Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
22.10.2024 11:34:37
Deli članek:

V Sloveniji se jezijo nad pravilom NZS, v Srbiji pa razmišljajo povsem drugače

alesfevzer.com

Pravilo Nogometne zveze Slovenije o 'bonus' igralcu je razjezilo številne, ki pozivajo, da se to pravilo ukine. V Srbiji razmišljajo drugače.

Pravilo, da mora vsako prvenstveno tekmo v slovenski prvi ligi začeti vsaj en nogometaš, ki ima pravico nastopa za slovensko U21 reprezentanco, je zdaj v veljavi že drugo sezono. A še vedno se lomijo kopja, ali je to pravilo dobro ali ne. Mnogi mu nasprotujejo, češ, da ne prinaša ničesar dobrega, čeprav ima Nogometna zveza Slovenije protiargumente tudi v tem, da so se v zadnjem obdobju rezultati mlajših selekcij slovenskih izbranih vrst izjemno izboljšali. Slovenska mlada reprezentanca se je denimo na Euro uvrstila kot prva v svoji skupini, pred Francijo, Avstrijo, Ciprom in BiH. 

Veliko bolj kot tisti, ki pravilo podpirajo, so v Sloveniji glasni tisti, ki mu nasprotujejo. Oskar Drobne ga je v prejšnji sezoni, ko je poskušal na vsak način ostati z Rogaško v prvi ligi, velikokrat popljuval in tudi izkoriščal njegovo nejasnost, saj je v prvi minuti mladinskega vratarja, ki ga je uvrstil v začetno enajsterico, potegnil na klop za rezervne nogometaše, in namesto njega na gol poslal izkušenega Ajdina Mulalića. Podobnega manevra so se posluževali tudi pri Kopru. Ante Šimundža, zdaj že nekdanji trener Maribora, ni želel biti direkten pri kritiziranju pravila, a je večkrat namignil, da se mu ne zdi dobro. Podobno je razmišljal tudi športni direktor vijoličastih Marko Šuler. 

alesfevzer.com
Za razliko od prejšnje sezone sicer v tej sezoni izigravanja omenjenega pravila sicer nimamo, toda vseeno bi se morali pri Nogometni zvezi Slovenije verjetno odločiti, da ga malce modificirajo. Vsaj v tej meri, da ne bi bilo možno manipuliranje z zamenjavami v prvi minuti. 


Kakorkoli, pravilo, ki ga je NZS uvedla v svojo prvo (in drugo) ligo, ni ravno neka novost. Poznajo ga tudi drugod. Recimo v Srbiji. Tam so s tem pravilom začeli že pred leti, ko je moral vsak prvoligaški klub imeti v začetni enajsterici vsaj enega 'bonus' nogometaša, ta pa je moral biti na igrišču vsaj 45 minut. Če se je denimo poškodoval v prvem polčasu, ga je lahko zamenjal zgolj drugi 'bonus' igralec. Šele ob polčasu so lahko trenerji 'bonus' igralca zamenjali z izkušenejšim soigralcem. Srbsko pravilo se je skozi leta modificiralo, v minuli sezoni je tako moral biti en 'bonus' igralec skozi vso tekmo na igrišču (razen, če je prejel rdeč karton), tik pred novo sezono pa so se v Srbiji odločili, da to pravilo spremenijo in da morata odslej biti na igrišču ves čas dva 'bonus' igralca. 15 od 16 prvoligašev je to spremembo pozdravilo, proti je bil zgolj Partizan. 


"Nogometni klubi, ki sodelujejo v Super ligi Srbiji, imajo obvezo, da imajo med tekmo na igrišču najmanj dva domača ti. 'bonus igralca' (državljana Republike Srbije), rojena 1. 1. 2002 ali kasneje. V kolikor je eden od teh dveh 'bonus igralcev' izključen med tekmo, klub nima obveze, da v igro pošlje novega 'bonus igralca'," piše v pravilniku najmočnejše srbske lige za sezono 2024/25. 

Pravilo, ki se veliki večini ljudi v Srbiji zdi odlično. Še več, Zvezdan Terzić, prvi mož Crvene zvezde, zagotovo najmočnejši funkcionar v Srbiji, je v nedavnem gostovanju v enem izmed podcastov razložil, da bo vztrajal, da se to pravilo v naslednji sezoni še nekoliko dopolni. Z naslednjo sezono naj bi tako morali imeti srbski klubi vsak trenutek na igrišču kar tri (!) bonus igralce. Terzić vse skupaj argumentira z dejstvom, da mora biti srbska liga razvojna in da lahko samo na tak način, če mladim ponudiš priložnost za igro, z njimi tudi zaslužiš. Zvezdin novi čudežni deček, Andrija Maksimović, je denimo eden izmed tistih, za katerega rdeče-beli že zdaj zahtevajo kar 20 milijonov evrov. 'Zvezdin Messi', kot je vzdevek šele 17-letnega vezista, je za Crveno zvezdo debitiral na večnem derbiju proti Partizanu, dobil priložnost v prvi postavi tudi na tekmi lige prvakov proti Interju. Na obeh tekmah je odigral odlično. Dragan 'Piksi' Stojković ga je vpoklical tudi v člansko reprezentanco in mu namenil debitantska nastopa v ligi narodov. Nič čudnega, da so za mladim Srbom ponoreli vsi največji evropski klubi ... 

Profimedia
"Vsi tisti ljudje, ki so nasprotniki 'bonus' igralcev, ne razumejo, da evropsko tržišče išče samo mlade nogometaše iz teh prostorov. Velikokrat trenerji rečejo 'Ko si bo zaslužil, takrat naj igra.' Pa ne zasluži si fant, star 17, 18, 19 let, da bi igral. To vsi vemo, da si ne zasluži. Toda daj ga v igro, bodi potrpežljiv z njim, idi čez njegove 'otroške bolezni', potrpi njegove napake, če želiš dobro svojemu klub. Če ne želiš živeti na državnih jaslih, ampak želiš delati denar in polniti svoj budžet s prodajo igralcev, potem moraš proizvesti mlade igralce. Da bi to storil, moraš poboljšati delo v nogometnih šolah, moraš imeti boljše trenerje, boljšo infrastrukturo. Jaz bom zagovornik, da se od naslednje sezone pravilo dveh 'bonus' igralcev dvigne na tri. To ni dobro samo za Crveno zvezdo. Če imajo tudi vodstveni ljudje ostalih klubov malo razumevanja za nogometni posel, bodo ugotovili, da morajo imeti dva, tri ali štiri mlade igralce v vsakem trenutku na igrišču. Kaj ti bodo igralci, stari 30, 35 let, ti pa taboriš na sredini lestvice? Kako boš naredil denar za klub? Samo z mladimi igralci! In Crvena zvezda bo vztrajala, da bo od naslednje sezone pravilo treh 'bonus' igralcev, mlajših od 21 let. Jaz bi celo zmanjšal to, da morajo biti igralci, rojeni leta 2002 ali kasneje, dva, trije igralci bi morali biti v igri, ki bi bili še mlajši. Zdaj je 'bonus' letnik 2002, kar pomeni, da so igralci stari 22 let. Jaz bi to spustil na 21 ali celo 20 let. Naša liga mora biti razvojna liga!" je v podcastu Miljanov korner razložil svojo filozofijo Terzić in dodal, da bi lahko v tej sezoni lige prvakov Zvezda ob Maksimoviću v ogenj poslala še dva svoja supertalenta, oba rojena v letu 2007.