Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

dm
dm
7 20.05.2020 08:49:22

V Mariboru so se prižgali ALARMI: Finančna slika vas bo ŠOKIRALA: Poglejte, koliko MINUSA so pridelali!

Grega Wernig
Besede o nujni finančni reorganizaciji Maribora niso bile iz trte izvite.

Ko so najprej predsednik kluba Drago Cotar, nato poslovni direktor Bojan Ban in na koncu še Oliver Bogatinov govorili o tem, da bo treba malce zategniti pasove, so imeli pred seboj zagotovo računovodske izkaze za leto 2019, ki je za vijoličaste dokaj zaskrbljujoče.

In kaj govorijo številke? Podatki iz bilance stanja sicer razkrivajo, da Štajercem ni treba zganjati panike. Skupaj imajo namreč kar 11.892.783 evrov sredstev, od tega imajo kapitala 8.666.293 evrov in za 3.226.490 evrov obveznosti do virov sredstev. Podatki iz bilance stanja so sicer zelo lepi, toda malce bolj zaskrbljujoči so podatki iz poslovnega izida. V letu 2019 so petnajstkratni slovenski državni prvaki imeli za več kot 10 milijonov evrov prihodkov z vseh naslovov (popolnoma natančno 10.091.792 evrov). To so številke, ki so jih pred leti lahko pod Kalvarijo le sanjali. In številke, ki so zelo dobre, še posebej, če vemo, da Maribor ni zaigral ne v skupinskem delu lige prvakov ne v skupinskem delu lige Europa.

Zakaj so potem lahko podatki iz poslovnega izida malce bolj zaskrbljujoči, če pa se je v letu 2019 v Ljudski vrt steklo za več kot 10 milijonov evrov denarja? Hja, preprosto. Zato, ker so bili odhodki še precej višji. Mariborski odhodki so v prejšnjem letu namreč znašali več kot 12,5 milijona evrov. Natančno so aktualni slovenski državni prvaki s klubskega računa za takšne in drugačne storitve plačali kar 12.648.964 evrov. S preprostim računom lahko potem seveda ugotovimo, da so pridelali za dobrih 2,5 milijona evrov čiste izgube (natančno 2.557.172 evrov). In glede na to, da je bilo z rezultatskega vidika in z vidika prodaj mariborsko leto 2019 zelo solidno, lahko rečemo celo zelo dobro, je 2,5 milijona evrov minusa v klubski blagajni vsekakor malce skrb vzbujajoče. No, seveda bo treba podrobneje pogledati letno poročilo, kjer bodo vse postavke prihodkov in odhodkov podrobneje predstavljene, vendar iz revidiranih letnih računovodskih izkazov številke zares niso bleščeče.

Manjši del od 12.648.964 evrov odhodkov je šel tudi za plačila agentom in drugim osebam, ki so udeležene pri prestopih igralcev. Skupaj so vijoličasti nogometnim agentom in posrednikom nakazali 455.311 evrov provizij. Vseeno Mariborčanom prevelikega alarma ni treba prižigati. Navsezadnje podatek končnega stanja denarnih sredstev razkriva, da imajo v Ljudskem vrtu na svojem bančnem računu več kot 5 milijonov evrov (točno 5.389.349 evrov). To je znesek, o kakršnem lahko vsi drugi slovenski prvoligaši le sanjajo. Znesek, ki vseeno priča o tem, da Mariborčani znajo delati z denarjem. In s finančno reorganizacijo, z zmanjšanjem stroškov, želijo vijoličasti na svojem TRR-ju obdržati omenjenih pet milijonov in jih, če bo to le možno, še dodatno oplemenititi.

VEČ O DOGAJANJU V MARIBORU IN O VSEH ŠTEVILKAH SI PREBERITE V DANAŠNJI TISKANI IZDAJI EKIPE SN, KI JO LAHKO DOBITE TUDI NA TRAFIKA24.SI

Značke: maribor, finance

Članki iz rubrike