Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
rb
rb
15.04.2022 17:04:42
Deli članek:

NIK LORBEK z jasnim sporočilom: Povem vam, kam spada MURA! Ponedeljek? Ne, to se NE SME zgoditi

alesfevzer.com

Štajerski vezist v črno-belem dresu je pred končnico prvenstva zelo odločen.

Pred Muro je prva izmed 'tistih' tekem v končnici prvenstva, ko so točke v boju za evropsko vozovnico nujno zlo. Prva od šestih! Na velikonočni ponedeljek v Fazanerijo prihaja Aluminij in Sobočani vsekakor morajo prevzeti vlogo favorita, toda ob zavedanju, da pot do želenega dosežka ne bo lahka. Nikakor! Na nasprotni strani bo zasedba, ki se bori za prvoligaško preživetje in prav tako preprosto mora izboljšati svoj izkupiček. Varovanci Roberta Pevnika bodo na zelenico pritekli z 'nožem med zobmi', in le če jim bodo črno-beli odgovorili na enak način, bodo lahko izkoristili kakovostno razliko.

Zavrtimo film za nekaj malega manj kot leto dni nazaj. 1. Olimpija 57, 2. Maribor 53, 3. Mura 49, 4. Domžale 47, 5. Koper 41, 6. Tabor 39, 7. Bravo 38, 8. Aluminij 31, 9. Celje 28, 10. Gorica 23; takšen je bil v prejšnji sezoni vrstni red po 30. krogu, nakar je sledil senzacionalen razplet. Čeprav so pred zadnjimi 540 minutami za vrhom lestvice zaostajali za osem točk, so se Prekmurci veselili zgodovinskega naslova prvaka, danes pa je kakopak že jasno, da bodo prisiljeni predati krono – vijoličastim ali kanarčkom. Za drugačen scenarij obstaja zgolj teorija, toda črno-beli kljub temu znova vstopajo v izjemno pomembno končnico prvenstva. Zdaj je cilj zagotoviti si prisotnost na mednarodnem prizorišču, kar je Sobočanom uspelo vsakič po vrnitvi med elito. Spomnimo, nastop v kvalifikacijah za konferenčno ligo zanesljivo prinaša drugo in tretje mesto, četrto bi se jim pridružilo v primeru, če bi Koprčani osvojili pokalno lovoriko. Kakopak ob predpostavki, da bodo ligaško tekmovanje končali na enem od prvih treh mest, o čemer ne dvomi skoraj nihče …

Z zmago nad Bravom so si muraši zagotovili miren teden za priprave na Aluminij, Nik Lorbek je dogajanje v prestolnici spremljal s strani. Zaradi kazni rumenih kartonov ni imel pravice nastopa. "Tekma je bila takšna, kot smo pričakovali – na pogled ne preveč lepa. V Šiški je vedno težko zmagati, vseskozi govorimo o specifični preizkušnji, tokrat pa je bilo zaradi vremenskih razmer še težje kot sicer. Za takšne dvoboje ponavadi rečemo, da je bistvenega pomena osvojiti točke in vse drugo čim prej pozabiti. Ampak uspeh je nadvse pomemben. Na lestvici smo se malce 'odlepili' od Brava in se približali Olimpiji na tretjem mestu," je povedal 25-letni vezist, ki bo v ponedeljek proti Aluminiju znova na igrišču. Na nasprotni strani bo zadnjeuvrščena ekipa ... "Tekme z moštvi, ki so nižje na lestvici, utegnejo biti varljive. Morda se nehote malce preveč sprostiš, kar je velika težava zlasti v naši ligi, ki je izjemno izenačena. Vsak lahko premaga vsakega, zato je popolnoma jasno, da moramo ostati zbrani, se čim bolje pripraviti in temu primerno vstopiti v boj," je poudaril Nik Lorbek.

Tako kot Mura točke nujno potrebujejo tudi Kidričani. "Drži, v boju za obstanek jim voda že teče v grlo, borijo se za prvoligaško preživetje in dejstvo je, da ne bo lahko. Nasprotno, težko bo, ampak v naših mislih je seveda samo zmaga. Zanima nas ves izkupiček. To je edino, kar šteje. Smo favoriti, od tega ne bežimo in verjamemo, da bomo dosegli namen," je odločen Štajerec v dresu prekmurskega prvoligaša.
Ob takšnem vložku motivacija ne bi smela biti vprašljiva, a to velja tudi za tekmece.
Bi se lahko pripetilo, da bi bili nogometaši Aluminija celo bolj nabrušeni? "Ne, to se ne bi smelo zgoditi. Pa ne le na preizkušnji, ki je pred nami, temveč na nobeni. Vedno si moraš prizadevati, da bi na igrišče prišel bolj motiviran od nasprotnika; ne glede na to, za kaj se kdo bori. Verjamem, da se oziroma se bodo tudi oni pogovarjali, da morajo biti bolj motivirani kot mi. To je razumljivo, vsak si želi kar se da dobro opraviti svoje naloge. Biti moramo zbrani in v prvi vrsti osredotočeni nase. Razmišljati moramo o svojih idejah v igri in storiti vse, da bi jih v čim večji meri uresničili. Le če bo pristop takšen, kot mora biti, bodo prišle v zadostni meri do izraza tudi individualne sposobnosti," je opozoril Nik Lorbek.
Kot smo že omenili, je ponedeljkov izziv prvi v nizu, ki si bodo sledili v prihajajočem obdobju. Začenja se ključni del sezone, v Fazaneriji pa verjamejo, da so nanj ustrezno pripravljeni. Stanje duha je na primerni ravni. "Smo samozavestni. Žal nam je tekme s Koprom, ko smo si priigrali lepo število priložnosti, a na koncu ostali praznih rok. Če bi osvojili ves izkupiček, bi se morda lahko vključili v boj povsem za vrh lestvice, ampak še vedno je v igri Evropa. Blizu smo ji. Pripravljeni smo na to, kar nas čaka, spočiti. Verjamemo v svoje sposobnosti in vemo, da smo dobra ekipa. Da spadamo med top tri. Odločno moramo kreniti v vsak obračun in se truditi po najboljših močeh, da bi do konca prvenstva čim večkrat zmagali," je še povedal zelo pomemben člen v črno-beli zasedbi, ki je s kanarčki stotič zaigral v dresu Mure.

Aleš Cipot