nova zemlja Svet24.si

Tedenski horoskop: Zdi se, da je svet okoli nas na...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

1715284723-172a1604-1715284697347 Necenzurirano

Ker SD ni plačala 400 tisoč evrov, ji rubijo ...

ana-petrič Reporter.si

Slovenka leta odpuščena: vrata ji je pokazala ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Foto 1 Revija Stop

Maja Monrue: Še vedno verjame, da je v dvoje ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

rb
rb
0 28.07.2022 13:30:50

Namen Mure v polni Fazaneriji: Revanša na igrišču, revanša na tribunah! Kaj pa zapiranje vode?

Aleš Cipot
Sobočani verjamejo, da so se sposobni uvrstiti v 3. krog kvalifikacij za konferenčno ligo.

Ozračje v Fazaneriji je bilo dan pred nadvse pomembno evropsko tekmo mirno, takšno je bilo tudi stanje duha na treningu, ki so ga opravili Žiga Kous in soigralci ter pilili taktične podrobnosti za povratni dvoboj s St. Patrick’s Athleticom, ki se bo nocoj začel ob 20. uri. Če se malce pošalimo, je bila še največja sprememba, ki smo jo zaznali v primerjavi z odštevanji do obračunov z velikim vložkom v preteklosti, kakšen siv las več na trenerjevi glavi po drami z dvakratnimi prvaki. "Hja, ste opazili, mar ne?" se je ob druženju z novinarji nasmejal Damir Čontala. "Postaja že stalnica, da so naše tekme turbulentne, tokratna je v primerjavi s prejšnjimi izstopala še precej bolj. Seveda bi si želel, da bi imeli dogajanje bolj pod nadzorom, toda na koncu so pomembne točke, pomembna je zmaga. Hkrati nam način, na katerega smo osvojili ves izkupiček, vliva še dodatno samozavest za naprej," se je na razburljiv nedeljski večer ozrl strokovnjak s Pertoče.

Takšne zmage gotovo sprožajo tudi dodatno energijo, kar v luči drevišnjega dvoboja nikakor ni nepomembno. "Načini, na katere lahko prideš do uspeha, so seveda različni. Če bi ostalo pri prvem golu Mirlinda in izidu 1:0, bi bilo energije verjetno nekoliko manj, kot sem že dejal, takšne tekme krepijo tudi samozavest. In so dokaz, da se lahko pobereš, da se lahko dvigneš tudi, ko si na tleh. Pokazali smo, da imamo kakovost, s katero se lahko vračamo in 'obračamo' rezultat. Gledalci so lahko uživali, ker se je dogajalo res veliko. Tovrstni dvoboji so zanje privlačni, za nas vendarle nekoliko manj, toda spet bom ponovil, da je bistvenega pomena, da smo uresničili namen."
Ampak Domžale so zdaj kljub vsemu preteklost, Sobočani so v 'irskem filmu'. Po uvodnih 90 minutah v Dublinu tudi z nekaterimi novimi spoznanji, čeprav … "Z ničemer nas niso presenetili. Vedeli smo, kaj nas čaka in kaj se bo dogajalo, a so bile vse te stvari izražene v še precej večji meri, kot smo pričakovali. Soočili smo se s še večjo agresivnostjo, s še bolj čvrstimi dvoboji. Tudi mi smo si prizadevali biti takšni, toda v tistem 'kotlu' nam tekmeci niso dopustili nekaj več. Ker so prevladovali v dvobojih in se je vse dogajalo v njihovo korist, naklonjen jim je bil tudi sodniški kriterij, so nam 'vzeli' mirnost. Tako počasi izgubljaš želeno samozavest, ne upaš si več toliko in potem je vedno težje. Smo pa preživeli," se je dogajanja v irski prestolnici spomnil trener Mure, ki meni, da jih St. Patrick’s na ravnici najbrž ne more več presenetiti. "To bomo videli na tekmi, ampak dvomim, da bi lahko igrali drugače. Da bi zdaj kar naenkrat zagovarjali igro po tleh in brez pritiska, neprekinjene napade. Vse to, kar počnejo, bo najbrž nekoliko manj izraženo, ker ne bodo igrali na svojem igrišču, pred svojimi navijači. In tudi mi bomo hoteli vsiliti svoj način igre," pravi Damir Čontala.
Pomembno je, kako se bodo odzvali muraši. Kakšno podobo lahko pričakujemo? "Vsekakor moramo biti v organizaciji napada veliko mirnejši. Če bi začeli z dolgimi podajami, če bi preskakovali igro, bi bila to voda na njihov mlin. Že oni to počnejo, v tem uživajo, v tem se udobno počutijo. Če bi to delali še mi, bi jim z ogromno dvoboji in velikim številom tako imenovanih drugih žog olajšali delo. To bi jim ustrezalo. Mi želimo umiriti tekmo. Umiriti v smislu, da bi želeli imeti nadzor nad žogo in igro ter da bi nasprotnike prisilili, da bi ostali zadaj. S kakovostnimi podajami po tleh bi radi prihajali v obetavne priložnosti pred kazenskim prostorom. Njihov agresivni pritisk na nasprotnika je številčen, a je včasih tudi neorganiziran, in s pravilnimi postavitvami, s pravilno izpeljavo akcij ga je mogoče prebiti."
To bi morda lahko privedlo do spremembe osnovne postavitve na igrišču. Ali pač? "Taktična postavitev kot taka niti ni ključnega pomena, precej večji vpliv lahko imajo gibanja igralcev. Ko bomo imeli žogo, bodo nekatera gotovo spremenjena. Iskali bomo nove rešitve, da bi si ustvarjali številčno prednost na čim več delih igrišča in tako poskušali imeti nadzor nad tekmo," je odvrnil prvi mož črno-bele stroke.
Nogometaši St. Patrick'sa so pred tednom dni 'leteli' na krilih glasne spodbude fanatičnih privržencev, trener si nocoj želi enakega odgovora s tribun. "Pomoč naših sijajnih navijačev nam pomeni ogromno. Še enkrat bi jih pozval, da pridejo v čim večjem številu in da se gostom revanširamo s pristopom publike. Tako bi mogoče lahko vplivali tudi na sodniški kriterij, prav gotovo bi bila lahko pozitivna energija s tribun v tako izenačenem dvoboju odločilnega pomena. Odlično vzdušje je bilo že v nedeljo z Domžalami, s Sfintulom prav tako in močno upam, da bo tokrat še boljše."

contala ac
Aleš Cipot

Spomnimo, da so muraši po obračunu v Dublinu nizek udarec doživeli tudi po tekmi, ko so ostali brez prhanja. Vode v slačilnici ni bilo in zanimalo nas je, ali v Fazaneriji morda razmišljajo o revanši oziroma o povračilu tudi na tem področju? "Ne, teh stvari se ne bomo posluževali," zagotavlja trener in poudarja, da verjame, da bo Mura igrala v tretjem krogu kvalifikacij za konferenčno ligo. "Vedno sem optimist. S komerkoli igramo, si želimo zmagati. In vem, da lahko ob našem dobrem dnevu premagamo marsikoga. Verjamem, da bo danes naš dober dan, da bo dnevna forma na želeni ravni. Na najtežjih tekmah moramo biti najboljši, to je pomembno. S tem se kažeta značaj in kakovost ekipe. Vsekakor ne bo lahko. Rekel bi, da so možnosti izenačene. Morda smo v rahli prednosti, ker smo domačini, če pa kdo razmišlja drugače, se moti. Prepričali smo se, da Irci imajo kakovost. Tudi v kvalifikacijah za ligo prvakov smo videli, da je bil Shamrock blizu presenečenja z Ludogorcem. Irski nogomet se je dvignil, nasprotnika maksimalno spoštujemo, vendar zaupamo tudi v svoje sposobnosti. Smo samozavestni in verjamem, da se nam bo izšlo," je še povedal Damir Čontala, ki je včeraj praznoval 38. rojstni dan. Kakšnega darila si najbolj želi, najbrž ni treba posebej razpredati …

Članki iz rubrike