Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Balantič
Robert Balantič
01.09.2024 19:22:06
Deli članek:

V Ljudskem vrtu je zadišalo po presenečenju, nato pa so vijoličasti udarili z vso silo

Grega Wernig

Ante Šimundža in njegovi varovanci so z zmago nad Ajdovci vsaj malce zacelili evropsko ravno.

Ante Šimundža je v primerjavi s četrtkovim evropskim spopadom proti Djurgardnu v začetni enajsterici posegel po osmih spremembah. V kadru znova ni bilo poškodovanega Hilala Soudanija, zaradi preglavic z adduktorjem je tokrat manjkal še Martin Milec. V tej sezoni je prvič priložnost od prve minute dobil Marcel Lorber, dvoboj s sinovi burje pa je bil kakopak tudi prvi brez Arnela Jakupovića, ki je medtem na Poljudu že debitiral v dresu Osijeka. V uradnem zapisniku po dogovoru s klubom prav tako ni bilo Redwana Bourlesa, ki si bo poiskal nov izziv v nekem drugem okolju.

Ajdovci uresničili grožnjo

Na drugi strani Milan Anđelković, ki danes praznuje 43. rojstni dan, ne more več računati na Damirja Zukića, obetavni branilec se je po vsega petih nastopih med slovensko elito preselil v Milan, kjer je postal član tamkajšnje ekipe U-23 v novem projektu 'Milan Futuro'. Ponovimo, da naj bi italijanski velikan Primorju skupaj z bonusi odštel okrog 600 tisoč evrov nadomestila. Prvič si je rdeče-črno opravo nadel Festim Shatri. V Prizrenu rojeni 20-letni državljan Hrvaške, ki se najbolje znajde v zvezni vrsti, bo imel do konca sezone status posojenega igralca portugalskega Nacionala, v katerem je svojo pot začel Cristiano Ronaldo.

Spremenjena vijoličasta ekipa je delovalo zagnano, a tudi premalo sproščeno. Privoščila so je veliko preveč preslabih sprejemov, zato igra ni stekla, posledično Primorci niso živeli nevarno. Dobro so se postavili v obrambi in v nekaj napadalnih razkrili, da so po treh zaporednih zmagah polni samozavesti in in da bi utegnili biti nevarni tudi pod Kalvarijo. In v 20. minuti so grožnjo uresničili. Vijoličasti so na sredini igrišča na prelahek način izgubili naslednjo v nizu žog. Prišla je do Žana Beširja, ki je z globinsko podajo v ogenj poslal Semirja Smajlagića, ki je stekel sam proti vratom, Ažbe Jug je bil nemočen. Zadišalo je po nedovoljenem položaju, po dolgem preverjanju v VAR-sobi in ajdovskem veselju je Anže Jerič pokazal na sredino igrišča.

Grega Wernig

V končnici prvega dela preobrat s tremi goli

Domači trener se je odzval s takojšnjo menjavo, Marcel Lorber je svoje mesto prepustil Janu Repasu. Štajerci so kakopak krenili po izenačenje, kljub temu, da je Etienne Beugre v 37. minuti zgrešil nemogoče, pa jim je do odhoda na odmor uspel preobrat. In to kakšen, mrežo so zatresli kar trikrat! Za izenačenje je poskrbel napadalec s Slonokoščene obale, do katerega se je žoga odbila po preigravanju Patricka  Mbine, nakar je jezen zaradi prejšnje akcije močno sprožil z roba kazenskega prostora.

Gostitelji so dobili dodatno energijo, bolje je ne bi mogli unovčiti. Za preobrat je bil s prvencem v vijoličastem zadel Patrick Mbina, po podaji Gregorja Sikoška z leve strani (z desno nogo) je bil uspešen z glavo. A to še ni bilo vse, v sodniškem dodatku je omenjeni dvojec zamenjal vlogi; Gabonec je na daljši vratnici našel prostega levega bočnega branilca iz Artič, kariera katerega je še ne tako dolgo nazaj visela na nitki, sledil je rutiniran zaključek za 3:1.

Mbina še drugič

V odprtju nadaljevanja do domačini nadzirali potek dogodkov, kakšno akcijo bi lahko zaključili tudi bolje, po slabi uri igre pa se je moral na nasprotni strani za preprečitev znižanja prednosti izkazati Ažbe Jug; najprej po poskusu Matica Zavnika z razdalje, po odbitku je veselje preprečil še Žanu Beširju, ki nekoliko pozneje ni bil natančen še iz prostega strela iz ugodnega položaja. Sinovi burje so se trudili, da bi se z drugim golom vrnili v tekmo, a včasih se je zdelo, da niti sami ne verjamejo več, da bi lahko poskrbeli za nekaj drame v Ljudskem vrtu. Vijoličasti so razumljivo prizadevali, da bi s četrtim zadetkom razblinili vse dvome o zmagovalcu. Imeli so nekaj priložnosti, Behar Fata je tudi zatresel mrežo, a je Anže Jerič pred tem videl prekršek, v sodniškem dodatku pa je bil Gašper Tratnik vendarle premagan še četrtič. Še drugič ga je ugnal Patrick Mbina, ki se je po podaji Pijusa Širvysa lepo obrnil in s približno 14 metrov postavil končni izid.

Maribor – Primorje 4:1 (3:1)

Maribor – Stadion Ljudski vrt. 2300 gledalcev. Glavni sodnik: Anže Jerič (Cerklje na Gorenjskem).

Strelci: 0:1 Smajlagić (20), 1:1 Beugre (38), 2:1 Mbina (43), 3:1 Sikošek (49+), 4:1 Mbina (93).

MARIBOR: Jug, M'Bondo, Vidmar, Šoštarič Karič, Feta, Lorber (od 30. J. Repas), Vrhovec (od 82. Ž. Repas), Sikošek (od 62. Širvys), Borys, Beugre (od 62. Iličić), Mbina. Trener: Ante Šimundža.

PRIMORJE: Tratnik, Mutavčić, Petek, Dedić, Fogec, Babin (od 64. Čandić), Telles (od 81. Jermol), Zavnik (od 64. Ruedl, od 72. Suljanović)), Bešir, Gulič, Smajlagić (od 64. Rafiu). Trener: Milan Anđelković.
Rumena kartona (1-1): Vrhovec (12); Telles (36)

Rdeči kartoni: -

Grega Wernig