profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

rb
rb
0 17.06.2022 11:23:29

Živahno mariborsko dogajanje: Filipović spet v Belorusijo, z njim odhaja tudi Milanič

Grega Wernig
Vijoličasti so se zagnano lotili priprav na prvi krog kvalifikacij za ligo prvakov.

Nogometaši Maribora odštevajo še zadnje treninge na igrišču v Martjancih. V soboto bodo zapustili svojo prekmursko pripravljalno bazo, a se ne bodo odpravili neposredno v štajersko prestolnico, temveč se bodo na poti domov ustavili v Radencih in odigrali še drugo prijateljsko tekmo, ki jo lahko označimo tudi za prvo pravo. Uvodni dvoboj z nižjeligaško Čardo v prazničnem ozračju je bil ogrevalni, preizkušnja s Škendijo, ki je zadnje prvenstvo Severne Makedonije končala na tretjem mestu lestvice, bi že lahko postregla s posameznimi bolj konkretnimi odgovori.
Medtem je seveda v Ljudskem vrtu stekla akcija zbiranja vseh potrebnih informacij o prvi oviri v kvalifikacijah za ligo prvakov. Šahtjor še pred kratkim ni bil pretirana neznanka, ampak vojna vihra v Ukrajini je marsikaj spremenila, otežil se je tudi dostop do želenih podatkov. Tamkajšnje prvenstvo je sicer v polnem razmahu, po reprezentančnem premoru se bodo boji za točke nadaljevali danes, zasedba iz Soligorska bo v nedeljo gostovala v Dzeržinsku pri skromnem Arsenalu.
Pod Kalvarijo si nadvse prizadevajo, da Šahtjorja ne bi analizirali le na podlagi posnetkov, temveč ga želijo videti tudi od blizu. V živo! To nedvomno razkriva resnost, s katero so se lotili priprav na izjemno pomembno preizkušnjo. Spomnimo, uspeh zagotavlja osem tekem na mednarodnem prizorišču in odpira možnosti za uvrstitev v (vsaj) skupinski del konferenčne lige. Vijoličasti, ki merijo še višje, takšne priložnosti ne bi radi zamudili in nočejo ničesar prepustiti naključju, kar je Marko Šuler poudarjal že ob začetku priprav: "V kvalifikacijah sta dve tekmi, ko je treba pokazati vse svoje sposobnosti in izraziti kakovost. To ne velja samo za igralce, takšna mora biti miselnost celotnega strokovnega vodstva. Treba je narediti domačo nalogo. Se čim bolje pripraviti, spoštovati nasprotnika in mu v analizi nameniti potrebno pozornost. To je Maribor vedno počel. V niti enem trenutku na niti enem področju ne sme biti niti kančka morebitnega podcenjevanja. Ne sme se nam prikrasti misel v slogu, bo že ali saj bo ... Preprosto se je treba maksimalno pripraviti in opraviti svoje. To je bistvenega pomena."


Ampak videti tekmo beloruskega prvenstva s tribune ni tako lahek zalogaj, kot se morda zdi na »prvo žogo«. Potovanje v državo, ki ji svet očita, da Rusiji v napadu na Ukrajino stoji ob strani oziroma ji brez večjih zadržkov pri tem pomaga, nikakor ni preprost zalogaj. In tudi ali predvsem zato beloruski klubi v evropskih pokalih ne morejo igrati na svojem igrišču. Kot je znano, so v Soligorsku nadomestno prizorišče za spopad z Mariborom našli v turškem mestu Adapazari, na stadionu Sakarya Atatürk, tekma bo odigrana pred praznimi tribunami.
»Nedvomno je naša želja, da bi si Šahtjor ogledali v živo. Iščemo možnosti, ki bi nam to omogočile,« pravi športni direktor Maribora. Če bo to le mogoče, se bosta na »vohunsko misijo« odpravila eden od dveh najtesnejših sodelavcev Radovana Karanovića, Željko Filipović in analitik Mario Milanič. Nekdanji vezist bi se torej vrnil v državo, v kateri je preživel del svoje kariere. Leta 2018 je branil barve Dinama iz Bresta ravno v času, ko je bil klub v središču pozornosti svetovne javnosti zaradi angažiranja Diega Maradone. Najbrž se spomnite, da so argentinskega virtuoza sprejeli z »vojaškimi častmi«, nato se je zgodba končala, še preden se je dobro začela.
Triintridesetletni Ljubljančan ima potemtakem seveda že izkušnje s Šahtjorjem, proti kateremu je v obdobju Dinama odigral dva prvenstvena obračuna in ostal brez zmage. Prvega so nasprotniki Štajercev v gosteh dobili s 3:1, drugi se je razpletel brez golov, Željko Filipović je obakrat igral 90 minut.

Članki iz rubrike