar na koncu šteje, so tri točke."
"Seveda sem razočaran tudi zaradi tega," je priznal Katanec in nadaljeval: "To je stvar samozavesti, to so trenutki, ki odločajo. Ko igraš z Anglijo, igraš z nasprotnikom, ki zna vse to izkoristiti. Takšen tekmec ima nogometaše, ki na vsake tri dni igrajo tako zahtevne tekme. Žogo moraš dati hitro stran, moraš si zaupati. Toda ne čudim se, da se nam to dogaja. Žal nimamo nogometašev, ki igrajo na takšni ravni. To je naša kruta realnost. Kot selektor moram s tem živeti in potem poskušati sestaviti ekipo, ki se ji bodo takšne stvari kar najmanj dogajale. Morda kdo gleda na vse skupaj drugače, jaz ne. Zame ni to nič čudnega. Drži pa, kar pravite; trikrat smo jim dali žogo. Veste ... Če nekdo igra v klubu, v katerem se zgolj brani, je normalno, da bo storil napako. Če je žogo navajen zgolj izbijati, je to tako. Na tej ravni jo moraš znati tudi zadržati, narediti moraš še marsikaj drugega, če želiš priti do sape. Od sebe smo dali 120 odstotkov, to se je videlo, tukaj nimam niti enega očitka. Ampak če želiš priti do točke proti Angliji, je tudi to premalo."

Katanec je marsikoga presenetil, ker je iz igre precej zgodaj potegnil Iličića. Od Ekipe SN je prejel vprašanje, zakaj se je odločil tako, a je najprej nas pobaral, zakaj mislimo, da je to storil. No, potem pa le dodal: "Jojo … Jojo je dal svoj maksimum. In zanj je 60 minut popolnoma dovolj. Že v prvem polčasu so nas Angleži prebijali po desni strani, tako da … To je to." Pa je bil res zgolj Iličić krivec za to, da je imel tekmec na desni strani resnično preveč prostora? Presodite sami.

Nikola Miljković

ILIČIĆ ZMORE LE 60 MINUT 
Tudi če bi Slovenija proti Angliji osvojila točko, bi septembra v Švico odpotovala z vedenjem, da mora tam zmagati. Zaradi poraza naloga ne bo nič drugačna, zgolj včerajšnja zmaga bi ji omogočala, da bi pred Švico ostala že s septembrskim remijem. Ker je ni bilo, bo zdaj težje.
"Poskušali se bomo dobro pripraviti, kaj pa drugega. Morate vedeti, da ni Švica nič slabša od Anglije, mogoče je celo boljša. Zdaj pa … Povzemite, kaj sem že povedal, kaj nas čaka. Spet bom moral biti pameten, predvsem glede tega, koga poslati v igro na tekmi s Švico, saj nas tri dni pozneje čaka še Litva. Izjemno zahtevno bo, sploh kar zadeva fizični napor. Žal nimam na klopi še petih, desetih primernih nogometašev, zato bom moral biti zelo pameten," je zaključil slovenski selektor, ki mu je kakopak v slabo tolažbo dejstvo, da je Slovenija edina, ki je v teh kvalifikacijah zatresla angleško mrežo. In to na obeh tekmah, na obeh je tudi povedla. Pa sta se obe končali klavrno.

Kar se je zgodilo, se je. Slovenija, kot rečeno, (še) ni v izgubljenem položaju, je pa dejstvo, da slednji postaja vse bolj zapleten. Naslednja tekma s Švico bo ključna za nadaljevanje kvalifikacij, poraz na septembrskem obračunu bi verjetno pomenil, da bo drugo mesto težko dosegljivo. Ob tem jasno drži, da tudi tretje še vodi v dodatne kvalifikacije, a kaj, ko se zdi, da bodo letos v slednjih nasprotniki vse prej kot lahki. Kar nekaj uglednih reprezentanc ima namreč nemalo težav in napoved novembrskih dodatnih bojev je peklenska. Tudi zaradi tega bo gostovanje v Švici za Slovenijo kot finale.