državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

nu
nu
2 28.06.2019 17:19:06

Tega niste vedeli! PREKMUREC trener MACCABIJA!

Reuters
Nogometaši Mure bodo novo sezono začeli na mednarodnem prizorišču.

Že 11. julija bodo v Haifi odigrali prvo tekmo 1. kroga kvalifikacij za ligo Europa, pred Antejem Šimundžo in njegovimi varovanci je vsekakor izjemno zahteven izziv. Gre za ugleden in v Izraelu nadvse priljubljen klub, ki se lahko pohvali z nastopi tako v skupinskem delu lige prvakov kot lige Europa, bržčas pa niste vedeli, da je v njem tudi kanček prekmurskega pridiha. Da, prav ste prebrali! Nekoč je namreč na trenerski klopi sedel strokovnjak iz dežele ob Muri …

Sobotainfo.com je razkrila, da je to Ernest oziroma Ariyeh Koch, kot se je pozneje preimenoval, ki se je leta 1922 rodil v Fokovcih na Goričkem, ekipo iz Haife je vodil med letoma 1957 in 1959.


Poznavalec lokalne zgodovine Tihomir Kržanko je za omenjeno spletno stran pojasnil, da je okrog leta 1900 v Fokovcih živelo precej Judov, glavni igralec naše zgodbe pa je med drugo svetovno vojno končal v taborišču, iz katerega je pobegnil in se v Prekmurje vrnil z ruskimi partizani. Doma ni našel nikogar več, a nekako se je le postavil na noge, prodal je nekaj družinskega premoženja in odšel v Zagreb, kjer je končal šolo za profesorja športne vzgoje. Tam je spoznal ženo, Judinjo iz Maribora, s katero sta ob koncu petdesetih let odšla v Izrael, kjer sta se ustalila v Haifi, je za sobotainfo.com razložil Kržanko.

Kot je razvidno z uradne strani Maccabija iz Haife, je Ernest Koch, ki si je po prihodu v Izrael spremenil ime v Ariyeh, klub vodil med letoma 1957 in 1959. V sezoni 1957/58 je osvojil tretje mesto, sezono zatem četrto.

Članki iz rubrike