901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

masterchef Njena.si

MasterChef: Kje je sodnik Luka Jezeršek?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Jure Bohorič
Jure Bohorič
4 07.02.2019 12:06:08

Olimpija NEPRIČAKOVANO dodobra NAPOLNILA blagajno! Ljubljančani DOBILI SKORAJ MILIJON za ...

Martin Metelko
Olimpija je dodobra napolnila svojo blagajno.

Čeprav sta minili že več kot dve leti, odkar je Miha Zajc odigral zadnjo tekmo v dresu Olimpije, v upravi kluba iz Ljubljane v teh dneh ne manjka veselja prav zaradi novopečenega člana Fenerbahčeja. Ker je Primorec iz Empolija prestopil v Turčijo, je po zaslugi dogovora iz začetka leta 2017 dobro zaslužila tudi Olimpija.

miha zajc olimpija trencin
Grega Wernig
Da za zimsko slovo Zajca od italijanskega prvoligaša navijajo tudi Milan Mandarić in njegovi najtesnejši sodelavci, smo poročali že pred časom, ko se je začelo šušljati, da bi nogometaš lahko zamenjal delodajalca. Pred dvema letoma sta se Olimpija in Empoli namreč dogovorila, da bo del finančne pogače od naslednjega Zajčevega prestopa dobil tudi ljubljanski klub. Zmaji so se z modrimi iz Toskane dogovorili za 10 odstotkov od zaslužka ob naslednjem nogometaševem prestopu. Fenerbahče je za slovenskega reprezentančnega vezista (11 tekem, 3 zadetki) na zadnji dan zimskega prestopnega roka plačal 6,5 milijona evrov, posledično je Zajc postal akter enega večjih poslov v zgodovini slovenskega nogometa.

V serie A je odigral dovolj tekem
Ko se je 24-letnik fotografiral v rumeno-modrem dresu turškega velikana, so od veselja v zrak skočili v Olimpiji, kjer se že nekaj časa trudijo izboljšati ne ravno najboljše stanje na bančnem računu. O tem je v zadnjem obdobju večkrat na glas spregovoril Milan Mandarić, ki ne skriva, da je uspeh (dva naslova prvaka in slavje v finalu pokala) pustil posledice na finančnem stanju kluba. Tudi zato so Ljubljančani v zadnjih tednih prekinili kar nekaj v finančnem smislu zelo zajetnih pogodb (Kingsley Boateng, Branko Ilić, Aris Zarifović, Daniel Avramovski …) in se trudijo, da bi prodali Andresa Vombergarja. A če je bil prestop Argentinca še pred dnevi skoraj nujen, zdaj ni več čisto tako. Zdaj bi si zmaji dejansko lahko privoščili, da bi svojega udarnega napadalca zadržali, saj so si po Zajčevi zaslugi precej finančno opomogli. A ne zgolj zaradi njegovega prestopa, temveč tudi zato, ker je še pred odhodom za Empoli odigral dovolj tekem v serie A (skupno 25), da se je aktivirala ena od klavzul, zapisanih v pogodbi, ko je Zajc zapustil Olimpijo. Tako bodo morali Italijani v kratkem Ljubljančanom nakazati dodatnih 300.000 evrov.

miha zajc
Empoli
Zaradi Turkov dodatnih 480.000 evrov
Toda to ni vse. Olimpija bo, kot rečeno, dobila še dodatnih 10 odstotkov iz naslova Zajčevega prestopa iz Empolija v Fenerbahče. Toda ne od celotne finančne pogače, ki znaša 6,5 milijona evrov, temveč je treba od tega zneska odšteti znesek, ki ga je Empoli pred dvema letoma plačal Olimpiji za prestop tedanjega člana ljubljanskega kluba. Če od 6,5 milijona evrov odštejemo 1,7 milijona evrov, pridemo do zneska 480.000 evrov, toliko bo romalo na račun Olimpije. V teh dneh se torej Olimpiji obeta zaslužek v višini 780.000 evrov, kar je – recimo – skoraj toliko, kolikor je Rapid sprva želel plačati za Vombergarja (800.000 evrov). In še 30.000 evrov več, za kolikor si je napadalca iz okolice Buenos Airesa za pol leta želel izposoditi francoski prvoligaš Nantes. Da govorimo o znesku, ki je za slovenske nogometne razmere več kot soliden, je kristalno jasen. Celo dober. Ne nazadnje bo Maribor s prodajo Jana Mlakarja zaslužil »le« pol več, saj bo moral polovico od treh milijonov evrov, kolikor je plačal Brighton, nakazati na račun Fiorentine.
Če torej potegnemo črto pod celotno zgodbo, v katero so vpleteni Olimpija, Empoli in kakopak Zajc, potem so Ljubljančani od Toskancev za Primorca skupno prejeli skoraj 2,5 milijona evrov.

Značke: olimpija, miha-zajc

Članki iz rubrike