Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
14.09.2024 13:55:40
Deli članek:

Čustveni Sanchez: Hvaležen sem Sloveniji, hvaležen Olimpiji, ker so me tako sprejeli po tistem

Martin Metelko

Za Victorjem Sanchezom je spoštovanja vredna igralska kariera, odlično pa mu je šlo tudi na začetku trenerske poti. Dokler ni v to pot ostro zarezal incident, v katerem je postal žrtev kriminalne združbe. Kaj o veliki življenjski preizkušnji izpred štirih let danes pravi Španec na klopi Olimpije?

Za Victorjem Sanchezom je spoštovanja vredna igralska kariera, odlično pa mu je šlo tudi na začetku trenerske poti. Dokler ni v to pot ostro zarezal incident, v katerem je postal žrtev kriminalne združbe. Kaj o veliki življenjski preizkušnji izpred štirih let danes pravi Španec na klopi Olimpije?

Z izjemo najzvestejših (starejših) podpornikov madridskega Reala ali še kakšnega od drugih španskih klubov je bilo ime Victor Sanchez do letošnjega poletja v slovenski nogometni javnosti precej neznano.

Drugače seveda velja za Španijo, kjer je nekdanji španski reprezentant tudi po koncu igralske kariere ostal pomemben akter na tamkajšnjem nogometnem zemljevidu. Na samostojno trenersko pot se je leta 2015 podal pri Deportivu, ki ga je (uspešno) reševal pred izpadom, sledila je kratka epizoda pri grškem Olympiacosu, ki ga je moral že po nekaj tednih zapustiti zaradi presenetljivega izpada v kvalifikacijah za ligo prvakov. Sredi sezone je 2016/17 je nato prevzel Real Betis, ki ga je v zahtevnem obdobju vodil do končnega 15. mesta med špansko elito, naslednja postaja pa je bila Malaga.

Andaluzijski klub je pod njegovim vodstvom napredoval, po nekaj nihanjih je bil sicer še vedno daleč od vrnitve v prvoligaško druščino, januarja 2020 pa se je Sanchezova era na klopi Malage nenadoma končala.

Pečat viralnega posnetka
Razlog? Incident, ki je vključeval zasebni posnetek današnjega stratega Olimpije. Ob izsiljevanju kriminalne družbe, ki je od njega zahtevala denar, v nasprotnem primeru pa je grozila z delitvijo posnetka v javnosti, je Sanchez pomoč poiskal na policiji. Posnetek pa je čez noč postal 'viralen'.

Vodilni možje Malage (na spornem posnetku je strateg nosil tudi opravo andaluzijskega kluba) so ga najprej suspendirali, nato pa z njim dokončno prekinili pogodbo. Nekdanji nogometaš madridskega Reala je klub kasneje sicer tožil zaradi prekinitve sodelovanja iz krivdnih razlogov, strani sta se pogodili z izvensodno poravnavo.

Martin Metelko

Škoda je bila kljub temu narejena; na njegovi trenerski karieri se je znašel neizbrisljiv pečat in Sanchez je v veliki meri izginil z zemljevidov španskega nogometa.

Pred prihodom v zmajevo gnezdo je na španski nogometni zvezi delal z mladimi nogometaši, po vsej verjetnosti pa bi se njegova kariera do te točke odvila precej drugače, če do incidenta ne bi prišlo.

O tem smo španskega strokovnjaka povprašali tudi v nedavnem velikem intervjuju Ekipe.

Občutljiva tema, zagotovo, ampak vašo trenersko pot je zaznamoval zelo specifičen dogodek. Način, na katerega se je zaključila vaša zgodba pri Malagi, neizbežno pusti pečat na karieri mladega trenerja. Kako je vse skupaj vplivalo na vas?


"Verjamem, da se v vsakem koraku na naši poti skriva lekcija. To je življenje. Na eni strani moraš znati uživati v stvareh, ki ti jih prinese, izkoristiti vsak trenutek in vsako izkušnjo, na drugi strani pa se moraš na podlagi teh izkušenj vedno nekaj naučiti. Samo tako lahko greš naprej in najdeš svoj prostor pod soncem."


Mislite, da bi pristali v Sloveniji, pri Olimpiji, če te izkušnje ne bi bilo ali pa bi se ljudje v Malagi odzvali drugače?

"Sloveniji in Olimpiji sem neizmerno hvaležen za priložnost in za to, kako ste me sprejeli. To je vse, kar lahko rečem."


Celoten intervju s Špancem, ki na klopi Olimpije niza odlične rezultate, si lahko preberete na TEJ POVEZAVI.