zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

rb
rb
6 28.11.2019 14:34:04

BOMBA IZ MARIBORA: Zahović z dvema že podaljšal, o prihodnosti AMIRJA DERVIŠEVIĆA pa se je odločil ...

Jurij Kodrun
Mariborčani so v Kidričevem opravili velik posel, veselili so se 11. zmage in še naprej dihajo za ovratnik večnemu rivalu, zdaj do odhoda na zimski oddih Darka Milaniča in njegove varovance čakata še domači obračun s Triglavom in gostovanje v Velenju. Končnica jeseni pa je zanimiva tudi v klubskih pisarnah pod Kalvarijo, kjer se že sestavlja igralski mozaik za prihodnjo sezono.

Vijoličasti so na nadvse zahtevnem gostovanju pri Aluminiju nadaljevali uspešni niz, ostali v želenem ritmu in si zagotovili še nekaj dodatne energije za zaključek jeseni – pred Jasminom Handanovićem in soigralci sta še zadnji letošnji preizkušnji. V soboto se bodo pred svojimi navijači pomerili s Kranjčani, nakar bodo sredi prihodnjega tedna gostovali še na velenjskem stadionu Ob jezeru. Mariborski nameni so kristalno jasni; na zimski oddih se želijo odpraviti na krilih šestih zaporednih zmag.

Aktualni prvaki se kakopak dobro zavedajo pomembnosti še preostalih 180 minut, hkrati se je že začelo tudi obdobje zanimivega dogajanja v klubskih pisarnah, kjer se sestavlja igralski mozaik za prihodnjo sezono. Preteklost nas uči, da je bilo v zimskem času pod Kalvarijo v zvezi s tem zelo živahno. Še več, Štajerci so najbolj pogosto opravili celo glavnino posla in potem v miru čakali na poletje. Precejšnja izjema je bilo letošnje, ko so v slačilnico zakorakala tako zveneča imena, kot so Rok Kronaveter, Rudi Požeg Vancaš, Špiro Peričić in Andrej Kotnik.

handanovic gw
Grega Wernig

Viler in Kolmanič naj bi že podaljšala

Kaj se bo dogajalo v naslednjem poletnem prestopnem roku, lahko v tem trenutku zgolj ugibamo, popolnoma jasno pa je, da športnega direktorja obilo dela čaka takoj in zdaj. Kar devetim igralcem bo namreč po koncu sezone potekla pogodba, na tem seznamu so Jasmin Handanović, Mitja Viler, Martin Milec, Jasmin Mešanović, Amir Dervišević, Aleksander Rajčević, Žan Kolmanič, Sandi Ogrinec in Nino Žugelj.
O tem, da je Zlatko Zahović že krepko zavihal rokave, ni nikakršnega dvoma, pogovori z vsemi tistimi, ki bi lahko junija odšli brez odškodnine, so v polnem zamahu. Uradnih informacij iz Ljudskega vrta glede tega, v kateri smeri se razvijajo oziroma kako uspešni so, za zdaj sicer ni, zato pa smo iz dobro obveščenih krogov izvedeli, da sta vsaj dva 'primera' že rešena. Po teh navedbah je Mitja Viler s športnim direktorjem že sklenil dogovor in vijoličastim obljubil nadaljnjo zvestobo, to je menda storil tudi njegov naslednik (konkurent) ob levi stranski črti Žan Kolmanič.

Z Mešanovićem na isti 'valovni dolžini'

Naši viri so nam prav tako prišepnili, da naj bi bil snovalec kadrovske politike pod Kalvarijo na 'isti valovni dolžini' tudi z Jasminom Mešanovićem in da po uvodni izmenjavi mnenj obstaja precejšnja verjetnost, da bo napadalec iz Bosne in Hercegovine obnovil pogodbo. 
Tudi Martin Milec bojda ne skriva želje, da bi nadaljeval vijoličasto zgodbo, in ker tega ne skriva niti športni direktor, se zdi nov podpis slovenskega reprezentanta dokaj samoumeven. Enako velja za obetavna Sandija Ogrinca in Nina Žuglja, še zlasti za 19-letnega napadalno usmerjenega koroškega vezista, v katerem Zlatko Zahović vidi vsaj obrise Josipa Iličića, zato je z njim pripravljen biti potrpežljiv. Ostaja negotovo, kako potrpežljiv bo z Aleksandrom Rajčevićem, ki se ubada s številnimi poškodbami, toda glede na to, da je najboljši strelec slovenske izbrane vrste 'slab' na pretekle zasluge, možnosti vnovičnega (enoletnega) dogovora ne gre izključiti.

Handanović bo ostal, toda v kakšni vlogi?

Nekaj posebnega je kajpada Jasmin Handanović, ki je presenetljivo znova postal eden od stebrov ekipe in doživlja drugo pomlad. Izkušeni vratar spominja na svoje najboljše čase in ekipi vliva prepotrebno zanesljivost, toda hkrati ne gre prezreti spoznanja, da bo januarja dopolnil že 42 let. Bo rojstni dan kljub temu praznoval z novo pogodbo? Profesionalec od glave do pete bi bil gotovo kos izzivu, leta mu očitno ne morejo do živega, seveda pa mora najprej sam sprejeti odločitev, ali bo sploh še vztrajal med vratnicama ali bo morda rokavici obesil na klin. Vsekakor pa je popolnoma jasno, da bo tudi v prihodnje ostal v Ljudskem vrtu, neznanka ostaja zgolj njegova vloga ...

dervisevic mesanovic gw

Za največ vznemirjenja pa skrbijo ugibanja, v katerih je v glavni vlogi Amir Dervišević, vezist s prefinjeno levico je v Mariboru prehodil pot od pekla do nebes in nazaj (večkrat). Njegova zgodba je zares filmska. Užival je v zvezdniških trenutkih, a se potem kmalu spet znašel na dnu. Nazadnje pred začetkom sezone. Če se malce pošalimo, je bil v kletnih prostorih globokega kanala. Ni bil le na izhodnih vratih, bil je odpisan. Preprosto je mrknil, več mesecev ga ni ga bilo nikjer, ampak znova se je vrnil ter prisilil Darka Milaniča in Zlatka Zahoviča, da si zasluži novo priložnost. Izkoristil jo je, znova je član udarne zasedbe, nazadnje je z golom neposredno iz kota zablestel v Kidričevem.

"Prinesel nam je, kar potrebujemo. Hitrejše podaje, več neposrednosti, zelo dobre prekinitve. Tokrat mu je uspelo, da ob pravem trenutku zadene še iz kota, kar je tudi njegova posebnost, kvaliteta, ki jo ima. Pri njem je zdaj najpomembnejše, da ostane zbran in trdo dela za vsako minuto, ki jo dobi," se je po zmagi nad Aluminijem odzval primorski strokovnjak na vijoličasti klopi.


Nova pogodba za Derviševića

Spet je razumljivo zadovoljen tudi priljubljeni Derva. "Verjetno so res redki takšni primeri. Včasih kdo pogosto menjava klube in mora vsakič začenjati znova. Jaz sem tukaj že več kot šest let, doživel sem vzpone in padce. Kaj vse se mi je zgodilo, je težko opisati. Mislim, da na takšen način res še nihče ni šel od rednega igranja do B-ekipe in nazaj, tudi do reprezentance, pa spet na klop in tribuno,« je pred kratkim povedal v pogovoru za klubsko spletno stran in smehljaje pristavil:« Lahko rečem, da sem se vrnil kot feniks. Nabralo se je materiala za knjigo, za film."
In vse kaže, da bo materiala dovolj še za nekaj nadaljevanj ter da bo njegova zgodba dobila dodatno razsežnost. Marsikdo bi na njegovem mestu po vsem, kar se mu je pripetilo, bržčas komaj čakal, da bi lahko odšel kam drugam, da bi pobegnil, toda po naših informacijah je dokaj blizu uresničitve scenarij, po katerem bo 27-letni nogometaš tudi v prihodnje ostal vijoličast. Dobili smo namig, da se mu je Zlatko Zahović odločil ponuditi novo pogodbo in da sta pred dnevi (vsaj) prvi pogovor v tej smeri že opravila. Odziv znova pomembnega člena moštva naj bi bil pozitiven, dvojec naj bi že dorekel nekatere podrobnosti nadaljnjega sodelovanja in vsaj v tem trenutku se zdi, da bi bilo precejšnje presenečenje, če Amir Dervišević ne bi podpisal nove pogodbe. Kdo bi lahko še nedolgo nazaj pomislil na kaj takega ...

Članki iz rubrike