900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

rb
rb
0 14.03.2019 21:38:43

MILE AĆIMOVIĆ o širši sliki VEČNEGA DERBIJA. Povem vam, zakaj je tako zelo pomemben ...

Grega Wernig
Ljubljansko izhodišče v pričakovanju večnega derbija ni obetavno. Po kranjskem spodrsljaju v zadnjem krogu se je zaostanek Olimpije za Mariborom povečal že na deset točk, Mile Aćimović pa sobotni spopad v Stožicah vidi kot priložnost, da se zmaji z zmago vrnejo med žive.

V sobotnem večeru bodo vse oči nogometne Slovenije znova uprte v Stožice, saj bo največji stadion na sončni strani Alp prizorišče tretjega derbija v dozdajšnjem delu prvenstva. Ker ima Maribor na vrhu lestvice že deset točk naskoka, je bolj ali manj jasno, da je to zadnja priložnost Olimpije za vrnitev med žive, Mile Aćimović pa je najprej izpostavil širšo sliko obračuna večnih tekmecev. "Vedno znova govorimo, da slovenski nogomet potrebuje močna Maribor in Olimpijo, kar je ob neizmernem spoštovanju do vseh drugih klubov neizpodbitno dejstvo. Hkrati se mi zdi, da je derbi v tem trenutku pomemben za celotno ligo in za vse nas, ki to spremljamo. Morda se motim, toda ne morem in ne morem se znebiti občutka, kot da bi bili še vedno med zimskim premorom in se še ne bi začelo zares; kot da se kar ne moremo izvleči iz njega, se prebuditi. Mislim, da je napočil pravšnji ali skrajni čas za tekmo na visoki kakovostni ravni. Za praznik pred polnimi tribunami, za užitke gledalcev, za dvoboj, po katerem se bomo pogovarjali o dobri igri, lepih akcijah, atraktivnih potezah. Da se nogometno kolesje naposled zažene tako, kot si vsi skupaj želimo, da bo dogajanje živahno in zanimivo. Obenem si nadvse želim, da bi se čim manj pogovarjali o sojenju."

Tekmovalnemu vidiku se je kakopak nemogoče izogniti, prav tako nikakor ne gre zanemariti mariborskih +10. "Olimpiji se je v Kranju pripetil spodrsljaj, ki je bil po prepričljivem začetku pomladi prav gotovo nepričakovan. S sedmimi točkami manj bi bilo pričakovanje derbija seveda precej drugačno, z ogromno željo po zmanjšanju zaostanka na –4. A tudi zdaj bo motiv neizmeren, največji. Igralci so dovolj zreli, da se zavedajo, kaj pomeni Maribor in kaj takšna tekma pomeni za klub ter navijače. Pomeni največ. Nikakor ni bistvo, da se pred takšnim obračunom obremenjujejo z zaostankom, ampak morajo biti stoodstotno osredotočeni na svoje naloge in na to, kako odigrati čim bolje. Jasno je, da navijači pričakujejo zmago, in fantje morajo storiti vse, da bi jim to uspelo. Vse drugo mora biti v teh dneh potisnjeno v ozadje. Po tekmi bomo spet seštevali in odštevali ter se pogovarjali o takšnih in drugačnih kombinacijah, vsekakor pa bi Olimpija z zmago poskrbela za veliko bolj zanimivo prvenstvo," je povedal nekdanji reprezentant, ki je zdaj vpet v delo evropske krovne nogometne organizacije.

Vijoličasti so lahko pred potjo v prestolnico precej mirni. "Pretirane mirnosti si po mojem mnenju kljub lepi prednosti vendarle ne morejo privoščiti. V Ljudskem vrti se gotovo zavedajo, da je tekem še veliko in da se lahko zgodi marsikaj, poleg tega imam občutek, da Maribor še vedno lovi pravo formo. Številne odsotnosti igralcev so kajpada vplivale na podobo moštva. Kolikor vem, se bodo zdaj nekateri vrnili in tudi vijoličasti ne glede na udobje, ki ga trenutno uživajo na vrhu, potrebujejo dobro tekmo oziroma odmevno zmago, da ekipa in vsi ob njej dobijo še dodatni zagon. Da pridejo v želeni ritem in dobijo dodatno energijo, ki bo v nadaljevanju sezone še kako pomembna," je pristavil Mile Aćimović.

Članki iz rubrike