Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
rb
rb
15.08.2024 23:49:54
Deli članek:

Nič od zgodovinskega večera. Namesto tega nočna mora v Dublinu, Celjani si evropske jeseni še niso zagotovili. Joj, koliko napak ...

Martin Metelko

Irci na dramatični povratni tekmi 3. kroga kvalifikacij za ligo Europa uspešnejši od slovenskih prvakov.

V perfektnih pogojih pri 18 stopinjah Celzija so gostitelji začeli zelo agresivno z jasnim namenom, da bi bili čim prej in čim večkrat v bližini gostujočih vrat. Že v drugi minuti je zapretil Aaron Green in prisilil Lovra Štubljarja v posredovanje, toda slovenski prvaki so se dokaj dobro odzvali. Hitro so umirili Irce, vendar je po drugi strani prav tako res, da ji igra ni stekla, kot bi si želeli. Zaznati je bilo kar nekaj nezbranosti, privoščili so si preveč tehničnih napak. Ampak v tekmi s tako velikim vložkom je bilo najpomembnejše spoznanje, da ob minimalni prednosti, ki so si jo zagotovili pred svojimi navijači, niso živeli pretirano nevarno. Popolnega nadzora resda niso imeli, a tekmecem niso dovolili, da bi jih spravili v podrejeni položaj.

Irci do vodstva iz ničesar
Celjani niso na vsak način silili v napad, niso želeli pretirano tvegati, prvi resnejši poskus so uprizorili v 20. minuti. Ivan Brnić je na levi strani v ogenj poslal Armandasa Kučysa, ki se je v kazenskem prostoru znašel v kar obetavni situaciji, vendar je eden od domačih branilcev njegov strel blokiral. Kmalu zatem se je na nasprotni strani gostiteljem ponudila priložnost iz prostega strela po prekršku Jošta Piška nad Neilom Farrugio, toda Aaron Greene je zadel živi zid.
V igri še naprej ni bilo pretresov, a le do 37. minute, ko so se domačini nepričakovano veselili vodstva. Nogometaši Shamrocka so poskušali pritisk ustvarjati tudi z dolgimi podajami pred ali v kazenski prostor in po eni od takih si je Lovro Štubljar privoščil neumnost. Po nepotrebnem je želel izbijati visoko žogo in ob tem trčil z Aaronom Greeneom. Romunski sodnik je dosodil prekršek domačega napadalca, a potem dobil klic iz VAR-sobe in po ogledu posnetka spremenil prvotno odločitev ter pokazal na belo točko. Najstrožjo kazen je zanesljivo izvedel Dylan Watts in poskrbel za veselje na tribunah.

Martin Metelko

Še ena napaka

Pričakovali smo celjski odgovor, ampak zaman, namesto tega je moral mladi vratar grofov kmalu še drugič po žogo v svojo mrežo. Irci so kakopak dobili dodatno energijo, vendar je skoraj neverjetno, kakšno napako pri branjenju svojih vrat so si privoščili varovanci Alberta Riere. Neil Ferrugia je z lahkoto sprejel žogo po podaji iz avta in se sprehodil proti sredini, nato pa povsem neoviran sprožil s približno 23 metrov in ob levi vratnici zadel polno za vnovično navdušenje na stadionu Tallaght.
Celjani so razpadi, delovali so zmedeno in ni veliko manjkalo, da bi na odmor odšli s kar tremi goli zaostanka. Po naslednjem nizu napak v gostujoči obrambi se je v stoodstotni priložnosti znašel Trevor Clarke, a je Lovro Štubljar njegov strel zaustavil in se vsaj delno oddolžil za napako, ki je povsem spremenila potek dvoboja.

Odzval se je s trojno menjavo

Med odmorom se je Albert Riera (pričakovano) odzval s trojno menjavo. Aktiviral je tudi Žana Karničnika, poleg njega sta v igro vstopila še Marco Dulca in Luka Menalo. Ampak tudi začetek nadaljevanja ni bil obetaven. Kmalu po vrnitvi iz slačilnice je bil Shamrock spet blizu vodstva s 3:0, toda povsem osamljen Joshua Honohan je z roba kazenskega prostora meril nekoliko previsoko. Že v osmi minuti je Majorčan posegel še po četrti menjavi. V ogenj je poslal Nina Koutra, ki je kmalu po vstopu lepo kombiniral z Žanom Karničnikom in prišel v čudovito priložnost, a ni bil dovolj natančen. V naslednjem napadu je bil nevaren Armandas Kučys, ki iz obrata ni zadel, toda grofi so vendarle začeli kazati nekaj življenja. Seveda so bili prisiljeni vse več tvegati ter tako na svoji polovici igrišča puščali precej prostora. Gostitelji so nekajkrat krenili v obetavno napadalno akcijo, na srečo Celjanov jih niso znali unovčiti na želeni način.


Karničnik zadel za podaljšek in še ena napaka Štubljarja


Ampak za Irce je bilo kakopak ključnega pomena, da so imeli dva gola prednosti, kar pa se je v 83. minuti spremenilo, slovenski prvaki so naposled zadeli. Armandas Kučys je z leve strani kazenskega prostora podal na daljšo vratnico, kjer je žogo dočakal Žan Karničnik in jo s prefinjenim strelom v slogu odličnih napadalcev usmeril v mrežo. Svoji ekipi je zagotovil podaljšek, le nekaj trenutkov zatem pa bi ji lahko Matija Kavčič tudi napredovanje, vendar so bili domačini po njegovem odličnem prodoru na golovi črti dovolj zbrani in ekipi sta pristopili k dodatnim 30 minutam igre. Podaljšek …
Gostje so zdaj delovali odločno, toda že v 96. minuti so znova imeli dva gola zaostanka, Irci so še enkrat zadeli iz ničesar. Graham Burke z 20 metrov ni najbolje sprožil, toda žoga je po slabem posredovanju Lovra Štubljarja spolzela pod njim in končala za njegovim hrbtom. Rolando Aarons je bil kmalu po vstopu v igro blizu tega, da se vpiše med strelce, a se je izkazal domači vratar, v nadaljevanju akcije ni bil dovolj natančen Luka Menalo.
Na začetku drugega dela je Lovro Štubljar 'namočil' Marca Dulco, ki je prav tako storil napako, po kateri je Darragh Burns zatresel mrežo. Zdelo se je, da iz prepovedanega položaja, a ga romunski sodniki na zelenici niso označili, zato pa so njihovo napako popravili v VAR-sobi. Ampak koliko napak grofov, to je res neverjetno … Gostom kajpada ni preostalo drugega, kot da so vse stavili v napad, a namena niso dosegli. Večer, za katerega so upali, da bo zgodovinski, se je spremenil v nočno moro. Evropske jeseni si še niso zagotovili, to bodo poskušali storiti v play-offu kvalifikacij za konferenčno ligo, kjer bo njihov tekmec armenski Pjunik.

Shamrock – Celje 3:1 (2:1, 2:0)
Dublin – Stadion Tallaght. 6500 gledalcev. Glavni sodnik: Ovidiu Hategan (Romunija).
Strelci: 1:0 Watts (37, enajstmetrovka), 2:0 Farrugia (40), 2:1 Karničnik (83), 3:1 Burke (96).
SHAMROCK ROVERS: Pöhls, Hoare, Lopes, Grace, Honohan (od 110. , Farrugia (od 88. Burke), Watts, O'Neill, Clarke (od 80. Cleary), Nugent (od 80. Towell), Greene (od 91. Burns). Trener: Stephen Bradlley.
CELJE: Štubljar, Zec, Vuklišević, Nemanič (od 46. Karničnik), Kavčič, Kvesić (od 104. Aarons), Pišek (od 53. Kouter), Bobičanec (od 46. Dulca), Matko (od 79. Edmilson), Brnić (od 46. Menalo), Kučys. Trener: Albert Riera.
Rumeni kartoni: Greene (53), Farrugia (72), Hoare (108), Pöhls (123); Štubljar (36), Vuklišević (51), Karničnik (86), Kvesić (92), Zec (106).
Rdeči kartoni: -

Martin Metelko